Gastcolumns

Geen Schande
collageshameshameshame

Er zijn van die nummers die iedereen kent en bij meerdere generaties bekend zijn. Daar vallen zeker de hooggeplaatste Top 2000-nummers onder, maar beslist niet alleen die evergreens. Volgens mij valt ‘Shame, Shame, Shame‘ van Shirley & Company in die categorie (al prijkt dit nummer al jaren niet meer in de Top 2000). Hoe dat dan komt, is niet zo gemakkelijk te verklaren. Dat het in 1975 een nummer 1-hit in Nederland geweest is, helpt natuurlijk wel tot overleving. Is dit dan een eendagsvlieg? Ja en nee. Het is het enige echt bekende nummer van het duo, maar de opvolger van deze kaskraker, ‘Disco Shirley’, bereikte toch ook nog in hetzelfde jaar de 13de plek in de Top 40. En zangeres Shirley Goodman had trouwens al een enorme staat van dienst. Liefhebbers van Dr.John en The Rolling Stones kennen haar als achtergrondzangeres op respectievelijk de albums ‘Gris-Gris’ en ‘Exile On Main Street’.

Wie de zanger van ‘Shame, Shame, Shame’ is, kan een lastige popquizvraag zijn. De in Cuba geboren Jesus Alvarez is zich later Jason Alvarez gaan noemen en heeft zijn carrière als gospelzanger voortgezet. Het duo heeft ook nog een elpee gemaakt, die een fraai getekende hoes bevat dat zangeres Shirley met president Richard Nixon moet voorstellen. Ongetwijfeld zal de titel refereren aan de Watergate affaire.

Er valt veel te zeggen over het nummer, bijvoorbeeld dat het geschreven is door Sylvia Robinson, die enkele jaren later onder meer ‘Rapper’s Delight’ van The Sugarhill Gang zou schrijven.

‘Shame, Shame, Shame’ is een perfecte song voor een duo, maar dat wil niet zeggen dat er veel coverversies te vinden zijn met dito setting. Dat Ike & Tina Turner erg goed geluisterd hebben naar de hitversie moge duidelijk zijn en dit duo brengt bovendien zelfs extra power.

Juist een bijzondere, meer originele cover is afkomstig uit Denemarken van Mek & The Pek’A’Billies, die voor een soort Big Daddy-achtig repertoire zorgt. Big Daddy was in 1991 met hun album ‘Cutting Their Own Groove’ echter volstrekt uniek.

De band Mek & The Pek’A’Billies bestaat uit zanger Mek Pek en de rockabilly band The Alligators. een groep die bepaald niet onderschat mag worden, want zangeres Wanda Jackson heeft zich op tours en albums laten begeleiden door de Denen. Deze coverversie van ‘Shame, Shame, Shame’ is bepaald geen schande en juist beslist de moeite waard.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

De tank van Diesel is nog niet leeg

 dieselcollage

Beeldvorming, vooroordelen en misverstanden, ook dat is inherent aan muziek. Misschien is het wel typerend voor waar de band Diesel tegenop moest boksen. Bij het benoemen van bekende Haagse bands zullen vele andere genoemd worden en dat is deels begrijpelijk. Hoe Haags is de band eigenlijk die mede door Pim Koopman opgericht werd? Tja, de In Hilversum geboren en getogen drummer van Kayak. Dat Koopman Diesel oprichtte samen met de in Nijmegen geboren gitarist/zanger Rob Vunderink zorgt dan natuurlijk voor een andere oorsprong dan de uit typisch Haagse jongens bestaande bands als bijv. Q65, Golden Earrings en The Motions.

Eind 1970 verhuisde Vunderink vanuit Nijmegen samen met zanger Winston Gawke en drummer Michiel Driessen naar Den Haag en werd in 1971 de naam van hun band veranderd in Cobra. Het nummer ‘The War Will Soon Be Over (My Love)’ belandde in maart 1971 voor slechts twee weken in de Top 40 niet verder dan de 33ste plek. In 2017 werd in Ondergewaardeerde Liedjes hier aandacht aan geschonken. Als bijvangst staat er nog een alleraardigste anekdote met Group 1850 in te lezen.

Vunderink leerde Mark Boon kennen toen hij beoogd opvolger zou worden van Boon in Smyle, de band van zanger Bas Muijs, maar Boon aangaf met hem een band te willen beginnen. Boon had met het beatlesque Smyle wel hitsucces, maar geen speelplezier. Dat resultaat werd met The Hammer, waar twee singles mee gemaakt werden, precies andersom. Deze groep met bassist Frank Papendrecht (geboren in Den Haag overigens) zou de voorloper van Diesel worden. De leden van deze rockers doorkruisen de biografieën van Pussycat, Kayak, Vitesse, Urban Heroes, Margriet Eshuijs e.v.a.

Het in 1979 opgenomen debuutalbum ‘Watts In A Tank’ leverde niet alleen drie hitjes af, maar verkocht goed. Het toen als smaakpolitie fungerende magazine Oor zag geen toekomst weggelegd voor deze ‘Amerikaanse imitators’. Succes kwam er wel degelijk.

Dat in 1981 ‘Sausalito Summernight’ de 25ste plek in de VS en zelfs de eerste plek in Canada wist te behalen, is bijzonder daar deze single in Nederland bleef steken op plek 35. De eerste single ‘Goin’ Back To China’ is in een coverversie van zangeres Yoko Katori een grote hit in Japan geworden.

‘Sausalito Summernight’ is het paradepaardje van de groep, dat Amerikaans klinkt in de stijl van Steve Miller Band. En voor de muziekliefhebber is Sausalito niet langer alleen maar het kleine plaatsje waar Otis Redding ‘(Sittin’ On) The Dock Of The Bay’ schreef. Het is een highway classic, een road song met een pakkende intro, goed gitaarwerk, tweestemmige zang en een heerlijk goed hoorbare pompende bas. Het is goed geproduceerd en kent enkele onverwachte wendingen.  Wat wil een rockliefhebber nog meer?

Den Haag is dus verantwoordelijk voor twee ultieme roadsongs, al is ‘Radar Love’ natuurlijk wel de ultiemste. In 2016 is Diesel als vijfmansformatie opnieuw opgericht. Zonder de in 2009 overleden ritmesectie is de band toch nog steeds een rockgroep die er mag zijn. Diesel heeft echter in Nederland niet de status die het als topgroep verdient. Er staan -d.d. 25-3-2022- zelfs nog geen nieuwe optredens gepland.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

Van Koffergrammofoon tot Spotify (deel 11) – Nieuwe kansen

collagepetertetterroodeel11
Het is februari 1970. Ik ben 15, bijna 16. In een oude wagenschuur op een terrein iets buiten het dorp Pijnacker verrees een lokaal jeugdcentrum, muziektent, poppodium, chillplek (bestond dat woord toen al?). Genaamd: ‘De Boerderij’. Ik kwam er elk weekend en ook op doordeweekse avonden met vrienden en vriendinnen. Muziek luisteren, bandjes kijken. Diskuusjeren. Ik ontdekte er onder andere de eerste elpee van Black Sabbath met een lugubere hoes, het middenstuk van de plaat was een vertigo. Zeker de bedoeling dat je daar duizelig van werd als hij op de draaitafel lag. Geen last van gehad.

Stevige muziek. Het eerste nummer ‘Black Sabbath’ handelde over de man met de zeis die de zanger komt halen. “What is this that stands before me? Figure in black which points at me. Turn ‘round quick and start to run. Find out I’m the chosen one. Oh, no.” Niet dat ik ooit naar teksten luisterde. Ik vond de muziek gewoon lekker. Dat de zanger Ozzie Osbourne heette en hij de kop van vleermuizen afbeet, wist ik toen nog niet.

Voor mij was de Boerderijtijd bijzonder. Ik sloot er vriendschap met Hans. Een vriendschap die — met een te lange onderbreking — tot op de dag van vandaag stand houdt. Ik kreeg er verkering met mijn tweede vriendinnetje waar ik al langer een oogje op had. We zagen er bluesbandjes, folkzangers als Leo Unger, Jop Pannekoek (vader van Peter) en het duo Elly en Rikkert. Bij de aankondiging van het liedje ‘Kom naar ons huis’ deelde Rikkert mee dat het niet de bedoeling was om de daad bij het woord te voegen. Oké, dacht ik, hij zingt kom naar ons huis en hij bedoelt ‘Kom niet naar ons huis’, hmmm.

De film ‘Rodemary’s Baby’ werd gedraaid, achter de projector stapelde de filmsla zich op. Er was een aparte ruimte waar je een jointje kon roken, waar Hans en ik sporadisch gebruik van maakte. Wij voelden ons een soort hippies, al waren we in werkelijkheid prille pubers die elke avond thuis in ons bedje sliepen in plaats van in het Vondelpark.

Mijn favoriete muziek, naast Black Sabbath was Led Zeppelin met ‘You Shook me’,  de elpee Deep Purple in Rock, King Crimson met ‘21st Century Schidzoid Man’. Dat soort werk tot ik op een dag – ik fietste over het plein waar de jaarlijkse kermis werd opgebouwd – een liedje uit de speakers bij de botsauto’s hoorde schallen, een liedje dat mij overviel, zo mooi, prachtige driestemmige zang, een pedalsteelgitaar, beetje countryfeel. Het bleek ‘Teach your Children’ van Crosby, Stills, Nash and Young.* Vond ik dat mooi? Ja. Kon dat wel? Ik hield toch van harde rock en blues? En dan nu dit? Ik reed naar huis, vond ergens twee tientjes en liftte naar Delft om de elpee met dat nummer te beluisteren. Bij Hees en Co op de Choorstraat liet ik ‘Déjà Vu’ opzetten, want daar bleek: ‘Teach’ op te staan. Al bij het eerste nummer bliezen de heren mij omver met hun “Carry on, love is coming, love is coming tot your door.“ Inpakken die plaat!

Die avond ging ik naar De Boerderij en sprak daar een bekende. Iets ouder dan ik, Harm. ‘Zeg Harm, niet verder vertellen hoor, maar nou heb ik toch wat moois ontdekt. Wat dan? Crosby, Stills, Nash and Young. Ja, mooi zei Harm, heb ik ook gekocht. Mag dat dan, dat je zulke muziek mooi vind? Tuurlijk. Is hartsikke hip op dit moment.’ Bevrijd haalde ik adem, ik had nieuwe muziek ontdekt en het werd nog goedgekeurd ook. Nu pas ging ik snappen dat ik altijd al van meerstemmige muziek hield, van koortjes. Rock, blues, folk, ik vond het allemaal mooi. Led Zeppeling meets The Beatles, The Beach Boys, Deep Purple, Fairport Convention, Steve Miller, Frank Zappa, Crosby Stills Nash and Young, Rolling Stones, Bob Dylan, kom maar binnen heren.

De Boerderij haalde net zijn eenjarig bestaan niet omdat het de gemeenteambtenaren lukte om de tent te sluiten vanwege vermeend drugsgebruik (klopte) en vage hippiepraktijken als het spelen van een spel waarbij je met ogen dicht door de ruimte moest lopen en als je tegen iemand aan botste diegene even beet kon pakken. Xoelapepel. Ik geloof dat het niet meer bestaat. In ieder geval ging de tent op slot en was ik aangewezen op poppodia in de omgeving. Nieuwe kansen.

* Op deze video een live versie

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)
Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.
Auteur van het boek ‘The Band – Grondleggers van de Americana’ in de serie Rockklassiekers (juni 2021).

– – – – – – –

Iconisch
collagemotions
Dat The Motions tot één van de belangrijkste Nederpopgroepen uit de jaren 60 gerekend kan worden, daarover zal geen discussie ontstaan. Natuurlijk doemen dan ook de namen op van o.a. de Maskers, Johnny Kendall & The Heralds, Golden Earrings, The Cats, Tee Set, After Tea, Q65, Cuby & The Blizzards, Brainbox en Shocking Blue. En terecht. George Baker Selection, BZN en Golden Earring laat ik hier buiten beschouwing, omdat zij hun grootste successen vooral na de jaren 60 zouden krijgen.

The Motions waren uniek, maar waarom eigenlijk? Dat is niet zo zeer vanwege het feit dat de band drie Top 10 hits haalde, want dat is op zich door andere groepen vaak meer dan geëvenaard. Dat The Motions met ‘Wasted Words‘ een evergreen zou leveren, is dan geen objectieve maatstaf, maar het is een nog steeds herkenbare en iconische weergave van een tijdsbeeld. Dat kan niet van elke nederpophit gezegd worden, integendeel. De tekst is niet voor niets als muurtekst in Den Haag vereeuwigd. Dat is echter niet uniek, denk maar aan een andere iconische hit: ‘The Life I Live‘. En dat The Motions succes in het buitenland kregen, gold ook voor meerdere groepen, al beperkte dit zich voor de meeste veelal tot onze directe buurlanden. Natuurlijk hadden Tee-Set en Shocking Blue meer succes in het buitenland, maar The Motions kenden -op veel kleinere schaal- wel als eerste succes.

Sommige platen van The Motions werden ook in Frankrijk bij Disques Vogue uitgebracht. Eigenlijk zou hun grootste internationale succes na hun bestaan ontstaan. In Japan zou de groep Tokyo No. 1 Soul Set het nummer ‘Freedom‘ (muziek Leo Bennink) bewerken tot hun grote hit ‘Sunday‘, waar er in 1998 ruim 300.000 exemplaren van verkocht werden. Eens te meer het bewijs dat The Motions een langer leven hebben dan het tijdperk Van Leeuwen.

Al was het vrij ongebruikelijk dat de zanger Rudy Bennett tijdens het succes van de band ook solo hits wist te scoren, het was niet uniek, want dat lukte Wally Tax bij The Outsiders en later Piet Veerman bij The Cats ook.

Dat unieke van The Motions is ook niet om het feit dat de groep bandleden huisvestte die nog jaren later hun sporen in andere bekende bands zouden verdienen (zeker Rudy Bennett, Robbie van Leeuwen, Henk Smitskamp en Jan Vennik), want dat gold ook voor bijv. Brainbox en Ekseption.

Wat The Motions dus wel uniek maakte, is dat The Motions aan alle vijf genoemde aspecten voldoen: én meerdere top 10 hits én een evergreen én succes in het buitenland én een succesvolle leadzanger tijdens en na het bestaan van de band én leden die hun sporen in de Nederpop nog uitvoerig daarna zouden verdienen.

Ga het rijtje maar na, Brainbox haalde geen Top 10 hits en van The Outsiders zouden de bandleden, op Wally Tax na, van zeer korte duur verder geen succes hebben. The Motions zijn van hun generatie qua succes alleen door Tee Set en Shocking Blue overtroffen. Helaas kunnen we niet meer live genieten van respectievelijk hun zanger en zangeres. Wat niet vergeten moet worden, is dat The Motions wel de eerste van dit drietal waren.

Misschien is het daarom zeker zo uniek dat van die generatie de 79-jarige Rudy Bennett nog steeds zo goed bij stem is. Een icoon! Zijn recente uitvoeringen van de Tim Hardin klassieker ‘How Can We Hang On To A  Dream‘ zijn voor mij live beter dan Bennetts studio-uitvoering uit 1967.

Over twee weken is het 55 jaar geleden dat ‘How Can We Hang On To A Dream’ in de Top 40 belandde. In twee uitvoeringen nog wel. Op de b-kant van Bennett’s single staat een andere klassieker van Tim Hardin: ‘Reason To Believe‘. Dat nummer zou pas vier jaren later een grote hit worden voor Rod Stewart.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

Van Koffergrammofoon tot Spotify (deel 10) – Zomer van 1969

collagecubystonesteeset

Den Haag. Club 192. De vriend van mijn oudere zus neemt me mee naar deze Haagse muziekzaal. Hij is fan van Cuby and The Blizzards en ik ook. Blues hè. Nederblues nog wel liefst. Cuby maakt naam met de elpee ‘Groeten uit Grollo’ uit 1967 met ‘Another Day, Another Road’ erop. Dat nummer verschijnt op een singletje en ik graai het twee jaar later uit een uitverkoopbak. Het veel mooiere ‘Somebody Will Know Someday’, nog met Herman Brood op de piano, ook op ‘Groeten uit Grollo’ verscheen helaas nooit op single. De platenbonzen zullen wel gedacht hebben dat het snellere bluesrocknummer ‘Another Day Another Road’ commercieel interessanter was. Het haalt in ieder geval de 20ste plek in de Veronica top 40. Nu sta ik als vijftienjarige voor het podium en zie Eelco Gelling live gitaar spelen. Vliegensvlugge vingerzettingen terwijl hij doodstil blijft staan. Ik ben onder de indruk en raak van de buitenwereld afgesloten. Ik kan mijn ogen niet van Gelling afhouden. Hij is vanaf dat moment een van mijn gitaarhelden.

De stevige rocker ‘Appleknockers Flophouse’ komt voorbij en ik besluit dat ik die single in ieder geval ga aanschaffen. Appleknockers zijn appelplukkers, seizoenarbeiders die verblijven in sobere hotelletjes of wat daar voor door mag gaan, Flophouses. De Boerderij van Cuby staat in Grollo en wordt door Harry ‘Cuby’ Muskee en Herman Brood omgedoopt tot hun ‘Appleknockers Flophouse’. Ik heb het plaatje nog steeds en de boerderij is omgebouwd tot een museum in Grolloo (nu met twee oo’s, waarom?).

Het is zomer 1969. Ik loop met mijn zus en haar vriend langs het strand van Scheveningen. We halen de herinnering op aan het concert van Cuby en we praten over muziek. ‘Nou heb ik op de radio toch een goed nummer gehoord: ‘Honky Tonk Women*’ van The Rolling Stones. Ik ben er weg van. Die funky sound met dat soulfull koor in het refrein. Als ik weer wat munten heb ga ik het kopen.’ ‘Hoeveel kost zo’n singeltje’, vraagt hij. ‘Vier vijftig,’ Hij trek zijn portemonnee en duwt vijf gulden in mijn hand. Ik word er warm van. Ik koop het plaatje en het blijft altijd een van mijn favorieten. Het intro met de koebel van producer Jimmy Miller en de drum van Charlie Watts gevolgd door een typische Stones gitaarlick. Iets later verschijnt de elpee ‘Let it Bleed’ met ‘Honky Tonk Women’ op een andere manier. Nu heet het nummer ‘Country Honk’.  De heren brachten het terug naar de oorspronkelijke countryversie waarin Memphis door Jackson wordt vervangen en Byron Berline** de fiddle speelt. Ze zetten hem buiten op straat zodat we de verkeersgeluiden horen. (honk honk). Mijn voorkeur gaat uit naar de single.

Met John en Martien ga ik kamperen in Zandvoort. Voor de eerste keer zonder volwassen toezicht. We fietsen de 50 kilometer op onze oude barrels van Pijnacker naar de badplaats. Je zou denken, nou daar gaan die drie jongens eens even een feestje van maken. Slingers, bier, meisjes, visnetten, muziek en noem maar op. Nee hoor, niets van dat alles. Cola met een patatje en een beetje fietsen in de omgeving, That’s all Folks.

In de duinen worden we aangesproken door een paar meisjes. ‘Hé, hoe heet jij?’ vraagt de grootste (niet de leukste). ‘Peter Tetteroo’ antwoord ik. ‘Oh van de Tee-Set’ zegt met haar Amsterdamse tongval. Ja hoor, denk ik, daar heb je die Peter Tetteroo van de Tee-Set weer eens. Hahaha, lachen hoor. Mijn vrienden zeggen dat ze een oogje op me heeft. Nou ik niet op haar. En ‘Ma Belle Amie’ is dan wel een hit in de zomer van ’69, ondanks dat het naar de vijfde plaats in de Amerikaanse Billboardlijst stijgt, is het liedje niet mijn ding.

Bij een filmvoorstelling in de kantine van de camping komt ze in haar volle ornaat vlak achter me zitten en zingt zachtjes op een Tante Leen*** manier ‘Ma Belle Amie, tralala tralala tralala tralala merci.’ Ik ontwijk haar verder in de twee weken dat we daar kamperen.

*Dat wist ik toen nog niet, maar een Honky Tonk is een café waar de meisjes en de jongens zijn. Dansen, knokken. Niet braaf. Wel leuk. Dus je snapt wel wat Mick Jagger met ‘Honky Tonk Women’ bedoelt. ‘I met a gin soaked barroom Queen in Memphis. She tried to take me upstairs for a ride.’ En wat dies meer zij natuurlijk. Niet iets voor drie knulletjes van vijftien.

**Byron Berline was een veel gevraagde fiddler. Je hoort hem behalve op ‘Honky Tonk Women’ bij: Bob Dylan, Elton John, The Byrds, Janis Ian, Dillard & Clark, Willie Nelson, The Dillards, Stephen Stills’Manassas, Bill Wyman, Manhattan Transfer, The Doobie Brothers, Lucinda Williams, The Flying Burrito Brothers, Country Gazette en vele anderen.

***Tante Leen was de vrouwelijke equivalent van Amsterdamse volkszangers als Johnny Jordaan, Koos Alberts en André Hazes de eerste.

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)
Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.
Auteur van het boek ‘The Band – Grondleggers van de Americana’ in de serie Rockklassiekers (juni 2021).


– – – – – – –
Van Koffergrammofoon tot Spotify (deel 9) – Bob Dylan

 bobdylancollage_1100x273

Op zondag 20 juli 1969, iets over negen uur ’s avonds (Nederlandse tijd) landden de eerste aardbewoners op de maan. De maan hè. Nogal sensationeel voor die tijd. Deze vijftienjarige jongen zag de zwart-wit reportage op televisie bij een kennis in Delft. Wat kon mij dat maangedoe eigenlijk schelen? Interessanter was dat we na het landen van de Raket naar de Maan naar de Eland zouden gaan. Een muziektent in Delft waar hippies naar optredens kwamen kijken en luisteren onder het genot van hasjiesj en wiet met geprojecteerde vloeistofdia’s op de muur. Spannend. Ik mocht er niet naar toe van mijn moeder, maar vanavond zag ik mijn kans schoon. Bij binnenkomst was de zaal praktisch leeg. Er was niets te beleven behalve die dia’s dan. Ook weer niet zo heel erg boeiend. Een beetje teleurgesteld liepen we weer terug naar de woning van de kennis waar ik zou blijven slapen. Hij stak een joint op legde een elpee van ene Bob Dylan op de draaitafel. Daar ging ik even rechtop van zitten. Weer iets wat ik nog niet kende.

Rauw zang en wat te denken van de manier waarop deze zanger mondharmonica speelde? Heel bijzonder allemaal. Het nummer Maggie’s Farm* bleef in mijn geheugen hangen. Ik sliep op de bank en bij het naar huis fietsen de volgende dag, besloot ik dat ik ook een elpee van Dylan zou gaan kopen. Eerst even sparen.

Na een paar weken had ik voldoende geld bij elkaar geschraapt en toog ik met een vriendje (niet Lucas dit keer, maar Rob) naar Discover, een platenzaak in Delft waar ze luistercabines hadden. Een afgesloten hok met een glazen deur, een bankje en twee luidsprekers. Veel luxer dan van die losse telefoons die je tegen je oren moest drukken (nog geen koptelefoons te bespeuren in die tijd). Ik ging een plaat van Dylan kopen en viste ik het laatste album van de protestzanger (zo stond hij bekend, zeg maar de Amerikaanse Boudewijn de Groot of Armand) uit de bakken. Het album heette ‘Nashville Skyline’ en toonde op de hoes een vriendelijk ogende Dylan met gitaar en hoed. Zet maar op. Rob en ik zaten naast elkaar in het luisterhok en daar klonken de eerste noten. Wat was dat nou weer? Geen schreeuwende, boze Bob Dylan, maar een gezapig voortkabbelde song. Een duet met Johnny Cash. Girl From The North Country. Was dit wel wat ik bedoelde? Het was de enige plaat van Bob die deze zaak had staan. Gespaard voor dit moment en dan met lege handen naar huis? Ik kocht de elpee. Eigenlijk best wel mooi. Later leerde ik dat dit Dylan in een nieuwe fase van zijn loopbaan was. Bob als huisvader na zijn motorongeluk in 1966. Zoiets legde een andere vriend, Bert, een die-hard Dylanfan, aan mij uit.

‘Kom maar eens luisteren wat ik thuis van Dylan heb staan’. Ik naar Bert. ‘Dit is een Witte Elpee’, zei hij. Illegale opnames. Moeilijk aan te komen. En zette de plaat ‘Great White Wonder II’ * op. Dit zal mijn eerste kennismaking met echte folkmuziek zijn geweest. Vooral het nummer I was Young When I Left Home bleef hangen. ‘I was young when I left home and I’ve been rambling around. And I can’t go home This Way. This way, lord, lord. lord, I can’t go home this way.‘ Na meer dan vijftig jaar, ken ik deze regels nog uit mijn hoofd, inclusief melodie en gitaarakkoorden. Deze Witte Elpee, Bootleg, is nergens meer te koop, zelfs op Spotify is hij niet te beluisteren. Je kunt wel nummers van ‘The Great White Wonder II’ op You Tube vinden.* Ik was nu officieel Dylanfan dankzij Bert.

Er was weer een jaar voorbij. Ik was zestien en had een nieuw vriendinnetje. Bij mij thuis stelde ik voor om naar mijn zolderkamer te gaan. We liepen de twee trappen op en namen plaats op de rand van mijn bed. (Ik had maar één stoel) Tja. En wat doe je dan, als je je vriendinnetje mee naar je zolderkamer troont? Je vriendinnetje waar je behoorlijk verliefd op bent? Juist, dan zet je je pas verworven Greatest Hits Elpee van Bob Dylan op en bespreek je de muziek met haar. Leg je uit wie Dylan is, waarom hij zo bijzonder en belangrijk is. luister maar eens naar Its all Over No Baby Blue‘. Mooi hè? Nou de verkering was inderdaad snel ‘Its All Over Now Babu Blue’ en dit keer was ik de ‘Baby Blue’. Maar de plaat heb ik nog steeds. Ik ga hem even opzetten. ‘Your lover who has just walked through the door, Has taken all the blankets from the Floor The carpet too is foldin’ over you. And it’s all over now baby blue.’ Zoiets dus.

* Maggie’s Farm staat op het album ‘Bringing  it all Home’ en op het You Tube filmpje zie je Dylan het nummer live spelen op het Newport Folk Festival 1965. Het was voor het eerst dat hij elektrisch speelde in plaats van alleen meer met zijn akoestische gitaar en mondharmonica.. Het werd hem niet in dank afgenomen door de folkliefhebbers die hem uitjouwden. Het begin van een wereldtour met een elektrische set en overal uitgescholden werd.
**Het gaat hier over ‘The Great White Wonder II’, niet over de bekendere eerste Great White Wonder.
*** Het nummer ‘I was Young When I Left Home’ is later uitgebracht op het album ‘No Direction Home: Bootleg Volume 7 (Movie Soundtrack)’. Wel te vinden op Spotify.

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)
Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.
Auteur van het boek ‘The Band – Grondleggers van de Americana’ in de serie Rockklassiekers (juni 2021).


– – – – – – –
Alle 16 Apart

collageuniekecombinatiesnederpop

De 40ste gastcolumn voor myfavoritesong.nlde website voor elke ware popmuziekliefhebber, moet wel iets aparts bevatten. Moet deze dan over de Top 40 gaan, bijvoorbeeld over artiesten die 40 jaar geleden een hit hadden? Had zo maar gekund, maar eerlijk gezegd vind ik 1981 beslist geen topjaar in de geschiedenis van de popmuziek. Nee, liever iets waar mijn hart wél bij ligt en dat is bij de oude nederpop. Hierover heb ik al diverse columns geschreven, o.a. After All Verwarring, Unieke Nederpopprojecten en Dutch Invasion. Dit keer handelt de gastcolumn over bijzondere Nederlandse combi’s. Dit kunnen duetten zijn, maar ook opmerkelijke gastbijdragen.

Twee jazzdrummers die in aanraking met een popgroep kwamen zijn duidelijke voorbeelden: Martin van Duynhoven bij Group 1850, resulterend in de legendarische elpee ‘Paradise Now’ en Han Bennink bij The Ex, een samenwerking die enkele opnamen op cassette opleverde. Het gaat om muzikanten die in een ander genre een samenwerking tegemoet gaan. Onverwachte combi’s. The Tower was dat in 1968 natuurlijk ook, waar Boudewijn de Groot met o.a Eelco Gelling ‘In Your Life’ opnam. Dat hij enkele jaren geleden met George Kooymans en Henny Vrienten onder de naam Vreemde Kostgangers een ensemble ging vormen, is dan voor deze opsomming minder verrassend.

16 andere voorbeelden van bijzondere combi’s uit de Nederpop (maar er zijn er natuurlijk meer):
1. Wibi Soerjadi met Di-rect
Blind For You‘ van Di-rect werd in 2005 een hit voor de Haagse band, waar Wibi Soerjadi een belangrijke bijdrage leverde.

2. Herman van Veen met Barry Hay
De leden van Golden Earring hebben allen soloprojecten gemaakt. In 1972 kwam Barry Hay met ‘Only Parrots, Frogs And Angels’, waarop acht eigen nummers van Hay staan. Hij wordt bijgestaan door o.a. Robert Jan Stips, die toen nog deel uitmaakte van Supersister, gitarist Hans Hollestelle en met Herman van Veen als solerend elektrisch violist op ‘Sometimes Three Times‘.

3. Kaz Lux met André Hazes
Om de ultieme wens van André Hazes in te vullen, moest er een blues-cd gemaakt worden. Hazes kreeg die gelegenheid met de plaat ‘Dit Is Wat Ik Wil’. André Hazes had graag blues- en rock ’n roll-zanger willen worden en zingt dit genre vol klassiekers met onder anderen Kaz Lux, Jan Akkerman en Herman Brood. ‘The Thrill Is Gone‘ is natuurlijk vooral bekend van B.B. King. ‘Dit Is Wat Ik Wil’ werd het minst verkochte album van Hazes.

4. Jan Akkerman met Chiel Montagne
Chiel Montagne maakte in 1969 een elpee met teksten die hij opzegt. Deze woorden werden van muziek voorzien door Jan Akkerman.

5. Getty Kaspers met Rick van der Linden en Rein van den Broek
De zangeres werd bekend van Teach-In, maar heeft daarna deel uitgemaakt van de groep Balloon, die naast Kaspers bestond uit Wilma van Diepen en John Gaasbeek. Met deze groep zingt zij op de plaat ‘Cum Laude‘ van het van Ekseption bekende duo, waarop voornamelijk bewerkingen van klassieke nummers staan.

6. Jacqueline Govaert met Armin van Buuren
Het nummer ‘Never Say Never‘ is een originele opname en geen een of andere remix, zoals bijv. Armin van Buurens hit met Racoon. Deze gelden niet als een concrete samenwerking.

7. Herman Brood met Sjef van Oekel
Zo’n combinatie moet wel pret opleveren en dat doet het. De single ‘Nooit Meer Terug Naar Die Rotschool‘ is uit de handel genomen vanwege de allesbehalve pedagogisch verantwoorde boodschap voor de jeugd die dit nummer uitstraalt.
Herman Brood is vaker een samenwerking aangegaan, zoals hij met André van Duin een bewerking van de Eddie Floyd-hit ‘634-5789‘ maakte en met Willeke Alberti een remake van ‘Omdat Ik Zoveel Van Je Hou‘.

8. Gerard Joling met Herman Brood
Ter gelegenheid van Herman Broods 50ste verjaardag is ’50 The Soundtrack’ verschenen, waarop Herman Brood meerdere duetten doet. Met bijdragen van o.a. Nina Hagen, Dick Dale, Henny Vrienten, Jules Deelder, André Hazes en Trijntje Oosterhuis. Een wat afwijkende in deze is ‘Forever‘ die Brood samen met Gerard Joling doet.

9. Henk Westbroek met metalband Goddess of Desire.
De Nederlandse metalband G.O.D. oftewel Goddess of Desire heeft enkele parodieën opgenomen, waaronder ‘Sinterklaas (Wie Kent Hem Niet)’ als ‘Satanklaas‘. Hieraan werkte Henk Westbroek mee.

10. Junkie XL met Anouk
Between The Walls‘ uit 2004 was een zeer bescheiden succes voor Anouk met Junkie XL. Hoogste plek in de Top 40 werd de 35ste, waar ze later dat jaar een grote hit zou scoren met ‘Girl’.

11. Floor Jansen met Henk Poort
Voor het succesvolle televisieprogramma Beste Zangers gold het duet van de zangeres van de Finse band Nightwish Floor Jansen met de operazanger Henk Poort ‘The Phantom of the Opera‘ als een hoogtepunt in 2019.

12. Ton Sijbrands met Jaap Dekker
Boogie woogie pianist Jaap Dekker heeft eind 1972 een hit gescoord met ‘In Een Groen, Groen Knollenland’ en in 1974 wordt de elpee ‘Honky Tonk Train Blues’ opgenomen met daarop het nummer ‘Harlem Souvenir‘. De toenmalig wereldkampioen dammen Ton Sijbrands blijkt op dit korte nummer verdienstelijk gitaar te kunnen spelen. Dekker liet zich doorgaans omringen door goede gitaristen. Op de elpee ‘Set Points’ speelt Jan de Hont en op ‘Dekker Plays Domino’ speelt de 20-jarige Adje van den Berg gitaar, nog in het prille begin van een imposante loopbaan.

13. Danny Vera met André van Duin
Het nummer ‘Voor Altijd‘ is een liefdevolle ode van André van Duin aan zijn in 2020 overleden man. De muziek werd geschreven door o.a. Danny Vera en Sven Figee en het werd voor het eerst opgevoerd tijdens het programma Matthijs Gaat Door.
Even tussendoor een vraagje: welke artiest, die in het voorprogramma van The Rolling Stones gestaan heeft, die nummers gecoverd heeft van o.a. Leonard Cohen en The Everly Brothers, heeft zowel met de populairste hedendaagse rockzanger als populairste overleden rockzanger van Nederland opnamen gemaakt? Niet vanzelfsprekend dat men direct uitkomt op André van Duin.

14. Zangeres Zonder Naam met Normaal
Dat de cover van Bill Haleys klassieker ‘Rock Around The Clock‘ door een zeer bijzondere combinatie opgenomen is, is wel duidelijk. Zie hier een aparte opname.

15. Helloïse met The Star Sisters
Het Los Vast Kuipspektakel in 1986 bood ook een merkwaardige combi, waar ‘I Wanna Know What Love Is‘ van Foreigner ten gehore werd gebracht.

16. Supersister met Los Alegres
Onder de naam Sweet Okay Supersister werd in 1974 een soort vervolg van Supersister gestart door Robert Jan Stips en Sacha van Geest. Er werd zelfs een single opgenomen met de steelband Los Alegres. ‘Coconut Woman‘, dat op plek 15 van de Top 40 belandde. Samen met ‘Here Comes The Doctor’ staat dit ook op de elpee Spiral Staircase.

Heb je een goed voorbeeld om dit lijstje aan te vullen, laat het weten aan myfavoritesong.nl. We willen het graag aanvullen. Doe je best en meld het ons.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

Van Koffergrammofoon tot Spotify (deel 8) – De mondharmonica
collagekoffergrammofoon8_1100x271

 Mijn vriend Lucas en ik jagen op singeltjes. In Pijnacker verkopen ze geen plaatjes, in ieder geval niet die wij zoeken, dus liften we vaak naar Delft. Daar struinen we de uitverkoopbakken af en ik graai een singeltje van The Rolling Stones mee: ‘Not Fade Away’. Buddy Holly schreef het (met Norman Petty) en de Stones maakten er een rock-blues versie van met Brian Jones op de bluesharp. Jones was misschien wel de talentvolste muziekkant van de Rolling Stones. Hij richtte de band op, speelde verschillend instrumenten, schreef mee aan hits als ‘Paint it Black’ al werd hij niet genoemd bij de credits. Manager Andrew Loog Oldham schoof Jagger en Richards naar voren als de songschrijvers van de Stones. Jones maakte zichzelf onmogelijk door zijn excessieve drank- en drugsgebruik en dreef steeds meer van zijn eigen band af. ‘Let it Bleed’ is het laatste album waar hij een bijdrage aan leverde. Uiteindelijk zette Jagger en Richards hem uit de groep. Jones werd in 1969 dood gevonden in zijn zwembad. Maar dat hij eerste was die mij de sound van de bluesharp liet horen is een feit.

De mondharmonica overvalt me weer als ik begin 1970 ‘Room to Move’ van John Mayall op de radio hoor. Van Mayall heb ik al een blues-elpee. John Mayall and The Bluesbrakers met de 20 jarige Eric Clapton in de gelederen en ik denk dat ik fan ben van deze muziek. Maar met de plaat waar ‘Room To Move’ opstaat slaat de aartsvader van de Engelse witte blues een heel andere weg in, het album heeft dan ook de titel ‘Turning Point’ meegekregen. Sfeervolle muziek. Hier geen elektrische gitaren maar akoestische instrumenten. Beet jazzy misschien? Eric Clapton is dan al lang in een andere band gaan spelen, Cream. Het hitje ‘Room To Move’ staat op Turning Point in een lange live-versie. Op het Radio-Edit is de mondharmonicasolo ingekort. Maar toch. Hoe de bluesbreaker daar op zijn harmonica tovert is weergaloos. Dat singeltje moet ik hebben. Ik heb de vier gulden vijftig bij elkaar gespaard en Lucas en ik staan weer op de Westlaan in Pijnacker om een lift te versieren naar Delft. Wij naar de V&D in het pittoreske stadscentrumpje. Op de platenafdeling zijn we de enige twee klanten. Ik zoek ‘Room to Move’ op en trek het uit de bakken. Als ik om me heen kijk waar de verkoper is, blijft het stil. Kom op, jongens, ik wil dat plaatje afrekenen, naar huis en het op de draaitafel leggen. Niemand. Het duurt en het duurt, niemand. Dan niet en ik zet het plaatje terug in de bakken. Waar is Lucas trouwens? Ik zie hem niet meer. Als ik naar buiten loop staat hij ongeduldig op me te wachten. ‘Waar blijf je nou, lul?’, snauwt hij me toe. Hij heeft een stapel plaatjes onder zijn jas. Gejat. Zoiets komt bij mij niet op. Stom natuurlijk. Braaf ventje. Dat vindt Lucas ook en als we weer naar onze liftplek lopen, hij met een stuk of tien splinternieuwe singles en ik met niks, vraag ik: ‘Geef mij er ook een.’ ‘Nee’, zegt hij. Een paar dagen later koop ik het plaatje bij Dankers in Rotterdam . Later koop ik de hele elpee ‘Turrning Point’ met de langere versie van ‘Room to Move’. Nog mooier dan het singeltje.

Dan komt Led Zeppelin om de hoek. De eerste LP van deze groep ken ik al, maar nu krijg ik zelf  ‘Led Zeppelin II’ op mijn verjaardag. Prachtige plaat, nog steeds een van mijn favorieten en dan het laatste nummer. Die mondharmonica. Robert Plant (wij zeggen altijd Robert de Plant) zuigt en blaast op de bluesharp met veel lucht erbij. Geweldig, ‘Bringing it on Home’ (van Willie Dixon) dan volgt mooie gitaarherrie en in de outro weer die Plant op zijn bluesharp. Zo wil ik ook kunnen spelen.

Lucas en ik gaan naar ‘Exit’ in de Eendrachtstraat te Rotterdam. De Paradiso van Rotterdam. Perzische tapijten op de vloer waar je op kunt zitten, liggen. De geur van wierrook en hasjiesj. Ik houd het op een Colaatje. De in een commune levende jongens (met Ernst Jansz) CCC inc. begint met hun vrolijke bluegrass. Muziek die ik nog niet ken. Ik ben weer eens instant verkocht en als de heren het nummer ‘The Midnight Special’ inzetten – een traditional bekend gemaakt door Leadbelly en later onder meer door CCR – weet ik het zeker. Ik ga morgen in Delft, bij Hees en Co de eerste plaat van CCC inc.–‘To Our Grandchildren’ – kopen en dan loop ik naar Dol’s muziekhandel en schaf ik een bluesharp aan. In E. Lucas vindt het een goed idee, gaat met me mee en koopt er ook een. Vanaf nu lopen we samen door de nacht en blazen de intro van The Midnight Special. Het ritme van de trein

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)
Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.
Auteur van het boek ‘The Band – Grondleggers van de Americana’ in de serie Rockklassiekers (juni 2021).
– – – – – – –

Background Vocals op de voorgrond
collageachtergrondzangeressen
Achtergrondkoortjes kunnen medebepalend voor het succes van een song zijn. Waar Ray Charles the Raelettes had, hadden Ike & Tina Turner the Ikettes en huurde Elvis niet voor niets The Sweet Inspirations in. Mijn interesse gaat uit naar achtergrondzangeressen. Degenen die hun talent benut hebben in dienst van een ander. Degenen die niet zozeer op de voorgrond wilden staan of zelf nummers wilden schrijven. Degenen die zowel in de studio als live continu top waren.

Waardering in docu
In 2013 verscheen de Amerikaanse documentaire film ‘20 Feet from Stardom‘, die handelt over achtergrondzangeressen, wier leven vaak in de schaduw van een wereldartiest staat, maar hun aandeel in de muziek cruciaal is. Een geslaagde docu, want deze is bekroond met een Oscar voor beste documentaire en een Grammy Award voor beste muziekfilm. De hoofdrolspelers zijn Darlene Love, Judith Hill, Gloria Jones, Tata Vega, Merry Clayton, Claudia Lennear en Lisa Fischer. De drie laatstgenoemden zijn zeker voor Rolling Stones-fans geen onbekenden. Merry Clayton is de zangeres van de Stones-klassieker ‘Gimme Shelter’, die zij later ook solo heeft opgenomen; dit werd een bescheiden hit in de VS. ‘Brown Sugar’ is gebaseerd op Claudia Lennear en Lisa Fischer is jaren achtergrondzangeres bij Mick en consorten geweest, maar was in 1991 ook succesvol met de in Amerika grote R&B-hit ‘How Can I Ease The Pain’, waarmee zij een Grammy Award won. Er is een filmpje te zien waar Merry Clayton en Lisa Fischer ‘Gimme Shelter‘ met elkaar zingen. Merry Clayton is nog een Raelette geweest en Claudia Lennear een Ikette.

Klassiekers
The Sweet Inspirations hebben meer dan 1000 optredens met Elvis gedaan en hadden onder meer Cissy Houston in hun gelederen. Dit gezelschap had bovendien een eigen carrière en heeft meerdere albums gemaakt. In een dienende rol speelden zij op klassiekers, op beroemde albums als ‘Electric Ladyland’ van Jimi Hendrix en  ‘Dusty in Memphis’ van Dusty Springfield, Tevens waren ze het begeleidingskoortje in de film Grease met de gelijknamige monsterhit.

Interviews
Mick Jagger, Sting, Bruce Springsteen, Bette Midler en Stevie Wonder worden in de documentaire geïnterviewd. ‘Oooees’ en ‘aaaahhs’ zingen is best leuk voor een poosje, maar ik zou het niet mijn hele leven willen doen.’, aldus Mick Jagger.
De soundtrack begint met Lou Reed’s ‘Walk On A Wild Side’, waar het koortje gedaan wordt door Thunderthighs. Deze dames leverden een paar jaar later  ook hun bijdrage aan het in Wales opgenomen album ‘Nobody Can Wait Forever’ van Alquin. Op ‘Darling Superstar‘ is hun bijdrage essentieel al zingen zij in herhaling slechts de twee woorden van de songtitel.
Van de genoemde zangeressen hebben buiten Lisa Fischer ook Darlene Love en Gloria Jones wel meer dan alleen achtergrondkoortjes gedaan. Waar Gloria Jones nog bekendheid zou genieten van o.a. T-Rex -zij had een relatie met Marc Bolan- zal zij ook geassocieerd blijven met het nummer ‘Tainted Love‘, dat zij al in 1964 opnam.

Onbekende platen: gospel en funky
Een zangeres die niet in de film voorkomt, is de in 2018 overleden Jeanie Greene. Ze is bekend van haar werk met Elvis, Leo Sayer en The Concert For Bangla Desh. Ze heeft veel opnamen gemaakt in de Muscle Shoals FAME Studio, waarvan het in 1966 opgenomen ‘Don’t Make Me Hate Loving You‘ de moeite van het luisteren waard is.
Haar enige, echter vrij onbekend gebleven, solo-elpee ‘Mary Called Jeanie Greene’ is in 1971 op het label Elektra uitgekomen en te vinden op YouTube. Met een mix van rock en gospel (maar ook met country-invloeden) is te horen dat zij goed kon zingen en piano spelen. Claudia Lennear, die ook nog deel uitgemaakt heeft van Leon Russell & The Shelter People, doet overigens mee in het achtergrondkoortje. Ook Claudia Lennear heeft maar één solo-elpee gemaakt, ‘Phew!’ en deed dit in samenwerking met Allen Toussaint. Haar uitvoering van het van Lee Dorsey en Don Covay bekende ‘Everything I Do Gonna Be Funky‘ is Funky met een hoofdletter. Marlin Greene, de man van Jeanie, is trouwens één van de gitaristen op ‘Phew!’, waaraan ook o.a. Ry Cooder zijn medewerking verleent. Misschien zijn de zangeressen niet bekend, maar ze worden beslist wel gewaardeerd.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

 

After All Verwarring

collageafterall_1100x548

Dat bandnamen wel eens op elkaar lijken en zodoende door elkaar gehaald kunnen worden, is heel menselijk. Zo is zangeres Shirley (‘It’s Me’) beslist niet dezelfde als van ‘Shame, Shame, Shame’. Extra oplettendheid is geboden bij verschillende bands die over dezelfde naam beschikken. Van The Scorpions is die mogelijke verwarring algemeen bekend. Immers is de groep van ‘Hello Josephine’ niet dezelfde als van ‘Wind Of Change’, respectievelijk uit Engeland en Duitsland afkomstig. Het geldt voor meer artiesten variërend van Sonny Boy Williamson tot Nirvana. Ook Nederlandse bands hebben soms een naamgenoot: The Outsiders, Shoes, Free, Diesel, Cake en Blue Murder, om er eens zes te noemen.

In Nederland kennen we natuurlijk ook verwarring als het om Tower gaat. The Tower is de band van Boudewijn de Groot die Engelstalig zingt (‘In Your Life’) en Tower is de groep van zangeres Marian Pijnaker (‘See You Tonight’). Verwarring kan mogelijk ontstaan bij Free, de Rotterdamse soulband (‘Keep In Touch’) en de Engelse rockers (‘All Right Now’), al wordt de Nederlandse band aangeduid als The Free. Ook bij The Shoes, de groep van de gebroeders Versteegen, staat The er steevast bij, terwijl die van de Amerikaanse gebroeders Murphy zonder lidwoord is.

Voor andere genoemde Nederlandse bands, The Outsiders, Cake, Diesel en Blue Murder, geldt dat er dus ook een enigszins bekende naamgenoot is. Blue Murder heeft hier zelf invloed op gehad door de naam te verkopen. De Haarlemse reggaegroep Cake mag dan geen hit hebben gescoord, hun Amerikaanse naamgenoten zouden meer succes boeken. Ook Diesel (‘Sausolito Summernight’) blijkt een Australische en Franse naamgenoot te hebben, die in eigen land succesvol waren, echter in Nederland nauwelijks bekendheid kregen. Van The Outsiders blijken drie varianten te zijn: afkomstig uit Nederland, Amerika en Engeland, respectievelijk die van zanger Wally Tax, van Sonny Geraci en Adrian Borland. Alle drie bands hebben hun plek in de pophistorie verdiend.

Minder bekend is wellicht de groep After All uit Enschede. Deze heeft enkele singletjes gemaakt bij Negram en is niet landelijk doorgebroken, maar heeft wel platen uitgebracht op Reprise. Hun bewerking van Wilson Pickett’s ‘If You Need Me‘ stond echter begin 1974 wel wekenlang op de eerste plek in Zuid-Afrika. Geen van hun nummers wist in Nederland de Top 40 te halen, waaronder ‘Tupolev’ dat overigens geschreven is door Ilja Gort. Zanger Gerrit Trip zou met Teach In meer succes boeken, al was natuurlijk zangeres Getty Kaspers het boegbeeld. Tegenwoordig staat Trip bekend als de ‘Overijsselse Joe Cocker’. Vandaag de dag is er een Belgische death metalband met de naam After All, maar in 1969 heeft de zeer muzikale Amerikaanse band After All één elpee gemaakt, die het predicaat ‘collector’s item’ verdient gezien de bedragen die Discogs eraan verbindt. Dan is YouTube maar weer eens een uitkomst. De band heeft maar kort bestaan.

Er is niets mis met de naam After All, maar is het toeval dat het nummer ‘After All’ van The Shoes de eerste single was van de groep die -na 13 achtereenvolgende hits- niet in de top 40 terecht kwam?

Tot slot, after all… een vrij onbekend, maar vermeldenswaardig voorbeeld waar naamsverwarring bij zou kunnen ontstaan, is met Ypsilon, de Pijnackerse band die in 1972 voor Negram een instrumentale single opnam, en de Griekse band die in 1977 het eigenzinnige ‘Day Of The Dove‘ uitbracht. De verwarring zal waarschijnlijk niet zo snel ontstaan, want onbekend maakt helaas onbemind. Het gaat immers niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Voor de fijnproevers dus!

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

Wonderful World
collagelouisarmstrongjimmorrisen

Op 6 juli 1971 overleed Louis Armstrong aan een hartaanval, 50 jaar geleden. Voor wie niet bekend is met deze jazzmuzikant, is het belangrijk om te beseffen dat hij één van de beroemdste en succesvolste jazzmuzikanten ter wereld is geweest, die niet alleen veel platen gemaakt heeft, maar ook in bekende films gespeeld heeft. Een artiest die alle werelddelen bezocht (ook meerdere optredens in Nederland deed), overal geliefd was en wiens bijnaam Satchmo, een afkorting van satchelmouth (buidelmond), ook op zijn graf prijkt.

De klap van Armstrongs overlijden zal vooral hard aangekomen zijn in de kringen van jazzliefhebbers, want popliefhebbers moesten nog bijkomen van de plotseling dood van The Doors-zanger Jim Morrison, die op 3 juli in Parijs dood in bad aangetroffen werd. Waar de carrière van Jim Morrison zodoende na amper vijf jaar ophield, duurde die van Louis Armstrong aanzienlijk langer, totaal zo’n 50 jaar.

Beiden hebben een nalatenschap, dat uit meer bestaat dan songs die eeuwigheidswaarde hebben. Voor Louis Armstrong geldt dat hij door zijn charisma geassocieerd wordt met blijdschap, waar echter voor Jim Morrison vooral de Club van 27 is gaan overheersen. Diens graf op de begraafplaats ‘Père-Lachaise’.geldt als een soort bedevaartsoord. Eén van de weinige overeenkomsten tussen Armstrong en Morrison is dat ze beiden kort in Parijs gewoond hebben en dat zij in 1967 een zeer grote hit hadden: The Doors met ‘Light My Fire‘ en Louis Armstrong met ‘What A Wonderful World‘. Er zijn vooral grote verschillen in beider levensloop én muzikale ontwikkeling, dat dit geen zin heeft om stuk voor stuk op te sommen.

Van Armstrong is wellicht niet algemeen bekend dat hij als 11-jarig jochie opgepakt werd wegens wapenbezit en anderhalf jaar in een opvoedtehuis geplaatst werd. Die tijd is niet verloren geweest; hij kreeg er muziekles. Een uiteindelijk succesverhaal in deze wonderful world van een jochie dat bij z’n moeder en oma opgroeide in de wijk Battlefield in New Orleans en op zijn 17de trouwde met een prostituee. Overigens is hij drie maal gescheiden. Zijn tweede vrouw was Lillian Hardin, een pianist/zangeres, die o.a. het nummer ‘Bad Boy’ onder de titel ‘Brown Gal‘ in 1936 schreef en opnam. ‘Bad Boy‘ werd een hit voor The Jive Bombers en is ook gecoverd door o.a Ringo Starr en Mink DeVille. Zij overleed overigens enkele weken na Armstrong, nadat ze tijdens een herdenkingsconcert voor Louis Armstrong op televisie achter de piano in elkaar stortte.

Met de beroemdste mensen uit de vorige eeuw is er met Satchmo een connectie, variërend van Billie Holiday, Mae West, president Kennedy, dr. Martin Luther King tot Paus Paulus VI.

In het boek 55 Verrassende Verzamelelpees wordt de elpee ‘All Star Festival’ besproken, dat begint met het nummer ‘Lazy River‘ van Louis Armstrong samen met Bing Crosby. Deze plaat voor Unicef stamt uit 1963, een jaar dus voor de British Invasion. In het boek wordt opgemerkt dat men de artiesten (op de plaat een sterrenparade genoemd met o.a. Doris Day en Nat ‘King’ Cole) sindsdien nagenoeg niet meer in de hitlijsten aantreft. Louis Armstrong echter wist The Beatles na 14 weken van de eerste plek in Amerika af te stoten met ‘Hello Dolly!‘. Deze hit zou hij opnieuw opnemen met Barbra Streisand in 1969 voor de film met gelijknamige titel. Wat enigszins in de vergetelheid is geraakt, is dat Armstrong voordat hij zijn eigen band had met blueszangeressen als Ma Rainey, Sippie Wallace en Maggie Jones opnamen gemaakt heeft.

Waar ‘Hello Dolly!’ en ‘What A Wonderful World’ niet door Satchmo geschreven zijn, geldt dit wel voor het veel gecoverde ‘Someday You’ll Be Sorry‘ uit 1947. Zangeres Gunhild Carling coverde dit in 2006 en ook Charlie Watts bracht het op zijn album Long Ago & Far Away uit 1996, waar Bernard Fowler het zingt.

Wat ten onrechte vaak vergeten wordt is dat Armstrong ook een vreedzame strijder tegen rassenongelijkheid was. Zo haalde een quote van hem de wereldpers: “They would beat Jesus if he was black and marched” en weigerde hij na de moord op dr. Martin Luther King op te treden bij de Oscar-uitreiking, die zodoende verschoven werd. ‘What A Wonderful World’ is absoluut een klassieker met eeuwigheidswaarde.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

Van koffergrammofoon tot Spotify (deel 7) – De psychedelische kelderbox.
collagepsychedelicadeel7

16 jaar. Nog steeds in de vierde klas van de Mulo. We krijgen een nieuwe klasgenoot. Onno. Import uit de stad, Delft. Zoals altijd gaat de kennismaking via een praatje over muziek. Onno neemt het woord psychedelisch in zijn mond. Spychisch wattes? Ja, kom maar eens luisteren als je zin hebt. Nieuwe muziek luisteren is altijd aan mij besteed dus ik spreek af om op een avond deze muzieksoort te komen ontdekken. Onno woont in een flat en hij heeft samen met zijn oudere broer Don de kelderbox ingericht als muziekhonk. Dat mocht van zijn moderne ouders. In de kelderbox staan gemakkelijke oude stoelen (van oma?) met rood fluweel gedrapeerd. Aan de muur  hangen posters van groepen aan de muur die ik nog niet ken. Een zachte verlichting, chips, Cola, wierrook en een muziekinstallatie. De broers steken een pijp op en de ruimte wordt gevuld met een zoetige geur. Lekker, wat is dat? Van Rossems Troost pijptabak. ‘Rook Gezond: Van Rossems Pijptabak’, schrijft een reclame (Dat kon toen nog). Ik krijg ook een pijp en rook mee.

De eerste elpee wordt opgezet. Soft Machine Volume 1. Ik vind het mooi. Melodieuze muziek, met onverwachte wendingen en de hoge stem van drummer/zanger Robert Wyatt bevalt goed. De nummers lopen in elkaar over. Een van de liedjes heeft maar een regel tekst – ‘We Did It Again’ – die steeds herhaald wordt. Hypnotiserend. De tweede plaat komt uit de hoes. Pink Floyd. Het album heet ‘Saurcerful of Secrets’. lome zang en veel instrumentaal versierd met spacegeluiden. Het singeltje ‘Set The Controls For The Heart Of The Sun’ is een goed voorbeeld van muziek waarbij een pretsigaretje vast heel goed werkt. Dat is heel geen blues, geen rock, geen beat. Dat is nou psychedelische muziek legt Onno vriendelijk uit. Aha. Andere klanken.

We horen zware mannenstemmen buiten de deur van de kelderbox. ‘Wat doen die jongens daar toch?’ Zitten die nou drugs te roken? Wat een vreemde geur?’ Wij lachen er besmuikt om. ‘Wat een burgerlijke ouwe zakken zijn dat. Laat ze maar roddelen joh. Daar trekken wij ons niks van aan’, zegt Don.

De derde elpee gaat op de draaitafel. Zodiac heet de groep en de titel van het album is ‘Cosmic Sounds’. Instrumentaal gemengd met … jawel wederom de spacegeluiden dit keer gemixt met het voorlezen over de twaalf sterrenbeelden. Ik snap nu wel wat psychedelisch betekent en vind het gezellig met de stadse jongens, maar echt helemaal is dit mijn muziek niet. We zetten nog even de radio aan zegt Onno. ‘Superclean Dreammachine’ van Ad Visser komt nu. Ad (dan nog geen Top Pop icoon) draait elpee muziek en spreekt er sfeervolle teksten bij. Dan zet Visser een heel ander plaatje op. ‘Come Together’ van The Beatles klinkt door de luidsprekers. ‘Zo, dat is andere koffie’, denk ik. Goed nummer zeg. Wel een gekke tekst (‘Shoot me’). Onno en Don zijn er niet weg van. Ik wel.

Ik ben nog een paar keer in de kelderbox geweest tot ik dacht: ‘Nee, dit is toch niet helemaal mijn smaak.’ Onno en Don zijn aardige jongens, ze draaien interessante muziek. (Soft Machine volume 1,2 en 3 draai ik nog steeds). maar ik ga thuis toch maar weer eens Bob Dylan opzetten. ‘Nashville Skyline’, de elpee die ik net gekocht heb. Dat was ook een onverwachte ervaring, maar daar volgende keer over.

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)
Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.
Auteur van het boek ‘The Band – Grondleggers van de Americana’ in de serie Rockklassiekers (juni 2021).
– – – – – – –

Stunt of stuntelig?

 q65collage

Publiciteitsstunts, hypes, bluf en opklopperij…ook dat is onderdeel van de muziekentertainment. Het schijnt erbij te horen. Wat mij betreft verdienen drie voorbeelden met een Nederlandse connectie speciale aandacht. Op 5 juni 1966 is het 55 jaar geleden dat er een legendarisch stunt plaatsvond bij de Pier. In Scheveningen. Platenmaatschappij Phonogram had die stunt bedacht voor Q65 ter gelegenheid van de promotie van hun tweede single ‘The Life I Live’. De Haagse groep zou met een bootje naar Engeland varen en zelfs een optreden doen in Engeland, de bakermat van de beat! Dit kon echter niet doorgaan, omdat er geen werkvergunning geregeld was. Hoe knullig. Er werd zogenaamd met een rubberbootje uit Engeland terug gevaren. De werkelijkheid was dat de band per motorboot gekomen was en alleen het laatste stukje in het rubberbootje deed. Radio Veronica, toen nog zendpiraat, maakte van die boottocht echter een enorme hype. Zodoende werd de groep op het strand opgewacht door minimaal 10.000 man. Wikipedia spreekt zelfs van 30 000 mensen. Een min of meer toevallig succes: ‘The Life I Live’ werd een grote hit en is inmiddels een vaste waarde in de Top 2000.

Een andere zeer bijzondere hype vond plaats in 1970. Brinsley Schwarz zal – ongewild – deel uit blijven maken van één van de grootste fiasco’s in de muziekindustrie. Hun manager had een stunt bedacht, namelijk dat de nog onbekende groep in april 1970 als voorprogramma van Van Morrison in New York zou spelen en de 120 belangrijkste Britse journalisten vanuit Engeland zouden worden overgevlogen. Uniek, echter verliep dit bepaald niet voorspoedig. De band ondervond problemen met visa en kwam maar net op tijd aan, terwijl het vliegtuig met journalisten urenlang vertraging opliep en zij deze ongeplande tijd benutten in de bar. Veelal vermoeid en dronken zagen zij de groep, die niet eens op hun eigen installatie kon spelen. Het kwam de recensies niet ten goede. Een mislukte hype. Hun roadie zou later wél veel succes hebben: Elvis Costello. Het zat de band niet mee. Ook de soundtrack ‘Paradiso Live’, waar de band met o.a. Canned Heat en Brainbox staat, werd geen succes, daar de film niet eens in roulatie is geweest.

Beide hypes staan beschreven in het kleurrijke boek 55 Verrassende Verzamelelpees. Van geheel andere orde valt als stunt te noemen om Brian Wilson weer productief te krijgen. The Beach Boys zaten in 1972 in een creatieve impasse, dat alles te maken had met de geestestoestand van Brian Wilson. Manager Jack Rieley meende dat een andere omgeving en rust in Nederland dit ten goede zou komen. Er werd een studio gevonden in Baambrugge, echter blijkt al snel dat de mogelijkheden niet toereikend waren en er allerlei apparatuur overgevlogen moest worden. Of de missie geslaagd is? Uiteindelijk zou Brian Wilson maar twee nummers aanleveren voor de elpee ‘Holland’. En de hit van het album, het door Blondie Chaplin gezongen ‘Sail On, Sailor’ is in Amerika opgenomen. in Nederland werd dit pakkende nummer echter geen hit.

De hit ging ook bij muzikanten niet onopgemerkt voorbij. Gitarist Steve Hunter covert het op zijn debuut soloelpee ‘Swept Away’ in 1977. The Beach Boys spelen het ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan in 1986 met Ray Charles.

Het is het enige nummer van de elpee ‘Holland’ dat veelvuldig gecoverd is en het nummer lijkt in de loop der jaren aan invloed te winnen. Golden Earring speelt het op hun coverplaat ‘Love Sweat’ (uit 1995) en Lulu zingt het in duet met Sting (2002). Ook wordt de Beach Boys-versie gebruikt in Martin Scorsese’s misdaadfilm ‘The Departed’ uit 2006.

Het album was -in verhouding tot andere Beach Boys-elpees- geen commercieel succes, maar kreeg later veel waardering. Zo rangschikte Elvis Costello het album als één van zijn favoriete platen aller tijden.

Ongetwijfeld zijn er meer voorbeelden van al dan niet geslaagde hypes of stunts te vinden. Er zit eigenlijk altijd een mooi verhaal aan vast.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

 

Van koffergrammofoon tot Spotify (deel 6) – 1969
columptetterroodeel6_1100x267

In ons dorp Pijnacker organiseert men maandelijks een dansavond voor 14- en 15 jarigen. Op de dansavond die in het Parochiehuis plaatsvindt, zitten de jongens veilig aan tafeltjes en de meisjes klitten ook bij elkaar. Als de organisator – het woord DJ kende ik nog niet – een plaatje met vlotte muziek opzet, vraag ik een meisje en gaan we ‘shaken’ (tegenover elkaar staan en niet al te wilde dansbewegingen maken). Daarna weer terug naar je plek. Naar je flesje Cola. Later op de avond zet de platendraaier ook langzame songs op. ‘Cha-La-La, I Need You’ van The Shuffles (Albert West) is favoriet. Nu zoek ik een meisje op waar ik mee kan ‘slijpen’. Later ook wel schuifelen genoemd. Spannender dan shaken. Thuis draai ik The Mothers of Invention en John Mayall, hier ga ik lekker op Albert West. Nog hartelijk bedankt Albert. RIP.

De meisjes uit mijn klas (3e klas MULO) hebben de fuif ontdekt. Er is er een jarig hoera en ze geeft een fuif. Enkele jongens en meisjes, meestal van school, worden uitgenodigd. Chips, nootjes en Pepsels paraat. Moeder en Vader zijn weggestuurd. Soms is er nog een oudere zus die een oogje in het zeil houdt. We draaien plaatjes, slijpen en shaken. Iemand zet ‘Eight Miles High’ in de uitvoering van Golden Earing op. Ja, hallo, daar is het lastig op dansen. Ingewikkelde muziek met een veel te lange drumsolo van Sieb Warner – Ja, er was een tijd dat Cesar Zuiderwijk nog niet bij de Earring achter de drumkit zat -– en het hele nummer duurt nog veel te lang ook. Nee, dat moet anders. Er is een meisje dat waarschijnlijk hetzelfde denkt en zij zet ‘Je táime, Moi Non Plus’ op. Jane Birkin en Serge Gainsbourg fluisteren zich door deze hete hit. Ik ken het meisje niet, maar zij komt mijn richting uit en vraagt me ten dans. Ik verslik me bijna in een slok Cola en ga gedwee met haar mee. We dansen op de rest van de plaatjes met elkaar. Ze blijkt een klas lager te zitten, heeft mooi lang haar en is lief. De volgende ochtend op school krijg ik een briefje van een vriendin van het meisje in mijn handen gedrukt. Ik lees het en ik begrijp dat we verkering hebben. Mijn eerste meisje. Vera.

The Shuffles, Birkin/Gainsbourg, Golden Earing, ik was toch bekeerd van de top 40? Ik was toch bezig met Zappa, The Stones, John Mayall? Dat is ook zo, dat draai ik thuis, dat is de muziek waar ik van houd, maar op een fuif Zappa met ‘What’s The Ugliest Part Of your Body’ opzetten? Of John Mayall met een blueskraker? Dat werkt niet bij de meisjes die ik ken. Als tegenhanger en om toch ook echte goeie muziek te horen spaar ik voor de elpee ‘Stand Up’ van Jethro Tull. Daar staat de hit ‘Bourée’ op. Nog steeds mooi. Ian Anderson fluit het dwars en op één been. Voor even is het Ian Anderson van Jethro Tull vooraf aan de fuif en Albert West van The Shuffles tijdens de fuif. Soms moet je concessies doen.

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)
Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.
Auteur van het boek ‘The Band – Grondleggers van de Americana’ in de serie Rockklassiekers (juni 2021).

– – – – – – –


Erg goed of één van de beste volstaat

 collageebcolumn28-2-2021

De beste gitarist? De beste drummer? De beste zanger? Het klinkt leuk, maar in de praktijk bestaat deze niet. Muziek is geen wedstrijd, het is immers geen sport. Toch komt het vaak voorbij. ‘Beste’ duidt dat er niets beters is. Dat kan natuurlijk, maar er kunnen er veel even goed zijn. Een buitengewoon populair televisieprogramma is getiteld Beste Zangers. Hier is echter geen sprake van competitie. In iedere aflevering staat namelijk één zanger(es) centraal, die voor ieder ander een lied uitgekozen heeft om te zingen. Er hebben inmiddels al zo’n 100 artiesten meegedaan en het doel is ook niet om de beste aan te duiden. Dat programma bracht al enkele verrassingen. Zo werd Floor Jansen, zangeres van Nightwish, dé verrassing van 2019. Zij deed o.a. het nummer ‘Winner‘, dat Tim Akkerman voor zijn gehandicapte broer schreef en opgenomen heeft voor zijn album ‘Lions Don’t Cry’. Mijn bezwaar tegen het betitelen van ‘de beste’ ontstaat pas bij ranking. 

Het meest ultieme voorbeeld in mijn beleving is 100 Greatest Drummers Of All Time van het toonaangevende magazine Rolling Stone uit 2016, waar de drummers Charlie Watts en Ringo Starr beduidend hoger staan dan Billy Cobham en Dennis Chambers. Geen drummer die dit serieus kan nemen. Het is al moeilijk om bepaalde stijlen met elkaar te vergelijken, aangezien jazz, rock en funk drie duidelijk stromingen zijn die elk hun specifieke vaardigheden vereisen. En dan de lijst van afwezigen: degenen die buiten die 100 vallen. Metalliefhebbers missen wellicht Nicko McBrain, fusionliefhebbers Dave Weckl, jazzfreaks zullen zich verbazen dat Art Blakey ontbreekt, terwijl oude rockers tevergeefs naar Carl Palmer zullen zoeken, aangezien zij  wel Mick Fleetwood tegenkomen. Wie de lijst zelf bekijkt, zal zien dat er opmerkelijk weinig fusiondrummers te vinden zijn, tenzij deze ook in bekende popgroepen gespeeld hebben. Dat is echter een keuze. Het is een smaak- en gevoelskwestie, want welke objectieve criteria zijn er aan te leggen en vervolgens: hoe kan je die meten? Nu lijkt het magazine enige relativering te kennen: ‘If you want to throw a cymbal at us, please do so in the comments section’. Een populariteitspoll had logischer geweest.

Van geheel andere orde is het boek ‘1000 Great Guitarists’ van Hugh Gregory uit 1994. Dit behoort tot mijn favoriete muziekboeken, omdat dit gewoon alfabetisch de belangrijkste gitaristen in allerlei stijlen weergeeft van Duane Allman tot Frank Zappa en niet alleen uit de rockscene, maar ook stijliconen als Django Reinhardt, Wes Montgomery, Chet Atkins, Chuck Berry. B.B.King, Bert Jansch, Jimi Hendrix en Yngwie Malmsteen. En van Dick Dale tot J.J.Cale. Dat de enige vermelde Nederlandse gitaristen Jan Akkerman en Adje Vandenberg zijn, wekt geen verbazing. Enige internationale bekendheid is wel een vereiste. Het neemt niet weg dat ik af en toe glimlach bij bepaalde keuzes. Zo staan John Mayall en Elvis Costello ook in deze lijst.

Ook al is het getal 1000 imposant, er vallen altijd enkele giganten buiten de boot, waaronder uiteenlopende virtuozen als Tommy Emmanuel en John Petrucci of een stylist als Egberto Gismonti. Uiteraard gaat het om wie er wél in plaats van niet instaan. En er worden heel veel minder bekende gitaristen niet vergeten, zoals James ‘Blood’ Ulmer of Lenny Breau. Bij elke minibiografie staan ook het type gitaar vermeld en de tracks waar zijn/haar kwaliteiten goed tot uiting komen. Dit boek heeft de vorig jaar overleden (studio)gitarist Pete Carr er niet instaan; dit vind ik jammer, maar je kunt nu eenmaal niet compleet zijn. In het boek 55 Verrassende Verzamelelpees wordt hij echter niet vergeten. Wie zijn klasse wil horen, raad ik aan om Pete Carr in zijn lange, live in de studio, versie van ‘Knockin’ On Heaven’s Door‘ te beluisteren, afkomstig van één van zijn weinige solo-elpees: ‘Multiple Flash’. Wat mij betreft kan men dus volstaan met ‘erg goed of één van de beste’, want dat is altijd op zich al een eervolle vermelding en een heldere aanduiding in kwaliteit.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

Rainy Day
collagehendrixmellencamp
Wanneer je denkt aan opvallende platenhoezen zal vroeg of laat ‘Electric Ladyland’ genoemd worden. De Britse persing wel te verstaan. Jimi Hendrix was er zelf niet gelukkig mee, maar zo’n controversiële hoes was natuurlijk wel opzienbarend. De muziek was dat zeker ook. Jimi Hendrix’ derde (en eigenlijk laatste elpee tijdens zijn leven) leverde meerdere hits op: ‘Burning Of The Midnight Lamp’, ‘All Along The Watchtower’, ‘Crosstown Traffic’ en ‘Voodoo Chile’. Op het laatstgenoemde nummer speelt  Steve Winwood orgel.

Om een of andere reden heb ik ‘Rainy Day, Dream Away‘ altijd al een intrigerend nummer gevonden. Waardoor? Wellicht door het inventieve gitaarspel van Hendrix. Misschien ook door de zeer aanwezige inbreng van orgel en saxofoon (immers niet afkomstig van The Experience). Respectievelijk Mike Finnigan en Freddie Smith zijn medebepalend voor het bijzondere van ‘Rainy Day, Dream Away’. Evenals congaspeler Larry Faucette zijn zij afkomstig uit de zevenmansformatie The Serfs, die toen nog geen album hadden opgenomen. In 1969 zouden zij hun enige elpee afleveren: ’The Early Bird Café’. Een mix van soul, rock met een vleugje jazz en bevat twee covers van grote hits: Dylans ‘Like A Rolling Stone’ en ‘I’m A Man’, voornamelijk bekend in de uitvoering van de Spencer Davis Group en Chicago.

Mike Finnigans carrière zou nog een lang vervolg krijgen en behelst een samenwerking op platen van o.a. Crosby, Stills, Nash & Young, Bonnie Raitt en Tracy Chapman.

Van de in 2020 overleden gitarist/zanger Lane Tietgen verliep zijn loopbaan geheel anders. Pas 40 jaar na de elpee van The Serfs zou hij opnieuw een plaat opnemen. In 2009 verscheen een soloplaat met als titel ‘Wheel Of Fortune‘, die nauwelijks aandacht verkreeg. Zijn lange afwezigheid in de studio wekt toch enigszins verbazing, omdat enkele songs van hem in de loop der jaren zijn opgenomen door o.a. Manfred Mann’s Earth Band (‘Martha’s Madman’ en ‘Captain Bobby Stout’) en Ringo Starr speelt ‘Red and Black Blues’ op zijn album ‘Stop And Smell The Roses’ in 1981.

Zo onbekend als Lane Tietgen gebleven mag zijn, toch is hij op tenminste één muzikant van grote invloed geweest: John Mellencamp. In 2017 heeft Mellencamp ‘Early Bird Café‘, de titelsong van de enige elpee van The Serfs, opgenomen voor het album ‘Sad Clowns & Hillbillies’. Aan dit album werkt ook Carlene Carter mee. Mellencamp verklaart in een interview: “I related to that song ever since I was like 17 years old. I’ve been playing it for 40 years, so we’re making this record and I just finally….because the guys in the band have heard me play it a hundred times, I said, ‘Lets just cut ‘Early Bird Café. And so that’s what we did”.

Al zijn The Serfs niet bekend geworden, zij hebben wel degelijk hun sporen in de muziekgeschiedenis verdiend.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

Onverenigbare genres

collageblodwynpig

Zo af en toe denk ik weer eens aan… Blodwyn Pig. Misschien niet bekend, maar de eerste twee elpees hebben opvallende hoezen. De hoes van ‘Ahead Rings Out’ vind ik niet zo zeer mooi, maar wel grappig. De tweede, ‘Getting To This’, heeft iets sympathieks: de band straalt plezier uit voor een klein aandachtig publiek. Die eerste elpee kocht ik ooit tweedehands bij Haddock in Rotterdam, waar toen nog Leo Schelvis de scepter zwaaide. In het boek 55 Verrassende Verzamelelpees kwam ik de band weer eens tegen op de verzamelelpee ‘Bumpers’. Op deze dubbelaar van het label Island staan bekende bands als Traffic, Mott The Hoople, Free, Spooky Tooth en Jethro Tull. Dan is Blodwyn Pig beduidend minder succesvol geweest. Gebrek aan kwaliteit? Nee, de verklaring hiervoor ligt genuanceerder. Blodwyn Pig-bandleider Mick Abrahams was afkomstig uit Jethro Tull en is opgestapt na hun debuutelpee ‘This Was’. Overigens zelden zo’n merkwaardige titel van een debuutelpee gezien als ‘This Was’. 

Waar Mick Abrahams meer bluesinvloeden wilde, ging fluitist Ian Anderson een andere koers varen (met invloeden uit de klassieke muziek). Abrahams werd vervangen door Tony Iommi, die na een blauwe maandag al weer vervangen werd door Martin Lancelot Barre. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit betere gitaristen zijn dan Abrahams. Martin Lancelot Barre wordt geroemd door vakbroeders als Ritchie Blackmore en Mark Knopfler.

Dat Blodwyn Pig niet echt doorgebroken is, is vermoedelijk te verklaren, denk ik, met het volgende. De koers die Mick Abrahams wilde varen was grotendeels de stijl van Jethro Tull met in plaats van de dwarsfluit een hoofdrol voor de saxofoon. Echter, met ruimte voor bluesy invloeden, een soort progbluesrock. Voor progressive rock liefhebbers is de blues te simpel en voor de bluesliefhebbers is het saxofoonspel van Jack Lancaster te gecompliceerd. Onverenigbare genres. Op beide genoemde platen staat een bluesy nummer, waar ik graag de aandacht op vestig: ‘Dear Jill‘ en ‘Toys‘. Mick Abrahams is beslist een zeer verdienstelijk slidegitarist en op YouTube is zo’n prima en uniek (!) voorbeeld te vinden met het nummer ‘North By NorthWest‘.

Na hun korte bestaan met twee albums in 1969 en 1970 namen in de in 1993 heropgerichte Blodwyn Pig o.a. voormalig Jethro Tull-drummer Clive Bunker en Colosseum-saxofonist Dick Heckstall-Smith plaats. Voor progbluesrock was én is niet veel belangstelling. Jethro Tull daarentegen bleef een grote schare fans behouden. Een blunder (iets anders kan je het toch niet noemen?) zorgde ervoor dat deze band in 1989 de eerste Grammy Award voor Hard Rock/Metal Performance won ten koste van andere genomineerden Metallica en AC/DC. De organisatie NARAS zag de fout in en maakt sindsdien onderscheid in hardrock en heavy metal.

Jack Lancaster is als studiomuzikant gewaardeerd en zou zijn sporen ruimschoots verdienen. In 1979 maakte hij met Rick van der Linden het album ‘Wild Connection’ en in 1987 ‘Skinningrove Bay’ met daarop o.a. Gary Moore, Phil Collins, Rod Argent en wederom Rick van der Linden.

In 2015 maakte Abrahams een blueselpee met als titel Revived. Hij wordt hier bijgestaan door niemand minder dan o.a. Bernie Marsden en Bill Wyman. Ook laatstgenoemde is niet vies van een beetje blues.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

Unieke Nederpop Projecten collagecolumnerik24dec2020
Wat heeft Harry Mulisch te maken met popmuziek? Ad Visser zal deze vraag moeiteloos kunnen beantwoorden. Visser was verantwoordelijk voor één van de meest volstrekt unieke projecten in de muziekentertainment: de elpee ‘Zing Je Moerstaal’. In het boek 55 Verrassende Verzamelelpees wordt helder uitgelegd waarom dit zo’n bijzondere plaat is.

Er zijn ten minste zes redenen hiervoor, te weten:
1. De elpee werd uitgegeven ter gelegenheid van de Boekenweek 1976.
2. Er is niet alleen een bestelnummer voor de platenindustrie, ook voor de boekhandel is er een nummer: ISBN 90 70066 149.
3. Niet eerder is er een gelijksoortige samenwerking geweest tussen Nederlandse popartiesten en schrijvers.
4. De artiesten hebben allen hits op hun naam staan, maar toch is er maar één hit op dit album te vinden (‘Terug Naar De Kust‘).
5. De 12 nummers zijn speciaal voor deze verzamelelpee opgenomen.
6. Voor de hoes zijn kosten noch moeite gespaard in schril contrast met veel andere hoezen van verzamelelpees.

Een andere reden is dat bands die normaliter Engelstalig zingen, zoals Lucifer en Earth & Fire, zich in hun moedertaal laten horen. Dat geldt ook voor Kayak, die de door Harry Mulisch geschreven tekst ‘Boezem’ van muziek voorziet. Een Amsterdam/Rotterdam combinatie van Focus met een tekst van Jules Deelder resulteert in het opmerkelijke ‘Avondrood‘.

Het project ‘Zing Je Moerstaal’ is een zeer origineel idee van Ad Visser, die zich met alles heeft beziggehouden. Dat is bepaald niet weinig. “Twee totaal verschillende werelden en opvattingen laten matchen en vervolgens als dat klikte met alle uitgeverijen en platenmaatschappijen per artiest en per schrijver onderhandelen om ze beschikbaar te krijgen”, zo liet Visser onlangs weten. O ja, Harry Mulisch en popmuziek…ook met Henny Vrienten ligt er nog een connectie, zo blijkt uit het boek 55 Verrassende Verzamelelpees.

Een ander volstrekt uniek project in de Nederlandse muziekentertainment is de Musicians Union Band. Dit was in 1971 een gelegenheidsstudioband o.l.v. Hans Vermeulen en Ray Fenwick. Allerlei bekende muzikanten uit Sandy Coast, The Motions, Golden Earring en Tee Set speelden op de gelijknamige dubbelelpee ‘Musicians Union Band’. Robert Jan Stips (Supersister), Beer Klaasse (Q65), Martin van Duynhoven (Group 1850) en Bertus Borgers (Mr. Albert Show) waren van hun toenmalige band de enige.

Waarom het project met 21 muzikanten geen Musicians United Band, maar Musicians Union Band heet, is wellicht vanuit de Engelse inbreng  ontstaan. In Engeland is er al sinds 1893 een muzikantenvakbond. Ray Fenwick werd vergezeld door bassist Dee Murray en Nigel Olsson, die op dat moment ook in de Spencer Davis Group zaten. Nigel ‘Ollie’ Olsson had gedrumd op de eerste elpee van Uriah Heep, maar zou vooral bekendheid krijgen bij Elton John. Eén  nummer staat op de dubbelelpee onder de artiestennaam Holland, nl. ‘Hans Brinker Symphony‘, dat de zevende plek in de Top 40 bereikte. Dit door producer Freddie Haayen geschreven nummer bevat een bewerking van het oude kinderliedje ‘De Uil Zat In De Olmen’. Ongeveer een even groot aantal muzikanten doet alleen op dat nummer mee, waaronder leden van Earth & Fire en Casey & the Pressure Group. Ook de zusjes Paay en de toen pas 16-jarige Anita Meyer doen hierop een vocale bijdrage.

Waarom dan de b-kant van dit singletje, ‘The Silverfleet’, niet op de dubbelelpee terecht gekomen is, is dan niet bekend.

Tot slot: een ander uniek project, een live-opname, mag ook niet ongenoemd blijven: De Haagse Beatnach in 1980. Van dit unieke live-evenement is een prachtig overzicht bewaard gebleven, een dubbelelpee en DVD met daarop live-materiaal van Q65 en de Haagse formatie The Kick, die in de jaren 60 geen plaatopnamen gemaakt heeft. Voor gitarist Hans van Oosterhout eindigde deze reünie in het ziekenhuis na een val van een podium. ‘Hij mieterde van het podium af op een manier die het midden hield tussen de allereerste stagedive en een doodordinaire val’, aldus Karel Kanits, die ooggetuige van deze legendarische optredens was en hier in 55 Verrassende Verzamelelpees, 40 jaar later, ‘verslag’ van heeft gedaan.

Drie bijzondere projecten, die voor herhaling vatbaar zijn. In aangepaste versie uiteraard met andere (jongere generatie) muzikanten. Al moet worden nagegeven dat van ‘Zing Je Moerstaal’ Focus nog steeds optreedt, van de Musicians Union Band Rudy Bennett nog opmerkelijk goed bij stem is en van de Haagse Beatnach Livin’ Blues onder de naam Livin’ Blues Xperience ook nog steeds succes boekt. Anno 2019 en hopelijk in 2021, want we moeten het jaar 2020 voor de cultuursector maar zo snel mogelijk proberen te vergeten!

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –


I believe in tijdloze Dylan-covers

dylancolumncollage
Het megasucces dat Bob Dylan dit jaar behaalde met zijn album ‘Rough And Rowdy Ways’ is vrij uniek. Voor een singer/songwriter als Blake Mills zal zijn bijdrage hieraan resulteren in grotere naamsbekendheid. Het is bij iedereen bekend dat Bob Dylan veel songs geschreven heeft die door anderen vertolkt zijn. Sommige van die covers overstijgen mijns inziens het origineel; dat is natuurlijk een persoonlijke mening -ik ben niet zo dol op ’s mans stem en mondharmonicaspel- maar het valt niet te ontkennen dat bepaalde Dylan-songs in een andere uitvoering bekender zijn geworden, bijv. ‘All Along The Watchtower’ (uitvoering Jimi Hendrix), ‘Mr.Tambourine Man’ (The Byrds), ‘Blowin’In The Wind’ (The Hollies en Stevie Wonder) en ‘Knockin’ On Heaven’s Door’ (zowel hit van Eric Clapton, Guns ‘N Roses als Randy Crawford). ‘Like A Rolling Stone’ echter werd een hit voor de Stones in 1995, maar was in 1965 een grotere hit voor Dylan zelf.

Dylan is al zo lang succesvol, dat vooral duidelijk wordt in het aantal beroemde al vele jaren overleden muzikanten die iets van hem gecoverd hebben, waaronder Sam Cooke, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Elvis Presley. Er zijn veel muzikanten geweest die een heel Dylan-album opnemen. Bijv. Joan Baez al in 1966,  gitarist Steve Howe, die zijn zoon Dylan heeft genoemd, bracht in 1999 ‘Portraits Of Bob Dylan’ uit en Bryan Ferry heeft in 2007 een coveralbum getiteld ‘Dylanesque’.

Obscuur zijn wellicht de Friestalige vertolkingen van Dylan-songs, waar ook ‘Rûzjend yn e wyn’ oftewel ‘Blowin’ In The Wind’ door Twarres opgenomen werd. Deze is niet te vinden in twee overzichten van Dylan-covers: List of artists who have covered Bob Dylan songs en covers of Dylan songs.

Ook ontbreekt hier de versie van ‘Masters of War’ in de uitvoering van De Maskers uit 1966, waar Golden Earring met ‘This Wheel’s On Fire’ en ‘Ballad Of A Thin Man’ wel genoemd wordt.

Er zijn meerdere compilaties met uitsluitend Dylan-covers waar veel bekend repertoire op te vinden is. Eén ervan komt later nog ter sprake.

Vanuit pophistorisch besef is Nobelprijswinnaar Bob Dylan in eerste instantie van belang omdat door zijn toedoen de inhoud van de popsongs veranderde. Hij is daadwerkelijk een levende legende, die de Nobelprijs ontvangen heeft. Waren in de beginjaren van de popmuziek ‘Surfin’ USA’ van The Beach Boys en ‘Love Me Do’ van The Beatles de norm (kortom vakantievermaak en tienerliefde) met Dylan kwamen andere, serieuze zaken aan de orde, resulterend in o.a. ‘The Times They Are A-Changing’ en ‘Like A Rolling Stone’. Dylan heeft soms ook mooie quotes voor zijn publiek, ik denk dan zo gauw aan: “wie niet werkt aan zijn geboorte werkt aan zijn dood”. Mooi toch! En natuurlijk waren -voor het eerst- zijn teksten af en toe multi-interpretabel, surrealistisch zelfs.

Ook zeer opmerkelijk is dat Dylan in die bijna 60 jaar nooit echt ‘weg’ is geweest, althans nooit lang. Dat is bijzonder! Sinds zijn doorbraak in 1962 is het bij regelmaat wel eventjes stil rondom zijn persoon en opnamen geweest.

In het boek 55 Verrassende Verzamelelpees wordt melding gemaakt dat Dylan één van de trekpleisters op de Concerts for Bangla Desh was, daar hij al twee jaar niet had opgetreden en dit overigens opnieuw niet zou doen tot 1974.

Is Dylan tijdloos?  Opvallend is dat succes voor Dylan gegarandeerd lijkt als hij het over ‘tijd’ heeft. De single ‘The Times They Are A-Changin’ betekende de eerste notering van Dylan in de singleshitlijsten.

In 2006 maakte hij één van zijn meest succesvolle albums: ‘Modern Times’, in 2001 won hij een Oscar voor het nummer ‘Times Have Changed’ uit de film Wonder Boys, in 1997 maakte hij het succesvolle album ‘Time Out Of Mind’ waardoor hij een Grammy Award ontving.

Mijn nieuwsgierigheid ging in de loop der jaren meer uit naar zijn minder bekende songs én naar de minder bekende uitvoerenden. Het boek 55 Verrassende verzamelelpees heeft nog eens duidelijk gemaakt dat verzamelaars een uitstekende manier is om kennis te maken met iets onverwachts. Muziek blijft voor mij een speurtocht. Zo had ik nooit gehoord van gospelzangeres Dottie Peoples, die op de verzamelaar ‘Gotta Serve Somebody’ het minder bekende Dylan-nummer ‘I Believe In You’ vertolkt. Voor mij het bewijs dat Dylan-songs vooral door anderen vertolkt moeten worden. Zijn eigen versie heeft hij opgenomen voor de elpee ‘Slow Train Coming’, Dylans eerste gospelelpee (uit 1979). Mark Knopfler verleent hieraan medewerking. Voor de die hard fans was het de grootste schok sinds Dylan elektrisch ging spelen. Vergelijk de vier coverversies van Dottie Peoples, Sinead O’Connor, Alison Krauss en Phoebe Snow maar eens met het origineel en oordeel zelf!

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

 

De bekendste onbekende
collage55vvcolumnerikb
Mijn twee vorige columns gingen over hoe divers men het verwachtingspatroon t.a.v. een muziekboek kan insteken. Het is maar wat je belangrijk vindt of zoekt in een boek, 55 Verrassende Verzamelelpees biedt hierin – naar de mening van de drie schrijvers – heel wat mogelijkheden. Zodoende had de vorige column als invalshoek de in het boek genoemde mondharmonicaspelers, waar eerder ook de relatie tussen radioprogramma’s en verzamelelpees gelegd werd. In dit stukje ligt de focus op de onbekend gebleven artiesten; onbekend, maar wellicht niet onbemind!

Sommige van de 55 geselecteerde verzamelelpees bevatten veel hits, waarvan 14 nr.1 hits een duidelijk voorbeeld is of kennen allemaal bekende artiesten, zoals Dank U! Dit staat in schril contrast met de elpee Stars of the Streets, die bestaat uit live-opnamen uit New York van straatmuzikanten.

Al met al besteedt het boek aandacht aan in Nederland minder bekende bands als Sassafras, The Sunrays, Fishbaugh, Fishbaugh & Zorn, Wally, Fanny en Shampoo, zangers als Mylon LeFevre en Willis Alan Ramsey, zangeressen als Genya Ravan en Eve Moon en een gitarist als David Spinozza.

Het is niet waarschijnlijk dat iemand van alle elf acts platen in huis heeft.

Ik ga niet zitten op de stoel van Kees Bos, de Koning van de Connecties, maar ik denk dat de enige connectie tussen deze elf genoemde acts is dat zij in 2020 opnieuw onder de aandacht gebracht worden aangezien zij deel uitmaken van verzamelelpees, die geselecteerd zijn in het boek 55 Verrassende Verzamelelpees. Kees Bos bedacht eind jaren 80 het concept van popquizvragen met onderling verband, de zogenaamde connecties. In deze gedachtegang bieden sommige van de elf genoemde artiesten een connectie met beroemde artiesten als Elvis, The Beach Boys en The Beatles, zoals dat voor respectievelijk Mylon LeFevre, The Sunrays en David Spinozza geldt. In ‘onbekend’ zit soms toch een bijzonder verhaal. Zo blijkt Sassafras het record in Engeland te hebben van meeste optredens in een jaar. Voor Genya Ravan, die ook zong met de band Ten Wheel Drive, geldt dat zij overlevende is van de Holocaust en voor Willis Alan Ramsey geldt dat hij al 48 jaar (!) laat wachten op zijn opvolgende soloplaat. Zo is Fanny opvallend als eind jaren 60 opgerichte, geheel uit vrouwen bestaande rockband. Alleen al deze onderscheidende feitjes maakt onbekend niet onbemind.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –

 

Smoelschuivers
collagesmoelenschuivers

Wanneer vind je een muziekboek goed? Als je favoriete artiesten erin staan wellicht? Indien de invalshoek je nieuwsgierig maakt? Als je veel van het geschrevene herkent? Indien je mag veronderstellen dat er info instaat die niet algemeen bekend is? Wanneer je muzikale tips kan vinden? Een ieder maakt zo zijn eigen afweging hierin. De schrijvers van het boek 55 Verrassende Verzamelelpees hebben getracht aan die bovenstaande vijf criteria te voldoen. Misschien pretentieus, maar naar mijn mening kan het boek die toets behoorlijk goed doorstaan. Het woord ‘verrassend’, dat immers in de titel verankerd ligt, behoort dan uiteraard wel tot uiting te komen. Laat ik dan eens een voorbeeld noemen.

Hoeveel boeken kom je tegen waarin mondharmonicaspelers als John Lagrand, Shakey Sam, John Mayall, Cyril Davies, Billy Boy Arnold, Lester Butler, Stevie Wonder en Charlie McCoy genoemd worden? Aan Johnny Bakker, Sonny Boy Williamson en Sugar Blue wordt zelfs daadwerkelijk met een verhaal aandacht geschonken.

Natuurlijk komen in het boek veel meer artiesten voor die mondharmonica spelen, maar in eerste instantie zanger zijn, denk maar aan o.a. Bob Dylan, Donovan, Ralph McTell, Neil Young, Mick Jagger en John Lennon.

Dat geldt ook voor pianist Rob Hoeke, die in Zweden van Brian Jones voor zijn mondharmonicaspel tips heeft ontvangen. In een interview in het Nederlandse blad Rhythm and Blues in 1965 vertelt Rob Hoeke over zijn ervaringen in Zweden en dat hij in de zomer in ’65 in het voorprogramma speelt van de Rolling Stones, die voor de tweede keer Scandinavië aandoen. ‘Op hun verzoek speelt hij twee keer mee in de Stones en Brian Jones geeft hem de nodige tips voor de ontwikkeling van zijn mondharmonicaspel’, aldus Rhythm and Blues (no.47, jaargang 6, 20 juli 1965). Waarschijnlijk een paar goede tips, want op ‘Margio’, de eerste hit van Rob Hoeke, laat de geboren Haarlemmer horen dat hij dat uitstekend kan.

Er zijn veel hits te noemen met een opvallende mondharmonicasolo en dan zal altijd ‘Room To Move‘ van John Mayall genoemd worden of wellicht ‘What I Like About You‘ van The Romantics. Ook ‘LB Boogie’ van Livin’ Blues is het vermelden waard met de in 2005 overleden fabuleuze smoelschuiver John Lagrand. Voor hem is een ter nagedachtenis uit mondharmonica’s vervaardigd beeld te zien in het onvolprezen Museum RockArt.

The Rolling Stones zijn mede door de expositie in Groningen actueler dan ooit. Dat deze band een grote bijdrage heeft geleverd aan de bekendheid van Sugar Blue is evident. Aan medeschrijvers Marcel Bizarro en Karel Kanits de eer om aan te geven of er bijzondere info over The Rolling Stones geleverd wordt in het boek 55 Verrassende Verzamelelpees. Want volgens mij is dat zeker zo en gebeurt dat al bij bladzijde 10 over de herkomst van de titel Sticky Fingers.

Wie weet laten Marcel en Karel nog hun licht schijnen op Stones-gerelateerde feitjes uit het boek 55 Verrassende Verzamelelpees? Heren zie het als een uitdaging!

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

 

– – – – – – –

 

Radio en verzamelelpees

collageradioenverzamelelpees

Meerdere elpees in het boek 55 Verrassende Verzamelelpees zijn gerelateerd aan de zeezender Radio Veronica en aan bekende radioprogramma’s. Sprekende voorbeelden hiervan zijn ‘Goud van Out’, het bekende programma van ‘mister Veronica’ Rob Out. Op deze compilatie staan allemaal Amerikaanse acts, waaronder de Amerikaanse Outsiders. De opbrengst van deze succesvolle verzamelaar kwam ten goede aan een zwembad voor verstandelijk gehandicapten in Baarn. Ook zo’n commercieel succes is ‘Dank U!’ geweest met allemaal Nederlandse artiesten, waarvan de opbrengst naar twee nierstichtingen ging. Veronica is vaak betrokken geweest bij verzamelaars.

De elpee ‘Veronica Top 20 Hits’ op VIP Records uit 1974 bevat zo’n onverwacht juweeltje, de a capella uitvoering van Neil Youngs ‘After The Goldrush’, dat pas in 1982 op single verscheen. Tussen de vele jaren 60 nummers sowieso ‘een vreemde eend in de bijt’. Het nummer is in zekere zin exemplarisch voor de gekozen selectie van 55 elpees in het boek  55 Verrassende Verzamelelpees. De drie schrijvers zijn zowel op zoek geweest naar onverwachte juweeltjes als naar vreemde eenden in de bijt alsmede naar anekdotes in de pophistorie. wat dat betreft is er over Radio Veronica -ook in dit boek- genoeg te vertellen.

Ook de van Radio Caroline bekende radiopresentator Robbie Dale wordt genoemd in de beschrijving van de elpee ‘How Pink Is That Elephant Over There’. Robbie Dale zong in 1969 zelf Soul Mama. Bepaald geen begenadigd zanger, maar hij krijgt wel een prettige muzikale begeleiding van de Amsterdamse soulgroep Respect, compleet met blazers en achtergrondkoortje. Een hit werd het echter niet. Ook besteedt het boek aandacht aan een andere discjockey, de van o.a. Radio Luxemburg bekende Alan Freeman. Hij is verantwoordelijk voor de compilatie ‘By Invitation Only’, die voor een merkwaardige selectie zorgt met progrock-acts als Yes en Emerson, Lake & Palmer als oude rotten als The Pretty Things en The Rolling Stones. Wat dat betreft is zijn keuze voor The Heavy Metal Kids ook opvallend of op zijn minst merkwaardig te noemen.

De soms onverenigbaar ogende samenstelling is inherent aan een doorsnee verzamelelpee en dat geldt ook voor ‘Los Vast Kuip Spektakel’, waar Herman Brood, Powerplay en Normaal te vinden zijn met Gerard Joling en Anita Meyer.

Het populaire radioprogramma van presentator Jan Rietman met live-opnamen uit de Kuip in 1986 bevat het nummer ‘Here, There and Everywhere’ van Powerplay, dat alleen op deze compilatie staat. Laat dat ook een pluspunt zijn dat aandacht mag krijgen dat verzamelelpees af en toe zodoende al een meerwaarde hebben!

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees

– – – – – – –


Producer, niet te onderschatten of juist overschat?

 collagenelsonslater

Onlangs had ik weer eens een onbekend gebleven elpee in mijn handen die ik zo lang niet gedraaid had, dat ik niet met zekerheid kon zeggen of deze nu de moeite waard is of niet. Daarover straks meer. Opvallend was dat Lou Reed de producer was. Soms vraag ik mijzelf wel eens af hoe belangrijk de keuze van een producer nu eigenlijk is.

De rol van een producer is zeker interessant en niet te verwaarlozen. Deze drukt immers een stempel op de sound van een album. Wel of geen strijkers, wel of geen blazers, wel of geen achtergrondzang, wel of geen synthesizers, wel of geen extra percussie, wel of geen tweestemmige gitaarpartijen enz. Maar ook het volume van een instrument wordt (mede)bepaald door een producer. Het spreekt voor zich dat het producersvak voor disco andere vaardigheden vereist dan voor heavy metal of country. Soms zijn eenvoudige toevoegingen bepalend voor een nummer. De koebel in ‘Honky Tonk Women’ is zo’n uitstekende vondst van producer Jimmy Miller.

Het is evident dat sommige producers van groot belang geweest zijn voor een sound. Een beroemd voorbeeld is de ‘Wall of Sound’ van Phil Spector, zoals ook George Martin voor The Beatles van groot belang was en Mike Vernon voor de Engelse blues.

Allen Toussaint kon als producer een album als geen ander van een swamp-achtige funky saus voorzien. Met die muziekinvloeden was hij dan ook opgegroeid. In de loop der jaren zouden enkele producers een genre of tijdsbeeld beïnvloeden, variërend van Giorgio Moroder, Nile Rodgers en Brian Eno tot Rick Rubin.

Voor menig producer zal een album van een singer/songwriter ideaal geweest zijn om het repertoire gevarieerder op een album vast te leggen dan louter de stem en het instrument van de artiest.

Niet alles is per definitie uitgekiend. Zo had producer Don DeVito het ‘geluk’ dat ‘Hurricane’ van Bob Dylan opnieuw opgenomen moest worden vanwege mogelijk te verwachten rechtszaken betrekking hebbende op een stukje tekst. Daar hij dus opnieuw de studio in moest, besloot Dylan dit met z’n toenmalige band te gaan doen. Derhalve is er zodoende een belangrijke rol voor violiste Scarlet Rivera op de megahit, die tevens het openingsnummer van het album ‘Desire’ werd. Dit is dus niet zo zeer de verdienste van de producer.

Soms zweren artiesten bij de samenwerking met een vaste producer. Dat gold voor Michael Jackson enkele jaren met Quincy Jones met kassuccessen als ‘Off The Wall’, Thriller’ en ‘Bad’.

Echter, opvallend bij Lou Reed was juist dat bij z’n succesvolste studio-elpees uit de jaren 70, ‘Transformer’, ‘Berlin’ en ‘Sally Can’t Dance’, hij andere producers gebruikte, namelijk respectievelijk het duo David Bowie / Mick Ronson, Bob Ezrin en Steve Katz. Laatstgenoemde was ook gitarist van Blood, Sweat & Tears. Hij was tevens producer van Lou Reed’s live-document ‘Rock ‘n’ Roll Animal’.

Bij ‘Transformer’ lijkt de invloed van Bowie aannemelijk. Voor velen geldt de baritonsaxsolo van Ronnie Ross op ‘Walk On A Wild Side’ als één van de hoogtepunten op Lou Reed’s elpee en niet geheel toevallig is Ross de saxofoonleraar van medeproducer David Bowie.

Dat Lou Reed in 1976 ook zelf de rol van producer voor een zanger op zich nam, is minder bekend: de elpee ‘Wild Angel’ van Nelson Slater op RCA. Dat is de plaat, waar ik in mijn inleiding op doel. Met Slater speelde Lou Reed in een schoolband en wellicht was dit een vriendendienst. Reed doet bovendien mee als pianist, gitarist en achtergrondzanger. Een grote rol is vervuld voor jazzsaxofonist Marty Fogel, die later ook meerdere opnamen met Lou Reed zou maken. Van Nelson Slater zijn weinig opnamen bekend en ook dit debuutalbum duurt nog niet eens 35 minuten. Het langste nummer is ‘We’, waarop Lou Reed aan het einde duidelijk te horen is.

Of de rol van Lou Reed op het album als muzikant dan wel producer van groot belang is geweest, waag ik te betwijfelen. Het is een redelijk goede plaat, die meer bekendheid had verdiend. Flarden doen mij zelfs denken aan Roxy Music. Commercieel gezien kan Slater echter niet in de schaduw van deze band of zijn oude schoolmaat staan.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Export Curiosa

collageeb

Waarschijnlijk ben ik niet de enige die er plots wel eens achter komt dat bepaalde elpees of cd’s uit de collectie wat minder vaak of eigenlijk nooit meer gedraaid worden. Dat had ik onlangs met een promo-dubbelelpee die geperst is bij Phonogram in opdracht van de stichting Conamus. Dit is de afkorting van COmité voor Nederlandse AMUSementsmuziek.

De mooie titel luidt Music From Holland With Love Vol.5 en deze dateert uit 1974. De plaat, een muzikaal ratjetoe, wekte mijn interesse, want rond 1974 draaide de popmuziek uit Nederland internationaal volledig mee. Dat is best knap. In Nederland liepen we immers jarenlang iets achter op ontwikkelingen. Toen rock & roll zijn opmars deed in Amerika, bleef Nederland achter, zo ook met de komst van de beatmuziek in Engeland. Wat betreft het spelen van de Amerikaanse blues door overwegend jonge muzikanten had Nederland slechts een kleine achterstand op de Britse vertolkers. Een officiële hitlijst kwam pas in 1965.

Midem
De tekst op deze compilatie is Engelstalig, want de plaat is bedoeld als visitekaartje naar het buitenland. Deze diende als reclame voor het Nederlandse product en werd voor het eerst op de MIDEM gepresenteerd. MIDEM is de afkorting van Marché International De l’Edition Musicale en deze grote internationale beurs voor de muziekindustrie wordt sinds 1967 jaarlijks in Cannes gehouden. Hier ontmoeten uit vele landen platenmaatschappijen, distributeurs, journalisten en andere branchegenoten elkaar.

Van de 28 acts op deze dubbelaar verwachtte ik eigenlijk dat ze allemaal zeer succesvol in Nederland zouden zijn, maar die vlieger ging niet helemaal op. Drie ervan hebben in Nederland ook weinig succes gekend: de op zich onderscheidende groep Mayfly uit Bergen (NH), zangeres Martha Jeanine (=Martha Hollestelle) en zanger Ron J. Winchester (=Ron Brandsteder).

De genres zijn zeer uiteenlopend en zo kan het gebeuren dat Rob de Nijs, Malando, Golden Earring, Wally Tax en André Moss op één compilatiealbum voorkomen. Nogmaals, de elpee dient niet de consument, maar de professionals in de muziekentertainment. Niets meer of minder dan handel.

Internationaal zou toen de buitenlandse bezoeker van de beurs Nederland wellicht associëren met Shocking Blue, Tee Set, George Baker Selection, Mouth & MacNeal, Golden Earring, Focus, Ekseption en wellicht nog een paar. Sommige acts komen we op deze verzamelaar tegen.

Analyse
Dit ‘visitekaartje’ kent vele grote hits, waarvan ‘Radar Love’ al internationaal succes geboekt had. Ook Tee Set had al internationale bekendheid (hier te horen met ‘Bandstand’). Beider bijdragen op dit album lijken te dienen als bewijs dat de Nederpop internationaal meetelt. Andere voornamelijk (maar niet uitsluitend) in Nederland succesvolle acts zijn George Baker Selection en The Shoes. Waar George Baker Selection hier te horen is met hun eerste nr.1-hit ‘Sing A Song Of Love’, komen The Shoes met ‘Make Up Your Make Up’, dat hun laatste hit zou worden.

Als producer van deze sampler staat genoteerd Henry Milderberg, maar zijn rol zal eerder het predicaat ‘samensteller’ verdienen. Zo’n plaat nodigt mij dus uit tot het analyseren ervan. Vol.5 impliceert immers dat het hier een serie betreft. Dit is van die serie de eerste dubbelelpee. Deel 1 van deze serie verscheen in 1970 en bevatte slechts vier popgroepen. Dan is in een paar jaar tijd wel progressie geboekt, want Vol. 5  biedt juist een ruim scala, waar ook bands als Lemming met ‘Father John’ en Catapult met ‘Let Your Hair Hang Down’ aan bod komen. Zodoende werd er ingespeeld op de populariteit van de glamrock.

Lang leve Discogs, waar de mogelijkheid geboden wordt om andere delen uit de serie eens onder de loep te nemen. Dan valt op dat men echter twijfels mag hebben bij de voorkeur van bands die juist niet gepromoot worden. Zo komen we Solution pas in 1980 bij Vol.11 tegen en Herman Brood & his Wild Romance pas in 1985 bij Vol.15, erg laat in deze serie. Supersister en Sweet d’Buster zelfs helemaal niet.

New Formula
Van alle acts op deze sampler valt er muzikaal eentje zeker op die internationaal in met name West-Duitsland, Frankrijk en Scandinavië succes kende: Ekseption. In Nederland heeft de groep negen Top 40-hits (waarvan ‘Air’ en ‘Peace Planet’ op nummer 2) behaald eind jaren 60 en begin jaren 70. Zeer bijzonder voor een popgroep met vooral instrumentale singles die bewerkingen van klassieke stukken zijn. In 1970 zingt Michel van Dijk mee op het tweede album Beggar Julia’s Timetrip, maar kon zich niet vinden in de beperkte rol die live weggelegd was voor de zanger.

Toen was de leider van het gezelschap organist Rick van der Linden, maar op deze compilatie is dit de van Think Tank bekende toetsenman Hans Jansen. De groep staat vermeld op dit album onder de ongebruikelijke naam Ekseption New Formula.

Jan Vennik
In Ekseption New Formula kreeg saxofonist Jan Vennik een grotere rol toebedeeld. In maart 2020 is Vennik op 84-jarige leeftijd overleden. Iemand met een indrukwekkende staat van dienst. Bassist Willem Schoone vertelde in een interview in NHD: ‘Met The Marks speelden we op de kermis in Hoogkarspel. Je praat over 1965. Jan zweepte als een soort Iggy Pop compleet met ontbloot bovenlijf de boel flink op. De zaal vond het prachtig. We waren zo’n ruige band dat de pastoor de dag er na vanaf de kansel riep dat wat hem betrof deze band het dorp nooit meer in mocht’.

Met het door Vennik en Jansen geschreven nummer ‘Sunny Revival‘ is een wijziging in stijl te horen, namelijk jazzrock. Die ‘nieuwe formule’ zouden enkele leden van de groep later beoefenen in de groep Spin. De erfenis van Ekseption kent nog een belangrijke groep: Trace. Op deze compilatie, Vol.5 dus, is dit trio rond de in 2006 overleden Rick van der Linden ook te horen. Deze band zou jaren later bij progrock-liefhebbers nog steeds op internationale waardering kunnen rekenen.

‘Sunny Revival’ van Ekseption behoort tot het muzikaalste wat een Nederlandse band rond 1974 opgenomen heeft. Ook al houd je er niet van, is hier vast wel enig respect voor op te brengen. Jan Vennik verdient ook waardering voor zijn bijdrage op de ondergewaardeerde elpee Kazimierz Lux CS uit 1972. Op het nummer ‘Pictures Of Youth‘, geschreven door Hans Jansen en Kaz Lux, soleert Vennik op smaakvolle wijze met sax en klarinet.

Jerney
Conamus heeft sinds 2006 de naam Stichting Buma Cultuur. Mijn indruk is dat sinds het tijdperk dat Jerney Kaagman bestuurslid werd van Conamus en later directeur van Buma Cultuur de popmuziek, van rock tot dance, beter vertegenwoordigd werd en wordt dan ten tijde van deze compilatie. Conamus ging cd’s uitbrengen van de Grote Prijs Van Nederland, Noorderslag en Dutch Dance. Nederlandse export van muziek is al lang geen curiosa meer.

Erik Bevaart

– – – – – – –

Van koffergrammofoon tot spotify (deel 5)

koffergrammofoondeel5collage

Er komt een wens uit. Als ik op mijn 15e verjaardag de woonkamer inloop staat er een vreemdsoortig ingepakt cadeau op tafel. Ik pak het snel uit en zie daar: mijn eerste installatie staat te glinsteren. Zo noemen we dat in die tijd, een platenspeler (merk Dual), een losse versterker (merk Philips) en twee boxen, in dit geval boxjes (merk onbekend). Alles knal oranje geverfd. Ik kan mijn geluk niet op. Het leven begint opnieuw.

 Ik kom Maarten tegen die een paar jaar ouder is en ook een echte muziekliefhebber. We raken in gesprek over muziek en hij nodigt me uit om naar zijn platencollectie te komen kijken. In zijn kast staan meer dan honderd LP’s netjes gerangschikt en hij haalt er eentje uit. ‘Moet je dit eens horen.’ De LP zit een klaphoes. De buitenkant lijkt op de binnenkant van ‘Sgt, Peppers Lonely Hearts Club Band’ van the Beatles. Zeven als vrouwen verklede mannen op een gele achtergrond. In de binnenkant staan die heren weer maar dan, net als bij Sgt. Peppers, voor een aardeperkje met vele andere figuren achter zich, waaronder Jimi Hendrix. De band heet The Mothers of Invention* en op het drumstel staat ‘Were Only in it for the Money.’ Oké, zet maar op. Nog nooit zoiets gehoord en ik ben meteen gegrepen door de muziek. De vreemde opbouw, de gekke teksten – voor zover een jongetje van 15 dat allemaal begrijpt. Dit is een heel ander pak mouwen dan ‘Lea’ van The Cats. Een paar weken later krijg ik de LP van mijn zwager en vanaf dat moment blijf ik fan tot ik mijn laatste Zappa/Mothers LP koop – ‘Zoot Allures’. Met 18 Zappa-albums in de platenkast en een stuk of vijf/zes concerten achter de rug vind ik het genoeg. Ik kies ‘Concentration Moon‘ als mijn favoriete song.

De tweede LP komt uit Maarten’s kast. ‘Iets heel anders hoor’, waarschuwt hij en hij zet de plaat op. John Mayall and The Bluesbrakers. Het is voor het eerst dat ik bluesmuziek hoor. Deze muziek past honderd procent bij mij. Ik snap het, ik voel het. Heel anders dan Zappa en ook midden in de roos. Ik raak in de  Bluesmuziek. Via Mayall, kom ik bij Peter Green’s Fleetwood-Mac 1.0, door naar zwarte bluesmannen als Howlin’ Wolf, BB King, Muddy Waters en de Nederlandse Oscar Benton Blues Band, waar later Barrelhouse uit ontstaat. Ik ga zelf mondharmonica spelen en met een bluesvriendje samen lopen we soms in de nacht  over straat en duelleren op onze mondharmonica’s. Ergens in de jaren zeventig raakt blues uit mijn zicht, maar nog steeds draai ik het en ga naar bluesfestivalletjes in de buurt. Ik kies ‘Ain’t Nobody’s Business, een bluesnummer uit 1920 dat door honderden artiesten, vrouwen en mannen is uitgevoerd, als mijn favoriete bluesnummer. Hier in de uitvoering van Oscar Bentons Bluesband omdat ik dat singeltje kocht.

De derde plaat is van een bekende groep. ‘Flowers’ van The Rolling Stones is aan de beurt. Ik kocht al wat 45-toeren plaatjes van The Stones in de uitverkoop, maar nu komt het anders binnen. De ene hit na de andere.  Van lief naar ruig en terug. Ik vind Ruby Tuesday nog steeds een van de mooiste Stones nummers. Het spannende ‘Let’s Spend the Night Together’ staat ook op die LP. Dit nummer moet Jagger in de Amerikaanse Ed Sullivan Show zingen als ‘Let’s spend some time together’. Mick rolt betekenisvol met zijn ogen bij het zingen van het verboden zinnetje. De Stones worden in die tijd gezien als langharig tuig waarbij The Beatles afsteken als koorknaapjes.

‘Dank je Maarten, ik ga er weer eens vandoor.’ Met mijn hoofd vol nieuwe indrukken fiets ik naar huis, pak mijn eigen top 20 schriftje en schrijf op een lege bladzijde met grote letters: ‘HIER VOND EEN GROTE VERANDERING PLAATS.’ Dramatisch? Zo voelde het op dat moment in ieder geval, een piketpaaltje in mijn muzikale ontwikkeling.

Is het nog niet genoeg? In juli 1969 is het liveverslag van de eerste Maanlanding op de televisie. Ik zit bij iemand thuis voor de buis om het te volgen. Nadat ze geland zijn gaan we nog even naar ‘De Eland’ een tent voor jongeren in Delft waar muziek gespeeld wordt en stevig geblowd. Gezellig, vloeistofdia’s, vage figuren, goeie muziek en ik houd het vooralsnog bij een colaatje. We sluiten de avond af  bij een kennis thuis. De gastheer zet een plaat van Bob Dylan op. Weer raak ik van de kaart. Weer nieuwe muziek. ‘I aint gonna work on Maggy’s Farm‘ klinkt uit de boxen.

Dat wordt de zoveelste favoriet op mijn lijst. 1969 is het jaar waarin mijn muzieksmaak vaste vormen aanneemt. Het is ook het jaar van Woodstock  maar dat is ver weg en de film zie ik pas in 1970. Dat kan nog even wachten.

* The Mothers of Invention is de band van Frank Zappa..

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)

Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.

– – – – – – –

Van koffergrammofoon tot spotify (deel 4)

collagedoorszenboudewijnbeachboys

 

Altijd maar bezig met muziek luisteren op de radio. Elke week naar de platenzaak om een top 40 te kopen (voor een stuiver). Elke week zelf een top 20 samenstellen en in een schriftje noteren. En eindelijk is het zover. Ik zie een advertentie in de krant waar een goedkope pick-up wordt aangeboden. Iets van 30 euro en mijn moeder stemt toe. Ik mag hem gaan kopen. Het blijkt een eenvoudig dingetje in een triplex omhulsel. Nou ja, wat maakt het uit, ik heb een pick-up en kan plaatjes gaan kopen.

Het is 1968. Met Sjaak, een vriend die ook leip is van muziek, lift ik regelmatig van ons dorp naar het dichtbij gelegen Delft. Daar struinen we de uitverkoopbakken af en kopen 45 toeren plaatjes voor 85 cent, 1 gulden, 1 gulden 50 op zijn hoogst. Eenmaal in Delft gaan we steeds sneller lopen. We willen allebei als eerste bij de platenbak zijn omdat we van dezelfde muziek houden en de beste keus willen hebben. Ik graai oude Stonessingles uit de bakken. ‘Not Fade Away’, ‘Get Off Of My Cloud’ en dat soort werk. Omdat ik nog wat geld over heb van mijn verjaardag koop ik ook een nieuwe single: ‘Hello I Love You’ van The Doors. Ik laat het stukje vinyl per ongeluk te lang in de zon liggen waardoor het plaatje een beetje krom trekt. Toch blijf ik het stug draaien. Als ik het nu weer op de autoradio hoor mis ik het jengelende geluid van het kromgetrokken Doors-pianootje en de zwevende stem van Jim Morrison.

Ik hoor de groep Zen met hun versie van ‘Hair’ op de radio. Het is een nummer 1 hit in de top 40 en ik vind het prachtig. Ik koop het plaatje en draai het grijs. Later komt de versie van de originele musicalcast uit, dat is niks vergeleken met de strakke productie van Zen, met die afgemeten gierende gitaarlick en het zuigende koorwerk. Nina Simone komt eveneens met een liedje uit Hair en onze eigen Bojoura doet een duit in het Hairzakje met Frank Mills, ook mooi, maar meer voor meisjes denk ik dan. (fout).

We glijden 1969 in. Sjaak en ik hebben wat geld gespaard en gaan met de trein naar Rotterdam om bij Dankers op de Coolsingel een plaatje te kopen. Ik weet al wat het zal zijn. Boudewijn de Groot is de Nederlandse Bob Dylan en zijn platen staan bij de meeste, iets oudere,  jongens in de kast. ‘Voor de Overlevenden’ is een must have en mijn zus krijgt de LP ‘Picknick’ van haar vriend*. Als ik Boudewijns liedje ‘Waterdrager’** hoor raak ik betoverd en weet ik dat ik het plaatje ga kopen. Sjaak kiest voor ‘Dong-Dong-Diki-Diki-Dong’ van The Golden Earrings (toen nog met s). Helemaal snappen doe ik dat niet, maar als hij dat nou leuk vindt… Het is de eerste nummer 1 hit van de Haagse groep.

Do It Again’ van The Beach Boys is een oorwurm die niet meer uit mijn hoofd verdwijnt. Ik koop geen Beach Boys plaatjes omdat dat ik geloof dat zoiets niet de bedoeling is. Te glad? Geen Jimi Hendrix, geen Rolling Stones, geen Pretty Things, geen spijkerjasjes, geen gitaarsolo’s, geen drumsolo’s. Ik sluit me aan bij de muzieksmaak van de jongens waar ik mee om ga. Tja dat ging toen zo, je moest kiezen. Beatles of Stones, Blues of Soul, Mods of Vetkuiven, Puch of Zündapp, vechten of peace, terlenka- of spijkerbroek. Ooit zal ik toch wel wijzer worden?

*Later ruilt ze ‘Picknick’ om voor een LP van Wilson Pickett.

** ‘Als de rook om je hoofd is verdwenen’ is de B-kant van ‘Waterdrager.’ De Groot neemt ‘Als de Rook’ op in zijn live repertoire en daarmee raakt het mooiere ‘Waterdrager’ jammerlijk in de vergetelheid.

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)

Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.

– – – – – – –

 

Van koffergrammofoon tot spotify (deel 3)

collagemonkeesherdstonesteeset_1100x277

De Koffergrammofoon is overleden en er komt voorlopig geen nieuwe pick-up. Ik doe het met de radio. Een groot bakbeest met linksonder een soort waterpasglaasje waar een groen lichtje dat van links en rechts komt en naar elkaar toe beweegt. Als je een zender zoekt is het de kunst om de twee lichtjes zo dicht mogelijk tegen elkaar te krijgen. Hoe dichter bij elkaar, hoe zuiverder de zender.

Het is 1967 en Radio Veronica gidst me door Hitland, met de top 40 als wekelijks hoogtepunt. Ik ben 13, zit in de eerste klas van de Fatimamulo te Pijnacker en ben een soort ‘Daydream Believer’ nog zonder scheerapparaat en home coming queen in de les. Wat we daar leren gaat grotendeels langs me heen, belangrijker zijn de nieuwe vrienden, voetballen op zaterdag, naar het openlucht zwembad in Delft gaan en vooral de muziek. Het is The Summer of Love maar wij doen (nog) niet aan meisjes.

In 1967 hoor ik iedere week wel een nieuw liedje op de radio dat ik goed vind, ook liedjes die ik niet te pruimen zijn zoals ‘Waarom heb jij me laten staan’ van de Heikrekels dat een joekel van een hit is. Ik begin met het samenstellen van mijn eigen top 20 in een schriftje. Wekelijks ga ik er voor zitten en geef net als in de top 40 de stijgers en de dalers aan, met of zonder stip en het aantal weken. Ik noem er twee die in de loop van dat jaar bij mij op 1 stonden. ‘From The Underworld’ van The Herd, een nummer met een stevige sound, donker koorwerk en een Penny Lane-trompet. De 17-jarige Peter Frampton zingt het lied dat gebaseerd is op de mythe van Orpheus en Eurydice. Dat laatste wist ik toen niet, ik hield me sowieso niet bezig met de teksten. Het ging me om de sound en de melodie en dat is nog steeds zo. Frampton’s ster gaat pas echt stralen voor het grote publiek met ‘Show Me The Way’ waarop hij zijn gitaar door een talkbox laat klinken. Goeie gimmick. Een andere nummer 1 in mijn eigen lijst komt van The Rolling Stones, ‘We Love You’.

Ja, ook de Stones gaan met de trend mee, altijd net iets later dan The Beatles, die in dit geval een maand eerder een hit hebben met ‘All You Need Is Love’. Saillant detail: Op ‘All You Need Is Love’ zingen Jagger en Richards mee in het koor en op ‘We Love You’ verzorgen Lennon en McCartney de hoge stemmen. In 1967 krijg ik ook een Nederlandse groep in het vizier die een speciale plek in mijn leven verovert. Niet omdat ik hun muziek zo geweldig vindt – ze komen niet op 1 in mijn eigen hitlijst – maar omdat de zanger dezelfde naam draagt als ik. Peter Tetteroo van de Tee-Set uit Delft. Nou, dat heb ik geweten. Vanaf het moment dat ze een hit scoren met ‘Don’t You Leave’ gaat Jan en Alleman aan mij vragen: ‘Ben jij familie van de zanger van de Tee-Set.’  Nee dat ben ik niet. Er zijn er zelfs die vragen: ‘Ben jij de broer van Peter Tetteroo?’ Uh, zijn broer? Nee dat ook niet.’ Zelfs nu nog stellen oudere mensen regelmatig deze vraag: ‘ Ben jij soms eh …. Ik hoorde deze Peter uiteindelijk vlak voor zijn dood voor de eerste keer live in een Delftse kroeg. Na zijn overlijden kocht ik uit piëteit een CD met hits van de Tee-Set. Ik draai hem nooit. Ik ben zelf ook gaan zingen. Lang niet zo goed als mijn illustere naamgenoot. Hij zou mij ook niet draaien.

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)

Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.

– – – – – – –

 

Van koffergrammofoon tot spotify (deel 2)

collagepetertetteroo2

In deel 1 vertelde ik van de plaatjes die bij ons thuis in een la lagen. Ik draaide ze op een groene koffergrammofoon die wij heel modern pick-up noemde. Mijn eerste ontdekkingen waren Paul Anka, The Butterflies, Trini Lopez en Francoise Hardy. Allemaal door mijn oudere zussen verzameld. Mijn interesse in de muziek was gewekt.

Er kwamen gaandeweg nog meer 45 toeren plaatjes in de la terecht. Ik viste er een uit. Deze was  van The Beatles. Ik wist van het bestaan van deze groep. ‘Langharige schreeuwers, dat is geen muziek’, zeiden de ouderen. ‘Dat maken wij wel uit’,  dachten de jongeren. De vier jongens uit Liverpool kwamen in juni 1964 naar Nederland en voeren door de Amsterdamse grachten. Ringo bleef in Engeland achter omdat zijn amandelen geknipt moesten worden. Zijn tijdelijke vervanger heette Jimmy Nicol*. Op het journaal zag ik dat grote jongens en meisjes in het water sprongen en naar de rondvaartboot zwommen. Ik was net 10 jaar, zat in de vierde klas (nu groep 6) van de lagere school en de hele beatlemanie ging langs mij heen. ‘ She loves you yeah yeah yeah’ vond ik een stom liedje. Iets later dat jaar kwam er een nieuw plaatje bij in de platenla. ‘I should have known better’ met op de andere kant ‘Tell me why.’  Ik wist niet goed wat ik daar van moest vinden. Vond ik het misschien wel aardig? Met anderen over muziek praten was er nog niet bij, ik verwerkte het nieuwe geluid in stilte.

De pick-up ging kapot. Ik was de enige thuis die hem veelvuldig gebruikte, maar er kwam geen nieuwe. Gelukkig stond er een grote radio in de huiskamer en ik mijn aandacht verschoof van de platenla naar dit bakbeest. Met prachtig geluid overigens. De top 40 kwam in mijn leven. Wat zou er zaterdag op 1 staan? Spannend.

In de herfst van 1966, ik was 12 jaar, hoorde ik een liedje op de radio dat me betoverde. Het was ‘Little man‘ van het echtpaar Sonny and Cher en ik dacht: ‘Dat komt op nummer 1’ en verdomd, het kwam op nummer 1. Het volgende liedje dat mijn aandacht trok was ‘No milk today** van Herman’s Hermits en weer voorspelde ik een nummer 1 positie. En … ook dit liedje kwam op de eerste plaats van de top 40. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Het lijkt wel of ik verstand van muziek heb.’

* Jimmy Nicol verwachtte dat het vervangen van Ringo een carrièreboost voor hem zou zijn. Helaas gebeurde het tegenovergestelde. Ringo kwam terug en niemand keek nog om naar Nicol. Hij raakte platzak en legde de drumstokken neer om in zaken te gaan. Over The Beatles schijnt hij niet meer te praten.

**No Milk Today is een compositie van Graham Gouldman die ook ‘Bus Stop’ van de Hollies en ‘For your love‘ van The Yardbirds schreef. Tot op de dag van vandaag speelt hij in 10cc.

Wordt vervolgd.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)

Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.

– – – – – – –

 

Van koffergrammofoon tot …
collagepetertetteroo1

Nu ben ik 65, ooit was ik 10 en trok een  la open in de kast die in onze huiskamer stond. In die la lagen plaatjes, singeltjes en zelfs nog wat 78 toerenplaten door elkaar. Niet zo netjes gerangschikt zoals ik later met mijn LP’s zou omgaan.  Ik pakte er een plaatje uit en legde het op de mat van de groene kofferpick-up. ‘Oh please stay with me Diana.’ Paul Anka nam het op in 1957. Ik denk dat het plaatje van mijn oudste zus was. Mooi, lekker soepeltjes, koortje, met sax erbij. Mijn ding.

Ik kreeg de smaak te pakken. Wat zat er nog meer in dat laatje?  ‘Willem wordt Wakker‘ van The Butterflies. Een jongetje zo te horen met nog iemand erbij. Ook mooi en in het Nederlands. ‘Willem had geen zin, hij kroop z’n nest weer in’, zong ik mee. Dat vonden mijn drie oudere zussen grappig. Wat was daar grappig aan? Veel later kwam ik erachter dat het een cover was van ‘Wake up Little Suzie’  van de Everly Brothers en later van Simon and Garfunkel. Die van Phil en Don vind ik het best..

Rosita‘ van Triny Lopez. Ook al zo’n lekker liedje met zo’n fijn meisjeskoortje. ‘Yeah yeah yeah yeah zingen ze. Een van mijn zussen was fan van Triny en er kwamen nog meer Triny plaatjes in de la terecht.

De jaren kropen voort. Op mijn 12e lag Francoise Hardy met het zuchtnummer: ‘Tous Les Garcons‘ in de la.  Prachtig, nog steeds. Veel later ging ik zelf liedjes schrijven en opnemen op een TEAC 4 sporen recorder (had ik die maar niet verpatst). Met een vriend wiens Belgische moeder  Frans sprak, vertaalden we het liedje in het Nederlands en nam ik het in een schaamteloze  discoversie op en vroeg een dame het in te zingen. Hardy raakte de ook harten van de Britse jongens en meisjes, waaronder Paul McCartney. Hij  schakelde een lerares Frans in om hem te helpen met wat Franse woordjes ‘Michelle ma belle, sont des mots qui vont très bien ensemble’. Ook dat singeltje vond ik terug in de platenla. Ik vond het wel leuk, maar ook tuttig. Nog geen fan van The Beatles toen.

Er lang nog meer in het laatje, van Louis Davids tot een plaatje van vroege Beatles. Ik kreeg er geen genoeg van. Mijn liefde voor muziek was voorgoed aangewakkerd.
Tot ziens in deel 2.

Peter Tetteroo (nee, niet van de Tee-Set)
Schrijver, Journalist, bandlid Oekoe Mountain Billies.

– – – – – – –

 

Koffie met een bekende onbekende

collagealaintoussaint

Normaal gesproken zou je niet zeggen dat de in 2015 overleden New Orleans-coryfee zanger/pianist/producer Allen Toussaint, schrijver van hits en veel gecoverde songs als ‘Brickyard Blues’, ‘Working In A Coalmine’, ‘Yes, We Can Can’, ‘Sneakin’ Sally Through The Alley’ en ‘Southern Nights’, ooit iets van een Nederlandse band zou coveren. Toussaint’s songs zijn klassiekers; hij schreef ook onder de naam Naomi Neville, zoals ‘Pain In My Heart’ (oorspronkelijk ‘Ruler Of My Heart’) dat in de uitvoering van Otis Redding en The Rolling Stones bekend geworden is.

Toch is het zo dat hij ‘One Cup Of Coffee’ heeft opgenomen, als pianist, producer, arrangeur en achtergrondzanger. Het is in Nederland beter bekend als ‘Eén Kopje Koffie’ van VOF De Kunst. De muziek is van Erasmo Carlos en Roberto Carlos (geen familie) en laatstgenoemde, al sinds de beginjaren 60 een grote ster in Brazilië, heeft het gezongen.

De tekst heeft niets te maken met het origineel ‘Verde e Amarelo‘, dat groen en geel betekent, naar de kleuren van Brazilië. Het nummer is ten tijde van de WK Voetbal in 1986 veel in Brazilië gedraaid, maar het mocht niet baten; Brazilië met o.a. Zico en Socrates werd in de kwartfinale uitgeschakeld.

In 1987 maakte Erik van Muiswinkel de tekst voor ‘Eén Kopje Koffie’. VOF De Kunst nam het ook in het Engels op en noemde de band The Art Company. Een cover van die Engelse vertaling staat op het album ‘Coast To Coast’ van Paul Shaffer met medewerking van o.a. Allen Toussaint.

Wanneer je dit album uit 1989 verder bekijkt, vallen de andere beroemde zeer uiteenlopende gastmuzikanten op: variërend van Joe Satriani en Brian Wilson tot Bobby Womack en George Clinton. En buiten de genoemde vijf gastmusici geven er nog meer bekenden acte de présence. Zelden kom je een album tegen met zoveel bekende topmuzikanten. Daartoe mogen Joe Walsh, Dick Dale, Steve Cropper, Eric Burdon, Jay Siegel, Dion, Howard Casey (K.C.), Ben E. King, Wilson Pickett, Don Covay, Carole King, Mavis Staples, Valerie Simpson, David Sanborn, Steve Gadd en Mick Fleetwood e.v.a. wel gerekend worden.

Er staan nog meer covers op het album, waaronder ‘Wang Dang Doodle‘ met o.a. zangeres Koko Taylor, gitarist Buddy Guy en mondharmonicaspeler Sugar Blue, dat live opgenomen is in het Vic Theater in Chicago. Van deze klassieker van contrabassist Willie Dixon telt natuurlijk de uitvoering van Livin’ Blues uit 1970 als een mijlpaal in de Nederlandse bluesrockscene.

Maar wie is dan Paul Shaffer, dat hij op zijn debuutplaat (!) deze muzikanten weet te strikken? Dat is al snel te verklaren, want hij was ten tijde van die plaat al bandleider bij David Letterman’s populaire Late Night-shows (tussen 1982 – 2015). De in Canada geboren pianist / zanger had echter z’n sporen al in meerdere opzichten verdiend in de popwereld. Zo had hij in 1984 een rolletje in de hilarische rockfilm ‘This was Spinal Tap’, waarin hij de incompetente promotor Artie Fufkin speelde.

Shaffer maakte als muzikant met o.a. Robert Plant en Jimmy Page deel uit van The Honeydrippers en speelt op de hit ‘Sea Of Love’. In 1985 behaalde dit nummer zelfs in Amerika de derde plek, een hogere notering dan Plant en Page ooit met een Led Zeppelin-single gehaald hebben.

Hij was in 1985 tevens bandleider tijdens het legendarische slot, de finale van Live Aid met ‘We Are The World‘. Ook als componist heeft hij succes gekend. ‘It’s Raining Men’ is mede geschreven door Shaffer en werd niet alleen in 1982 een grote hit voor The Weather Girls, maar in 2001 ook voor Geri Halliwell (voorheen Ginger Spice).

Al is Paul Shaffer niet zo bekend in Nederland, dat is hij wel al jaren in Amerika. Hij speelde in 1995 een gastrol in de clip ‘Hook‘ van Blues Traveler, een hit in Amerika. Dat deed hij ook in de film Blues Brothers 2000, waarvoor hij bovendien de muziek maakte. Hij was vaker in films te zien.

Vorig jaar deed hij mee in de zeer populaire Amerikaanse serie The Masked Singer als The Skeleton. Paul Shaffer heeft veel meer noemenswaardige bijdragen aan de muziekentertainment geleverd dan ik hier vermeld, al zijn deze niet altijd even goed zichtbaar in Nederland.

Erik Bevaart

– – – – – – –

Joe’s Mad Tour
maddogscollage

In maart 2020 is het 50 jaar geleden dat een volstrekt uniek gezelschap rondom Joe Cocker een – naar later zou blijken legendarische – tour startte onder de naam Mad Dogs & Englishmen. Het bijzondere aan deze tour is enerzijds de gebrekkige, onlogische voorbereiding en anderzijds de muzikanten die na die twee maanden een succesvolle carrière zouden krijgen.

Joe Cocker’s reputatie in Europa was al gevestigd en in Amerika was zijn ster rijzende. Het Amerikaanse publiek maakte in april 1969 kennis met de zanger. Ed Sullivan, de presentator die eerder o.a. Elvis Presley, Buddy Holly en The Beatles bij zijn landgenoten introduceerde, gaf Cocker de gelegenheid zijn tweede Amerikaanse single, de Traffic-cover ‘Feelin’ Alright’ te spelen. Ook deze werd slechts een bescheiden hit in de V.S.

Met name zijn vertolking van ‘With A Little Help From My Friends’ op het Woodstock-festival op 17 augustus 1969 zou zijn doorbraak inluiden. Eigenlijk pas na de film, een kaskraker van 185 minuten (in 1994 kwam er een versie van zelfs 224 minuten!) die op 26 maart 1970 uitkwam en ja…de Mad Dogs & Englismen-tour duurde van 20 maart tot en met 17 mei. Binnen twee maanden werden er 48 optredens gedaan in 25 steden (abusievelijk wordt zelfs wel eens een hoger aantal steden genoemd). Joe Cocker hoorde van zijn Amerikaanse manager Dee Anthony pas op 12 maart, dus acht dagen voorafgaande aan de tour, dat hij dit moest gaan doen.

Er was echter een probleem, een groot probleem zelfs!. Cocker had geen band meer. The Grease Band was weg bij hem. Leon Russell, van wie Cocker ‘Delta Lady’ had opgenomen, hoorde hiervan en bood op 13 maart aan mensen te werven. In producer Denny Cordell hadden ze bovendien een gemeenschappelijke vriend.

Russell plukte de mensen vandaan uit z’n eigen band en uit Delaney & Bonnie and Friends (waar Eric Clapton ook mee gespeeld had). Daar zong ook Rita Coolidge bij en aan haar vroeg hij het achtergrondkoor te regelen. Binnen een paar dagen volgden enkele repetities van zo’n 12 uur. En passant werd ook nog de single ‘The Letter’/’Space Captain’ opgenomen tijdens de repetities van de tournee.

De optredens vonden plaats van New York tot San Francisco en Tulsa. Joe Cocker werd omringd door elf muzikanten en negen zangers en zangeressen. Dat het een vreemde gang van zaken is geweest, wordt al snel duidelijk daar er drie drummers (eigenlijk zelfs vier) meegingen en zo’n groot achtergrondkoor is ook niet logisch. Joe Cocker was groot fan van Ray Charles, maar de Raelettes waren slechts met vier. Van de Grease Band ging pianist/organist Chris Stainton wel mee. Cocker ging op pad met vooral volslagen onbekenden van hem. Het hele circus bestond uit 43 personen en moest per vliegtuig de tour afleggen.

De naam van deze tour is ontleend aan een in 1931 of 1932 opgenomen fraai nummer van Noel Coward, waarin hij de Engelsen in hun kolonies bespot. Wie denkt op basis van de naam dat er vooral Engelsen meededen, heeft het mis. Alleen Joe Cocker en Chris Stainton komen uit Engeland en beiden uit Sheffield. Het aantal honden dat meeging bleef beperkt tot één.

Hoewel Joe Cocker grossiert in covers van Bob Dylan en The Beatles, opent de dubbelelpee met de Stones-klassieker ‘Honky Tonk Women’. Opvallend is dat de elpee-opname al na een week was: 27 en 28 maart in Fillmore East in New York. Daar vonden vier concerten plaats. In 2006 verschenen deze compleet in een 6-cd box. Hierop is ‘With A Little Help From My Friends’ wel te horen, terwijl dit op de gewone dubbelelpee, merkwaardig genoeg, is weggelaten.

Begin 1970 waren geen van de musici al sterren, al waren Joe Cocker en Leon Russell al hard op weg. Voor bijna iedereen was het een opstap naar grotere bekendheid; meest aansprekende successen zijn:
– Chris Stainton speelt in 1973 als enige gastmuzikant mee op The Who’s Quadrophenia. Hij zou jarenlang met o.a. Eric Clapton en later ook even met o.a. Roger Waters spelen.
– Rita Coolidge zou solo succesvol worden met grote hits als ‘All Time High’.
– Carl Radle en Jim Gordon vormden de ritmesectie van Derek & The Dominos. Jim Gordon schreef bovendien met Eric Clapton ‘Layla’.
– Bobby Keys ging toeren met The Rolling Stones en soleert op nummers als ‘Brown Sugar’ en ‘Emotional Rescue’.
– Don Preston zou bij o.a. Ricky Nelson en J.J. Cale gaan spelen.
– Jim Keltner zou een veelgevraagde studiodrummer worden.
– Claudia Lennear was als voormalig lid van de Ikettes al een veelgevraagde achtergrondzangeres, die in 1973 haar enige, maar wel verdienstelijke solo-elpee maakte: ‘Phew‘. Hierop verlenen o.a. Ry Cooder, Allen Toussaint en Spooner Oldham hun medewerking.

Claudia Lennear zou van deze tournee – evenals Leon Russell, Don Preston, Carl Radle en Jim Keltner – in 1971 spelen op het Concert voor Bangla Desh, ook een mijlpaal in de pophistorie. Op de uitklapbare hoes van de dubbelelpee en ook op de CD van Mad Dogs & Englishmen staat haar naam verkeerd geschreven evenals van zangeres Donna Weiss, slordig! Op de ‘complete recordings’ is dit verbeterd.
Een bijzondere vermelding hier dient ook deze Donna te krijgen.

In 1981 werd ‘Bette Davis Eyes’, dat Donna Weiss samen schreef met Jackie DeShannon, door zangeres Kim Carnes een Amerikaanse nr.1-hit en won hiermee Grammy Awards voor zowel Song of the Year als Record of the Year. De toen 73-jarige Bette Davis heeft de dames bedankt en rozen gestuurd.

In 2015 berichtte Rolling Stone over een nieuwe Mad Dogs & Englishmen, 45 jaar na de gememoreerde, als een Tribute to Joe Cocker.

De Tedeschi Trucks Band met daarbij o.a. Chris Robinson en enkele oudere muzikanten, waaronder Leon Russell, gingen dezelfde nummers spelen en bracht een CD hiervan uit. Ook deze reünie was in een zekere opzicht Mad.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Heartfixers
theheartfixerscollage

Het is al wat jaren geleden dat ik een Amerikaanse import-elpee kocht van een voor mij onbekende band met een intrigerende hoes. Het ging om ‘Cool On It’ van de band The Heartfixers (mooie naam trouwens). De hoes, een man met een slang in zijn hand, verraadde wat swamprock-achtigs en wekte mijn interesse.

De plaat uit 1986 vertoont een prima mix tussen blues en rock & roll. De uit Atlanta afkomstige groep heeft drie elpees gemaakt op het toen vrij onbekende label Landslide. Op één plaat fungeren ze slechts als begeleidingsband van zanger Nappy Brown, die bezig was aan een comeback. De groep is echter op hun best op het album ‘Cool On It’, opent sterk met ‘Driving Woman‘ en ook op het nummer ‘Time To Quit‘ hoor je de klasse van deze niet echt doorgebroken band.

In 1986 toerde de viermansformatie met niemand minder dan Stevie Ray Vaughan and Double Trouble. Niet lang daarna ging de groep uit elkaar en belandde bassist Wayne Burdette bij Jimmy Thackery & the Drivers en startte gitarist/zanger Tinsley Ellis een solocarrière op advies van John Hammond.

Ellis ging platen maken op Alligator Records en besloot het album ‘Cool On It’ opnieuw uit te brengen onder de naam Tinsley Ellis & The Heartfixers. Zelf heb ik de originele op Landslide op mijn draaitafel liggen.

Op ‘Cool On It’ staan vijf nummers van Ellis en ook vijf covers. Behalve van Chuck Berry, Bo Diddley en Marty Robbins worden twee instrumentals gecoverd, twee nummers die iets afwijken van de rest van het repertoire. Dit betreft het surfrock-achtige ‘Wild Weekend’ van The Rockin’ Rebels uit 1962/1963 (ook vertolkt door o.a. The Surfaris en The Ventures) en van fingerpicking gitarist Leo Kottke ‘The Sailor’s Grave On The Prairie’. Tinsley Ellis bleek zijn muzikale invloeden dus niet alleen uit de blues te halen.

Onder vakbroeders is Tinsley Ellis zeer gerespecteerd. Ruim twee jaar geleden kwam z’n laatste soloplaat uit: ‘Winning Hand’. Deze kreeg een uitstekende recensie in Blues Magazine. En terecht!

De ‘Southern blues-rock guitar wizard’ verdient ook in Nederland meer bekendheid dan hij nu heeft.

Erik Bevaart

– – – – – – –


Elvis
collageelvis_1000x321

We hebben allemaal zo onze herinneringen aan Elvis Presley. Is het niet dat ene nummer, dan is het wel een bepaald optreden, de looks of zijn plotselinge overlijden. Of het is de wetenschap dat onze vaders en moeders van jongs af aan Elvis in hun harten hebben gesloten. Voor mij staat Elvis voor een aantal gedenkwaardige optredens (Comeback Special 1968, Aloha From Hawaii 1973) maar ook voor raadsels. Waarom schreef hij niet zijn eigen liedjes, waarom trad hij nooit op in Europa en wie waren toch die mensen waarmee hij zich omringde? Wanneer je zo groot ben als Elvis dan wordt de legende achter de zanger groter dan de zanger zelf. De legende overstijgt de artiest en diens muziek. Dan vergeten we soms de puurheid van de artiest en de kwaliteit van zijn liedjes. Ik vroeg me af wat Elvis voor mij zo goed maakte. Met die vraag in mijn hoofd liep ik vorige week de bioscoop binnen.

De film ‘Elvis – That’s The Way It Is’ is verschenen ter gelegenheid van de 85e verjaardag van The King. Het betrof een registratie van de serie concerten die hij in Las Vegas gaf in 1970. De docu toont de voorbereidingen op het concert als zowel grote delen van het optreden. Het bioscooppubliek bestond deze avond uit een mix van veertigers en alles wat daar ruim boven zit. Een enkeling droeg een T-shirt van de ‘man himself’. Naast mij zit een vrouw van dik in de zeventig. Gedurende de voorstelling weet ze haar handen en benen nauwelijks stil te houden. Van enig gevoel van ritme is weinig te bespeuren maar dat terzijde.

We zien de legendarische TCB band die van augustus ’69 tot aan zijn dood in 1977 zijn begeleidingsband vormde. James Burton is naast Elvis het bekendste gezicht op het podium. In de jaren ’60 stond hij met de Everly Brothers en Emmylou Harris aan de wieg van countryrock. Verder heeft de beste man de afgelopen decennia samengewerkt met grootheden als Jerry Lee Lewis, Roy Orbison en John Denver.

Halverwege de film merk ik dat ik alleen maar glimlachend naar het scherm zit te kijken. Ik geniet van de humor die Elvis met zich meedraagt, de interactie met zijn band en niet te vergeten de voortreffelijke muziek. Het nummer ‘Twenty Days and Twenty Nights‘ is mij onbekend maar kan later meteen in het rijtje van Elvis favorieten worden opgenomen. Het is mede gecomponeerd door Ben Weisman. De man die bijna zestig nummers voor Elvis schreef.

Er is veel wat ik nog niet weet over Elvis maar dat hij nerveus was voor optredens wist ik dan weer wel. Vlak voordat hij op moet staat zijn bezwete gezicht strak van de spanning. Maar als hij dan eenmaal het podium heeft betreden is er geen houden meer aan en gaat hij los. Het publiek is uitzinnig en Elvis wervelt van klassieker naar klassieker. Van ‘I’ve Got a Woman‘ (Ray Charles cover) naar ‘Don’t Cry Daddy‘ naar ‘All Shook Up‘ en ‘Blue Suede Shoes‘ van Carl Perkins. De muziek staat na al die jaren nog steeds als een huis en de combinatie met zijn oogverblindende charisma maakt deze film een ware belevenis.

Van aandacht van het vrouwelijk schoon is geen gebrek. In die tijd kenden men nog geen selfies en in de plaats daarvan werd er gezoend met Elvis. Als mieren staan ze te krioelen bij het podium en Elvis heeft het er maar druk mee. Een van zijn fans overhandigt hem een zelfgemaakte tekening, waarop hij antwoordt met die typische Elvis humor: “Is dat Engebelt Humperdinck?” Het hoogtepunt van de avond is een sublieme vertolking van ‘Suspicious Minds‘.

Ik beleef de reïncarnatie van Elvis vijftig jaar na dato van dichtbij. Hij zit vol energie en vocaal is hij op zijn best. Gedurende de volgende zeven jaar zou hij meer dan 600 shows geven in Las Vegas welke allemaal uitverkocht raakten. Als de lichten in de bioscoop weer aan gaan, weet ik weer wat Elvis voor mij betekent. Het is de muziek die eens te meer voorop staat. De mystiek is weer naar de achtergrond geduwd. De oma naast mij heeft ondanks haar gebrekkige ritme de avond van haar leven gehad. Haar dochter geeft toe dat Elvis “toch wel goede muziek heeft gemaakt”.

En dat kan ik alleen maar beamen als ik tevreden de bioscoop verlaat.

Christian Roos

– – – – – – –

 

Geen ontkomen aan…

collagekerstcolumn

Elvis, Ray Charles, James Brown, B.B.King, Johnny Cash, Bob Marley, Solomon Burke, Willie Nelson, Bob Dylan en veel andere beroemde artiesten hebben een Christmas-album gemaakt en ook The Beatles, Otis Redding en AC/DC hebben Kerstnummers opgenomen.

Rolling Stone heeft een fraai overzicht gepubliceerd van de belangrijkste Kerst-albums aller tijden.

Veel mensen vinden dit de mooiste tijd van het jaar, dat mag.

Ik ken iemand, Donald geheten, die niet alleen Kerstnummers, maar ook Kerstwhiskeys verzameld. Persoonlijk heb ik niets met Kerst. Wel heb ik met de Old Cocks on the Block een vrij originele Kerst-medley ‘Kerstfeestmuziekriedeltjes‘ in een Haagse studio opgenomen, die uitsluitend als cassettebandje onder relaties (als ‘kerstkaart’) verspreid is.

Anno 2019 maakt ras-Hagenees Victor Meijer zich sterk voor een hit rondom dit feest.

‘Kerstmis, wat is er met de Kerst mis?’ is echter een verhaal van mijn hand dat in 2008 gepubliceerd is in de bundel ‘Mooie Kerst Achter De Duinen’ met allerlei Haags gerelateerde kerstverhalen, waarin o.a. Wieteke van Dort, Sjaak Bral, Julius Pasgeld en Karel Kanits ook geschreven hebben.

Eén van de aspecten waar ik niet enthousiast van word, is het horen van de 25 overbekende kerstsongs in radio-uitzendingen, winkelcentra en horecagelegenheden. Voor Slade’s Merry Xmas Everybody maak ik een uitzondering. Slade, het wordt wel eens vergeten, was in Engeland de meest succesvolle band na The Beatles, als je het boek ’50 jaar Pophistorie, blunders, jatwerk & frustratie’ moet geloven.

In Nederland is het door toedoen van de viering van Sinterklaas door de korte airplay nauwelijks meer mogelijk een Kersthit te scoren, al is het de afgelopen jaren geprobeerd door o.a. Gerard Joling en Gerard Ekdom onder de naam Gary Fomdeck. Waar in het verleden bands als The Beach Boys een gehele kerstelpee maakten, is dit in Nederland met bijv. Golden Earring of Di-rect ondenkbaar. Wel heeft de frontman van de Amsterdamse groep Fatal Flowers, Richard Janssen, onder de naam Rex een min of meer kerstnummer opgenomen: ‘Santa (Please Bring Me A Gun)‘.

Merkwaardig genoeg heeft één Nederlandse zangeres haar naamsbekendheid grotendeels te danken aan een bescheiden kersthitje. Ik doel op Fay Lovsky, die met ‘Christmas Was A Friend Of Mine‘ in 1982 niet hoger dan de 37ste plek in de Top 40 bereikte. Op dit nummer van de zangeres wordt zij uitstekend begeleid door bassist Jan Hollestelle en drummer Arno van Nieuwenhuize.

De van o.a. De Dopegezinde Gemeente bekende gitarist/zanger Arthur Ebeling was tien jaar geleden in het helaas gestopte tv-programma Vrije Geluiden met een kerstnummer. Wie had dat kunnen denken van de in 1976 nog onbekende gitarist op de laatste elpee van Group 1850, luisterend naar de -niet al te toepasselijke- naam Live on Tour? Lovsky en Ebeling hebben trouwens ook samen op het podium gestaan.

Een andere bijzondere combinatie, Greg Lake met fluitist Ian Anderson, bracht het nummer ‘I Believe In Father Christmas‘ live in een kerk in Londen. De tekst van Greg Lake en Pete Sinfield op klassieke muziek van Prokofiev is ook mooi met  ‘They sold me a dream of Christmas’.

Een ander Kerstnummer waar ik wél enthousiast over ben is ‘No Snow Blues‘ van Brian Protheroe, maar het zal niemand verbazen dat een nummer van Leon Russell bij uitstek mijn goedkeuring kan verkrijgen. Vermoedelijk op slidegitaar Leon Russell, Don Preston of Jesse Ed Davis en de andere solo mogelijk van Freddie King, die verbonden was aan Shelter Records. Of dit nummer ooit op de Nederlandse radio gedraaid is, waag ik te betwijfelen, maar in een winkelcentrum zullen we het zeker niet horen.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Fear Itself, Ellen McIlwaine!

featitselfcollage

Jaren geleden kocht ik eens zonder te beluisteren geheel op de bonnefooi een elpee van de voor mij onbekende zangeres Ellen McIlwaine. Eerlijk gezegd was mijn interesse in eerste instantie gewekt door vier muzikanten die ooit in het toenmalige jongerencentrum De Trucker in Pijnacker gespeeld hebben in de periode dat ik er zelf nog concerten organiseerde (tussen 1975 en 1986). Gitarist Darryl Thompson, bassist John Lee, drummer Gerry Brown en saxofonist Bob Malach spelen op haar vierde album goed in dienst van de zangeres. 

Malach is zo’n saxofonist die ook op opnamen van bekende popartiesten te horen is als Steve Wonder, Steve Miller en Madonna. In 1991 speelden Robben Ford en Dr. John op zijn solo-elpee ‘Mood Swing’ met daarop o.a. ‘I Put A Spell On You‘.

Je zou zeggen dat elke muzikant zo’n blazer een aanwinst vindt, maar zelf is ze allesbehalve enthousiast over het album vanwege de gepolijste productie en omdat ze niet de ruimte kreeg om gitaar te spelen. Ellen McIlwaine is namelijk meer blues georiënteerd.en speelt uitstekend slidegitaar, zie link.

Die vierde elpee van Ellen McIlwaine uit 1978 is niet op you tube te vinden op één song na: ‘You May Be All I Need‘ geschreven door ene J. Layton (mij niet bekend).

Zij treedt nog steeds op. In Canada heeft ze dit jaar zelfs een Lifetime Achievement Award ontvangen. En dat ze lang bezig is, valt niet te ontkennen. In het begin van haar carrière, rond 1966, heeft ze diverse malen met Jimi Hendrix gespeeld, zoals te lezen is in de Hendrix-biografie ‘Room Full of Mirrors’.

Lang niet alles van Ellen McIlwaine op you tube kan mij bekoren. Ze heeft de gewoonte om covers die ze speelt een eigen draai te geven. Dat op zich valt te waarderen, maar ik ben niet altijd gecharmeerd van haar eigenzinnige interpretaties van bekende hits als ‘Higher Ground’ en ‘Take Me To The River’. Des te verrassender vond ik hoe zij met de band Fear Itself een bewerking deed van ‘The Letter‘, de van The Box Tops, Joe Cocker en de Haagse zangeres Bojoura bekende hit.

Met de uit Atlanta afkomstige groep Fear Itself nam zij in 1968 een elpee op die een jaar later bij DOT Records werd uitgebracht. Psychedelische bluesrock bij DOT, dat o.a. Pat Boone, Liberace en The Mills Brothers in hun stal had? Bij menig andere platenmaatschappij was de band ongetwijfeld meer op zijn plek geweest. Na één album stopte de onbekend gebleven band, waarin zij ook mondharmonica speelde, die beslist niet minder was dan vele tijdgenoten, oordeel zelf!

Over de zangeres, die deels in Japan is opgegroeid, is een half jaar geleden nog een interessant interview verschenen.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Over Bruce Springsteen
collagebrucespringsteen_1200x430
Sommige artiesten zijn zoiets als pindakaas. Ze lijken er altijd al te zijn geweest. Bruce Springsteen is een van die artiesten. Hij keert steeds weer terug, ook al luister ik niet dagelijks naar zijn muziek. Maar dan is het alsof hij bij me aanbelt en zegt: “Ik ben er nog steeds. Je bent me toch niet vergeten?”

Mijn vroegste herinnering aan The Boss? Ik moet een jaar of negen zijn geweest. Met tien gulden in mijn broekzak liep ik in Pijnacker de winkel Dubbel D binnen. Naast fotoapparatuur verkochten ze ook platen. Iedere week stonden er veertig vinyl singles keurig gerangschikt achter de toonbank, zodat je precies kon zien wie de nummer één was van die week. Het is 1985 en Bruce Springsteen domineert de top 40 met zijn plaat ‘I’m on Fire‘. Die single is tevens de reden waarom de winkel ben binnengestapt. Als fervent luisteraar van de radio was dit nummer me al snel opgevallen. Ik heb de leeftijd bereikt waarop ik uitgebreide muziekwereld steeds meer begin te ontdekken. Het is het jaar van Live Aid, de terugkeer van Queen, het jaar van ‘Out Of Touch’ van Hall & Oates, ‘We Are The World’ en ‘Sussudio’ van Phil Collins. Maar ik ben nog niet zo oud dat de tekst mij doet verbazen: ‘Hey little girl is your daddy home, did he go away and leave you all alone, I got a bad desire’.

Met zachte hand word ik echter weer naar de uitgang van de winkel gedirigeerd. Het is de tijd waarin winkeliers in de middag nog een uurtje dichtgaan om een boterham te eten. Daar had ik even niet bij stil gestaan maar ik had het kunnen weten. Ik kwam namelijk wekelijks bij Dubbel D. Gewoon even door het aanbod van vinyl te neuzen en natuurlijk om het nieuwste exemplaar van de top 40 op te halen.

Later die dag kom ik (vastberaden als ik ben) alsnog terug om de plaat te claimen. Ik leg het geld op de toonbank en zodoende is de single dan toch van mij. Bruce is hot. Samen met andere grootheden als Madonna en Michael Jackson domineert hij de jaren ’80. Zijn platen draai ik in die tijd letterlijk grijs. Alle singles van de LP ‘Born in the USA’ ken ik als mijn broekzak en de videoclips van dat album op MTV zijn voor mij vertrouwd.

Een aantal jaren later zit ik met mijn vader voor de televisie. We kijken naar het concert ‘Roy Orbison and Friends – A Black and White Night Live’. Er staat een reeks van sterren op het podium met Orbison. Jackson Browne, Elvis Costello, Bonnie Raitt, Tom Waits en Bruce Springsteen. Bruce is een fan van The Big O en heeft dat in een speech tijdens de Rock and Hall of Fame in 1987 niet onder stoelen of banken geschoven: “In 1975, when I went into the studio to record, Born To Run, I wanted to make a record with words like Bob Dylan, that sounded like Phil Spector’s productions, but most of all I wanted to sing like Roy Orbison. Now, everybody knows that nobody sings like Roy Orbison.”

Tijdens het concert zingen ze gezamenlijk ‘Dream Baby (how long must I dream)‘ en ‘Oh, Pretty Woman‘. Een onvergetelijk concert, twee onvergetelijke zangers met allebei een uniek stemgeluid.

Vele jaren later. Het is inmiddels 2016 en ben in die tijd druk bezig met het schrijven van een nieuw boek. Op de radio hoor ik de rauwe stem van Bruce maar het lied is mij onbekend. Google weet alles en al snel ontdek ik dat het hier gaat om ‘Working on a dream‘. Het zou de soundtrack worden van het project waar ik toen mee bezig was: “I’m working on a dream, though it can feel so far away”. Ik lieg niet als ik zeg dat dit nummer van grote invloed is geweest op mijn boek. Wanneer de inspiratie ver te zoeken was, ook wanneer de woorden uit mijn vingers stroomden, draaide ik dat nummer tijdens mijn schrijfsessies. Het was een van die periodes dat Bruce weer bij mij om de hoek kwam kijken.
In 2019 kwam ik Bruce Springsteen weer tegen. Ditmaal waren de omstandigheden minder gunstig. Mijn relatie liep stuk en rond die tijd bracht Bruce het lied ‘Hello Sunshine’ uit. Een titel die in schril contrast stond met mijn gevoelens in die tijd. Wanneer het ‘Hello Darkness’ had geheten, was het meer op toepassing geweest. Maar desondanks stond “Hello Sunshine” steeds op repeat. Voor de mensen die het niet kennen, het is het beluisteren meer dan waard. Stel je eens voor dat je in de auto zit, onderweg bent naar nergens en je wilt vluchten voor je gevoelens: “Miles to go is miles away”. ‘Hello Sunshine’ is het verhaal van een man die verlangt naar normaliteit en geluk. En weer wist Bruce Springsteen de juiste snaar te raken, zoals hij dat al zo vaak heeft gedaan bij mij.

Ik kijk uit naar het moment dat The Boss weer op mijn pad verschijnt en doet waar hij een meester in is: mij doet binden aan zijn muziek, zoals hij dat bij miljoenen mensen al decennia lang heeft gedaan.
Misschien is de kroning op al die jaren Bruce eens het bijwonen van een concert. Gewoon als een soort van ‘dank je wel’. Vooruitlopend op dat eventuele concert heb ik de LP ‘Western Stars’ via het internet in bestelling staan. Geheel zonder het risico dat ik de winkel weer wordt uitgestuurd.

Christian Roos

– – – – – – –

 

Gouden export uit Utrecht

thejetscollage

Dat Den Haag en in iets mindere mate Amsterdam toonaangevend in de popgeschiedenis zijn, is evident. De andere grote steden, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, hebben een beduidend minder grote rol vervuld. Utrecht heeft door toedoen van o.a. Het Goede Doel, Klein Orkest en Kadanz en geboren Utrechter Herman van Veen wel Nederlandstalig een grote stempel gedrukt, Nou ja, bij het Klein Orkest was dan wel Hagenees Harrie Jekkers de zanger. Typerend voor de stad Utrecht is dat met Claudia de Breij deze nog steeds een bekende hedendaagse vertolker heeft van het Nederlandstalig lied.

Dit zijn begrijpelijk geen artiesten die in Engelstalige landen hoog scoorden. Urban Dance Squad, Daryll-Ann en Orphanage hebben Utrechts imago in de loop der jaren een beetje een draai kunnen geven. In de jaren 60 was Gloria, later geheten Unit Gloria, één van de weinig doorgebroken Utrechtse bands. Voor Radio Veronica maakten zij allerlei jingles. Zanger Bob Leverman (later opgevolgd door Bonnie St.Claire) zou onder de naam Robert Long  uitgerekend met Nederlandstalig repertoire solo succes boeken. Unit Gloria heeft in 1970 een paar optredens in Californië gedaan. ongetwijfeld vooral voor Nederlandse immigranten, daar de Friese cabaretier Rients Gratema ook op het programma stond.

Om een of andere reden is de oude Utrechtse nederbeatband The Jets niet bij het grote publiek bekend. Het door Peter Koelewijn geschreven Engelstalige nummer ‘The Worker in The Night‘ (als single slechts een b-kantje) staat op de verzamelelpee ‘Best Beat’. Tussen de Ro-d-ys en Groep 1850 in met o.a. Cuby & the Blizzards verkeert de groep in goed gezelschap. Persoonlijk spreekt mij dit meer aan dan de twee covers die grote hits in Nederland werden: in 1965 (‘Goldfinger’) en 1966 (‘The Pied Piper’).

‘Pied Piper’ is trouwens origineel van het duo Changin’ Times, dat bestond uit ene Steve Duboff en Artie Kornfeld, later één van de organisatoren van het legendarische Woodstock-festival, dat deze week exact 50-jaar geleden plaatsvond.

Het schijnt dat tijdens een weekendje Londen The Jets een ontmoeting hadden met The Beatles, Stones, Cliff, The Shadows, The Searchers, Dusty Springfield en blijkbaar Crispian St. Peters, aldus Nederbeat.info  Crispian St. Peters was onder de indruk van de versie van de Utrechters (die het eerder opgenomen hebben!) en besloot het te gaan zingen. De beide versies kwamen gelijktijdig in de hitparade en dat was ook al van toepassing op ‘Goldfinger‘, dat gelijktijdig met Shirley Bassey een hit was.

Juist die hit, de James Bond-theme,  is relevant voor deze column. Phonogram wilde een instrumentale versie van Goldfinger op de Japanse markt uitbrengen en contracteerde daarvoor The Jets. Omdat er al een Japanse band bestond die The Jets heette, veranderden ze hun naam in The Goldfingers. The Jets richtten zich met een aantal albums helemaal op de Japanse markt. De kerstplaat Santa Claus à Go Go werd een enorm succes en ging meer dan 300.000 keer over de toonbank, aldus Yesterdays Gold.

Bands als Shocking Blue en George Baker Selection hebben zoals bekend succes geboekt in Japan en The Motions kregen in 2001 door toedoen van de Tokyo No.1 Soul Set nog enige bekendheid, omdat die groep een sample gebruikte van ‘Freedom’, een door gitarist Leo Bennink en drummer Sieb Warner geschreven hitje uit mei 1969. Leo Bennink verklaart in ‘Nederpophelden’ dat hij (en niet Robbie van Leeuwen dus) hiermee eigenlijk de grootste hit voor The Motions geschreven heeft. Dat The Jets dus ook succesvol in Japan waren, is overwegend onderbelicht gebleven in de Nederlandse pophistorie evenals het feit dat de band nog steeds af en toe schijnt op te treden. Ongetwijfeld  niet meer zo wild als vroeger. In Utrecht is men de band beslist niet vergeten.

Erik Bevaart

– – – – – – –


Dutch Invasion

collageteesetvenusbaker

Op 12 juli is het precies 50 jaar geleden dat ‘Ma Belle Amie’ van de Delftse band Tee Set en ‘Venus’ van Shocking Blue uit Den Haag in de Top 40 binnenkwamen. Waar Tee Set zich nog tevreden moest stellen met een bescheiden notering op plaats 40 kwam Shocking Blue al direct op de 17de plek binnen. Uniek, omdat beide nummers grote internationale hits zouden worden. Begin 1970 zouden respectievelijk ‘Venus’ op de eerste plek en ‘Ma Belle Amie’ op de vijfde belanden in de Amerikaanse Billboard. Met daarna ‘Little Green Bag’ van de George Baker Selection, die op plaats 21 bleef steken, was er even sprake van een heuse Dutch Invasion. Opvallend is dat zowel Tee Set als Shocking Blue, zelfs na een nr.1 hit, geen groot succes meer in Amerika wist te boeken (opvolger ‘Mighty Joe’ kwam nog tot de 43e plaats) alwaar de George Baker Selection met ‘Paloma Blanca’ in 1976 nog op de 26ste plaats terecht kwam.

 

Als we naar het hitsucces kijken van de drie bands in Nederland valt het volgende op:
Shocking Blue: 14 hits, waaronder twee nr.1-hits
Tee Set:  21 hits, waaronder één nr.1-hit. Ook had Peter Tetteroo in 1968 nog een hit met ‘Red, Red Wine’.
Geoge Baker Selection: 27 hits, waaronder drie nr.1-hits

Van de drie nummers heeft zowel ‘Venus’ als ‘Little Green Bag’ nog meerdere levens gekend waarna het nummer nog bekender is geworden, waar dit bij ‘Ma Belle Amie’ niet echt opgaat. Overigens waren binnen Nederland dit niet de grootste hits van de bands.

Het was de Amerikaanse songwriter, talentscout en producer Jerry Ross die het potentieel van deze nummers in Amerika inzag. Ross had z’n sporen verdiend als producer met de megahit ‘Sunny’ van Bobby Hebb en als songwriter -samen met Gamble & Huff- met ‘I’m Gonna Make You Love Me’. Dit was in 1968 een hit van de combinatie Diana Ross & the Supremes met The Temptations. Als talentscout zag hij in Zurich de Tee Set en daarna Shocking Blue in Hamburg. Hij had door dat deze bij kleine op de binnenlandse markt gerichte platenmaatschappijen zaten.

Het succesverhaal rondom ‘Venus’ is bekend, niet alleen in de megahit van Bananarama uit 1986 en de intro in Stars on 45 (1981), maar ook dat dit door o.a. Tom Jones is opgenomen. Minder bekend is dat de Zuid-Koreaan PSY, die met ‘Gangnam Style’ het wereldrecord YouTube views heeft, op z’n debuutalbum ook ‘Venus’ opnam. Min of meer, want in het nummer ‘Bird’ gebruikt hij een sample en een stukje van de melodielijn. Mariska Veres heeft met haar Shocking Jazz Quintet een jazz-uitvoering van ‘Venus’ opgenomen. Dat componist Robbie van Leeuwen de melodie ‘geleend’ heeft van Big Three (met o.a. Mama Cass), is inmiddels ook algemeen bekend. Echter is dit ook gebaseerd op de traditional ‘Oh! Susanna’, in 1848 geschreven door Stephen Foster, zodat er geen claims neergelegd kunnen worden. Dat Van Leeuwen een uitstekend componist is, blijkt wel uit het overzicht op ‘A Tribute To Robbie van Leeuwen‘, waaruit bljjkt dat o.a de Walker Brothers en Nirvana zijn songs coverden.

Vietnam-veteranen hebben in reacties kenbaar gemaakt goede herinneringen aan ‘Venus’ en ‘Ma Belle Amie’ te hebben, daar dit op de radio gedraaid werd. Ook het succesverhaal van ‘Little Green Bag’, de eerste single van de groep van Hans Bouwens, mag bekend verondersteld worden. De eerste heropleving ontstond in 1992 toen Quentin Tarantino besloot het nummer te gebruiken voor z’n film ‘Reservoir Dogs’. Door het gebruik in een whiskey-reclame werd dit nummer zelfs een nr.1-hit in Japan. De tweede revelatie ontstond in 1999 toen Tom Jones ‘Venus’ met Barenaked Ladies zingt op z’n succesvolste album: ‘Reload’. Ongetwijfeld zullen de bijdragen van o.a. Robbie Williams en The Cardigans aan deze kaskraker mede geleid hebben tot dit enorme verkoopsucces.

Afgelopen jaar was George Baker in twee reclamespots te zien van supermarktketen Lidl, waarin ‘Little Green Bag’ verbasterd is tot ‘Lidl Green Bag’.  ‘Venus’ is ook gebruikt voor reclame namelijk voor Gillette (waarin Jennifer Lopez te zien is). Wellicht minder bekend is dat Venus ook te horen is in Martin Scorsese’s vorige maand uitgebrachte film ‘Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story’ (te zien op Netflix). ‘Ma Belle Amie’ heeft die bijvangst minder gekend. Toch onderscheidt Tee Set als band zich in meerdere opzichten. Zo was gelijktijdig de afsplitsing After Tea ook populair, had Tee Set als eerste groep een eigen platenlabel en had de band de discotheek ‘Ma Belle Amie’ in Scheveningen.

De bezetting waarmee Tee Set in 1970 optredens in de VS deed, loog er kwalitatief niet om: Peter Tetteroo (zang), Hans van Eijck (orgel), Ferry Lever (gitaar), Franklin Madjid (basgitaar) en Herman van Boeijen (drums). De verdere loopbaan van enkele Tee Set-leden was zeer uiteenlopend: Ferry Lever (na afgestudeerd te zijn op het conservatorium gitarist bij Rob de Nijs), van de Spencer Davis Group afkomstige Ray Fenwick (gitarist bij allerlei Deep Purple-leden, waaronder op Roger Glover’s grote hit ‘Love is All‘), Polle Eduard (buiten z’n hit ‘Ik Wil Jou’ ook o.a. als liedjesschrijver voor Nico Haak) en Hans van Eijck (componist van vele TV-tunes, waaronder Goede Tijden, Slechte Tijden en Eén tegen 100). Persoonlijk vind ik het nummer ‘What Can I Do‘ van de band uit 1967 een bewijs van de geweldige combi van soul en popmuziek, waar bovendien het intro van de hobo al onderscheidend is. In de jaren 60 zijn er niet heel veel grote hits geweest waarin de hobo een voorname rol speelt, zoals ook in ‘As Tears Go By’ van Marianne Faithfull en ‘I Got You Babe’ van Sonny & Cher.

Dutch Invasion? Het permanente succes aan de andere kant van de oceaan bleef uit. Twee jaar geleden verscheen van schrijver Godfried Nevels het 366 pagina tellende boek ‘Dutch in the USA – Nederlandse muzikanten in Amerika’ (Uitgeverij Aspekt), waarin hij uit de doeken doet waarom deze tours vaak niet succesvol werden. Ach, niet getreurd…er zouden nog vele internationale successen komen en kon Focus de wereld pas écht verbazen.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Let’s face it, the future as a Rolling Stone is very uncertain

collagebrianjones

 Aldus Brian Jones profetisch in een interview in 1965. Brian Jones, briljante rat, borderliner met een IQ van 135 en uiteindelijk de grondlegger van de fameuze ‘Club van 27’. Maar ook grondlegger van de Stones; want hij koos ooit de bandnaam, het repertoire, selecteerde de bandleden en organiseerde de optredens. De onbetwiste leider van de band, die zichzelf daarvoor beloonde door zichzelf stiekem meer gage toe te bedelen dan de overige groepsleden.

Maar voordat de Rolling Stones aan hun opmars begonnen, hadden Jones, Jagger en Richards ruim een jaar in bittere armoe doorgebracht in hun tochtige onderkomen aan Edith Grove in Londen, waar Brian en Keith – al was het maar om warm te blijven – eindeloos de bluesmotieven van hun grote helden zaten te oefenen, terwijl mejuffrouw Jagger – ten minste nog voorzien van enige educatie – als kostwinner van het gezelschap dienst deed. Die omstandigheden en de samenstelling van dit driemanschap zijn bepalend geweest voor de ‘groepsdynamiek’ van de Stones als band in de jaren die hierna volgden.

Een dynamiek die Brian uiteindelijk fataal zou worden. Van de zelfovertuigde, egocentrische potentaat die zich in de beginjaren van de band zo nadrukkelijk liet gelden was begin 1968 een kwetsbaar, bijna paranoïde en in zichzelf gekeerd mannetje overgebleven, die zichzelf geheel leek te verliezen in alcohol en drugs. Bepalend hierin is geweest dat hij zijn leiderschap van de band min of meer inleverde toen Andrew Loog Oldham manager werd en het duo Jagger/Richards aanwees als songschrijvers. Brian verdween meer en meer naar de achtergrond; ook bij de optredens. De aandacht die hij eerst nog wel bereid was te delen, ging nu vrijwel volledig uit naar Mick Jagger als leadzanger.

Niettemin heeft Jones ontegenzeggelijk veel bijgedragen aan de sound van de Stones en is zijn muzikale invloed van wezenlijk belang geweest bij de doorbraak van de band. Nummers als ‘Paint It Black‘ en ‘Let’s Spend The Night Together‘ hadden zonder de inbreng van Jones niet tot zulke megahits kunnen uitgroeien. Jones was een weergaloze multi-instrumentalist, die samen met Keith Richards het voor de Stones nog altijd zo kenmerkende ‘guitarweaving’ ontwikkelde, waarbij beide gitaristen zowel ritme als solopartijen speelden en elkaar daarin vlekkeloos wisten af te wisselen.

Dat de Stones het uitstekend zonder Brian Jones af kunnen, bewijzen ze al decennia. Toch is Jones te beschouwen als de startmotor van de band. Zonder hem waren de Stones er niet geweest. Maar zijn creatie is tevens zijn ondergang geworden. Brian is de klap van zijn ontslag, drie weken voor zijn dood, niet te boven gekomen. Vermoord, zelfmoord gepleegd of slachtoffer van een astma-aanval op een wel zeer ongelukkig moment; het maakt niet uit en is hooguit voor de legendevorming interessante mystiek. Brian was voor zijn fysieke verscheiden al door zijn eigen band ‘geconsumeerd’, verteerd en uitgescheiden.

Ik heb me nooit zo met Brian Jones kunnen identificeren als met Jagger of Richards. Kan zijn, omdat de psychiatrie niet zo mijn favoriete werkterrein is en ik Jones vaak maar een irritante galbak of een fatterige aansteller vond, maar als je wat ouder wordt slaat de mildheid toe.

Eind jaren negentig moet het omslagpunt zijn geweest. Een Stones-fanclubdag in Stairway tot Heaven in Utrecht, het muziekcafé van Henk Westbroek, enigszins gemodelleerd naar de Hardrock-cafés die je over de hele wereld ziet. Henk Westbroek? Een beetje vadsige plaatselijke ex-politicus van Leefbaar Utrecht, die al lispelend politiek diepzinnige vragen kon stellen als: “Is er leven op Pluto?” en “Kun je dansen op de maan?” Gewoonlijk kreeg hij dan als antwoord dat ie maar beter de drank kon laten staan, maar dat is vooralsnog tegen dovemansoren gezegd.

Niettemin was ik trouw bezoeker van de fanclubdagen, temidden van wat al te uitbundig uitgedoste en veelal kalende veertigers en vijftigers, die met hun dikke pens het Stoneslogo op hun T-shirt, de beroemde tong, tot angstwekkende proporties deden zwellen. Verder was het voor mij graaien in de bakken met de nieuwste bootlegs, die daar tegen woekerprijzen van de hand gingen. Maandsalarissen verdampten in een kwartier in ruil voor concerten die op drie kilometer van het podium met behulp van een babyfoon waren opgenomen.

Verder waren de Stones-coverbands wel interessant. Zo’n band is het Haagse Flight 505, met in hun midden onder meer Peter Vermeij die in 1982 de partijen van Mick Jagger inzong voor het Stars on 45-project van een andere Hagenees, te weten Jaap Eggermont. Zeker weten doe ik het niet, maar ik dacht dat deze band weer eens mocht opdraven op zo’n zonnige fanclubzondag. Toen we binnenvielen stopte de band vrij abrupt met spelen. Een zelfbenoemde bobo van de fanclub begon aan een onverstaanbaar mooie toespraak en scheen zijn in het steenkolenengels gevatte woordenstront te richten op een bejaarde maar nog steeds allercharmantste dame die haar best deed om hem vanaf het midden van de dansvloer aan te horen.

Halverwege zijn betoog ging de in een verschoten T-shirt gestoken fanclubvertegenwoordiger over in het Nederlands. Iets, dat overigens de verstaanbaarheid niet ten goede kwam. Veel werd duidelijk toen hij plots van achter zijn rug een boek tevoorschijn haalde. We hadden hier te maken met een heuse primeur. Het eerste exemplaar van een biografie over Brian Jones werd hier gepresenteerd. Ongeautoriseerd, maar ja dat mochten we de biograaf niet kwalijk nemen, aldus de ineens vlot grappende spreker. Een besmuikt maar veel meer beschaamd gelach klonk op, want anders dan de spreker zelf had het publiek kennelijk wél in de gaten aan wie zijn woorden waren gericht: aan de weduwe, althans één van de achtergebleven vrouwen van Brian Jones!

Daar op het midden van de dansvloer stond een elegante Engelse lady, die ooit het creatieve brein van de vroege Stones haar schoot ter beschikking had gesteld. Die hele veel te lange toespraak lang stond ik uit respect voor mevrouw Jones m’n zeik op te houden. De blaas had inmiddels de vorm aangenomen van een bescheiden skippybal, toen eindelijk het ritueel van overhandiging van het boek aan Brian’s weduwe was voltooid.  Flight 505 zette een sprankelende versie van ‘I’m Free‘ in en in no time stond een hele meute motorisch haperende fans op hun favoriete muziek te fladderen. Met in hun midden Mrs. Jones, die niets van haar charme verloor toen ook zij mee ging dansen.

Nu nam ik het kloeke besluit om me door de huppende menigte naar de plee te vechten. Waarbij ik niet ontkwam aan het maken van soepele bewegingen vanuit de beide heupen, al was het maar om me zonder contact met bezwete corpulente fanclubleden een weg door het gepeupel te banen. Iets, waarbij me letterlijk een helpende hand werd toegestoken. Deze bleek toe te behoren aan niemand minder dan Brian’s weduwe. Niet eens uit beleefdheid, maar veel meer omdat ik ermee vereerd was, volgde ik vanaf dat moment haar bewegingen. Al dansend leidde ze me door een haag van licht jaloerse dansvloergenoten. Aan de rand van de vloer liet ze me weer los.

“You remind me of Brian”, playbackte ze, haar lippen tuitend. Ik bleek tot niet meer in staat dan een nerveuze knipoog en had daarna één van de meest bevredigende urinelozingen uit mijn turbulente leven.

Karel Kanits, auteur van het boek ‘De Teennagels van Keith Richards’     

– – – – – – –


50 Years Willin’ To Feat

lowelgeorgecollage_1500x563

Nee, het zal niet Trump’s favoriete song zijn: ‘Willin’ van Little Feat. Alleen al de zin “I smuggled some smokes and folks from Mexico” zal niet op de goedkeuring van de president hoeven te rekenen. Mogelijk behoorde het echter wel tot de favoriete songs van de schrijver zelf: gitarist/zanger Lowell George, die op 29 juni 40 jaar geleden als gevolg van een zeer ongezonde levensstijl kwam te overlijden. In de 10 jaar dat George deel uit kon maken van de in 1969 opgerichte band Little Feat nam hij dit nummer drie maal op. Twee duidelijk verschillende studioversies en een keer live. Het is echter geen single geworden.  Dat het een goede song genoemd mag (en zelfs moet) worden, is op te maken uit de vele malen dat dit door topartiesten gecoverd is, denk maar aan The Byrds, Linda Ronstadt, Steve Earle en The Black Crowes.

 

De enige single-uitvoering van dit nummer is afkomstig van de Nederlandse zangeres Lana Wolf, die het in Nashville opgenomen heeft. Op een live-opname wordt duidelijk dat zij in zekere zin nog ondergewaardeerd wordt. Al is de eerste opgenomen versie ooit -reeds voor Little Feat- afkomstig van de onbekend gebleven Johnny Darrell, acht ik de laatst (naar mijn weten) opgenomen vertolking van Greg Allman relevanter, enkele maanden voor diens dood in 2017 (album Southern Blood).

Little Feat bestaat nog steeds, met als enige oorspronkelijke groepslid Bill Payne. Er is ook nog een band Funky Feat met o.a. Paul Barrere en Kenny Gradney, waarvan de concerten ook vermeld worden op de website van Little Feat. Dit weekend in juni spelen ze hun 50 jarig-jublileumconcerten, al moet gezegd worden dat de groep tussen 1979 – 1987 opgeheven was. Bassist Roy Estrada leeft ook nog, maar speelt in geen van beide bands. Oorzaak? Hij zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit wegens kindermisbruik.

Muzikaal kan je Little Feat, die in 1976 Pinkpop aandeed (de beelden zijn bewaard gebleven!), omschrijven als een mix van southern-rock en swamp-rock. Toch komt de band niet uit Texas of Louisiana, maar uit Californië. Alle eromheen hangende genres als country, blues en funk zijn echter hoorbaar geabsorbeerd. “There is only one rule, and that is there are no rules. We’ll play any style of music, as long as we do it well,” aldus Lowell George.

Dat twee van de oorspronkelijke bandleden, Lowell George en Roy Estrada, begonnen zijn bij Frank Zappa, die meer met klassiek en avant garde had, verbaast daarom des te meer. George speelt op het album ‘Hot Rats‘ van Zappa. De overige twee oorspronkelijke leden, pianist Bill Payne en de in 2010 overleden drummer Richie Hayward, spelen op honderden platen mee, veelal van bevriende artiesten, waartoe o.a. Ry Cooder, Bonnie Raitt, Linda Ronstadt, Jackson Browne en Michael McDonald behoren. Misschien wat minder voor de hand liggend is de bijdrage van Bill Payne als Hammond-organist op ‘A Momentary Lapse of Reason’ van Pink Floyd en van Richie Hayward op Stoney End van Barbra Streisand (een album waar zij drie nummers van Laura Nyro vertolkt). Gitarist Paul Barrere en percussionist Sam Clayton vervoegden zich later bij de band.

Hoewel Little Feat geen Top 40-hit genoteerd heeft, lukte dit Lowell George wel solo met ‘Cheek to Cheek‘, dat opvallend of toevallig (?) een dag na zijn dood werd uitgebracht. Het is een postume hit geworden, die zelfs net aan in de top 10 kwam. Volgens de omschrijving van een ‘eendagsvlieg’ zou Lowell George in Nederland hiertoe gerekend worden. Onzin natuurlijk. Persoonlijk heb ik niet veel met dit nummer, maar juist wel met de uit 1973 stammende titelsong ‘Dixie Chicken‘ en de uit 1990 afkomstige single ‘Texas Twister‘. Little Feat in optima forma!

Graag wijs ik de lezer op twee instrumentale nummers waarin Lowell George z’n unieke rustgevende slidegitaarsound juist wel tot uiting komt: ‘Lafayette Railroad‘ en ‘Genghis‘. Voor de meeste Little Feat-liefhebbers is dit laatste nummer niet bekend, daar dit op de instrumentale elpee The Master van Chico Hamilton uit 1973 staat. Ja, curiosa: Little Feat met een jazzdrummer (Chico Hamilton) en een fusionpianist (Stu Gardner) op een soullabel (Stax)! Lowell George in optima forma doorstaat alle tanden des tijds.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

65 jaar jong
collageebapril2019

Volgende week is het 15 jaar geleden dat mijn boek ’50 jaar Pophistorie, blunders, jatwerk & frustratie’ verscheen. Het boek geeft een beschrijving weer van de geschiedenis van de popmuziek van 1954 tot 2004. Als startdatum had ik gekozen de opnamedatum van de eerste wereldwijde rock’n’roll-hit: op 12 april 1954 nam Bill Haley met z’n Comets ‘Rock Around The Clock’ op. Van ongeveer 1100 artiesten werd het aandeel van zowel de meest populaire als de meest invloedrijke, maar ook de meest onderscheidende muzikanten vermeld. Populair? Die kan je zelf wel invullen. Invloedrijk? Denk aan contrabassist/componist Willie Dixon, van wie in de jaren 60 al o.a. The Rolling Stones, John Mayall, Cream, The Doors, Jimi Hendrix en Led Zeppelin nummers opnamen of een pionier als Jackie Brenston wiens Rocket 88 een directe voorloper van de rock’n ‘roll was. Onderscheidend? Denk aan de uiterst productieve toetsenman Rick Wakeman, die buiten enorm veel (gast)studiowerk bijna 200 soloalbums op zijn naam heeft staan. Zo ook aan Leon Russell, wiens ongebruikelijk veelzijdige rol van zowel studiomuzikant, bandleider, componist, producer als platenbaas in meerdere muziekstijlen benoemd wordt.

De wijze waarop (=de vorm van geschiedschrijving) was niet eerder gedaan. Hoe dan…Chronologisch? Nee. Alfabetisch? Nee. Per genre? Nee. Op basis van grootste hits? Nee…dat was al zo vaak gedaan. Tja, ik geef het je te doen: bedenk maar eens iets anders! Ik koos voor tien originele invalshoeken, zoals 50 uiteenlopende records, 50 postume hits en 50 beroemde artiesten met een link met Nederland.

Er kwam ook een opsomming van de 50 succesvolste artiesten die in de VS en/of Engeland hits gescoord hadden die echter onopgemerkt bleven in Nederland, zoals Johnny Rivers en Adam Faith. Bovendien werd het boek ruim voorzien van prachtige foto’s door Paul Bergen, die terecht al jaren tot de top van de Nederlandse popfotografen gerekend wordt. Lay out was in vakkundige handen van Marcel ‘Bizarro’ Mulhuyzen. De tweede (herziene) druk raakte helaas niet uitverkocht. Het restant heb ik cadeau gedaan aan de Rockacademie in Tilburg. Ik kijk er goed op terug en heb veel goede recensies ontvangen o.a. uit AD, Platenblad, PlatoMania en Aloha. Als uitdaging wilde ik ook af en toe wat anekdotes er in verwerken, daar zorgen ego’s immers in de popmuziek wel voor.

Wat 15 jaar geleden 50 jaar geleden was, is nu dus 65 jaar geleden. De popmuziek is dus 65 jaar oud, tot kort voor kort stond 65 jaar voor gepensioneerd. De meeste groten van het eerste uur zijn niet meer onder ons. Dat gaat ook op voor Bill Haley, die trouwens wat mij betreft ook herinnerd mag worden aan zijn verdienstelijke (in Nashville opgenomen) versie van ‘Who’ll Stop The Rain‘ uit 1971.

Pianisten Little Richard en Jerry Lee Lewis en een bluesgitarist als Buddy Guy behoren tot de weinige nog levenden van de oude garde.

Ondanks 1100 in het boek genoemde namen, waarvan er zeker 1000 echt niet mogen ontbreken, ben ik tot mijn spijt ene naam vergeten. Een band die niet zo zeer populair, maar wel invloedrijk en onderscheidend is geweest. Van invloed op artiesten als Radiohead, Portishead en Broadcast. Onderscheidend door in 1968 gebruik te maken van een ringmodulator. Ik heb het over de band The United States of America. De band heeft slechts een elpee gemaakt en enige bekendheid heeft de groep wellicht gekregen door een nummer op de verzamelelpee The Rock Machine Turns You On. Nota bene twee elpees die in mijn jeugd al niet onopgemerkt aan mij voorbij waren gegaan…toch ben ik vergeten de band te selecteren, foei!

Of de band (zonder gitarist, maar wel met een fretloos bassist) volstrekt uniek klonk in 1968, oordeel zelf in het dromerige nummer ‘Cloud Song‘ en het frivole ‘I Won’t Leave My Wooden Wife For You, Sugar‘. Volgens mij nog steeds bijzonder in de pas 65-jarige jonge geschiedenis van de popmuziek.

Erik Bevaart

– – – – – – –


Snacks en sex en andere waantoestanden

collagenaarden_web

Tot de meest legendarische concerten uit de beginjaren van de popmuziek op Nederlandse bodem  behoren ongetwijfeld de twee concerten van The Beatles in de veilinghal in Blokker (waarvan eentje niet uitverkocht) in 1964, The Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen in 1964, Janis Joplin in het Concertgebouw in Amsterdam in 1969 en Jimi Hendrix op de Hippy Happy Beurs in Ahoy in Rotterdam in 1970. Ik vraag mij af of er iemand is die bij alle vier aanwezig is geweest. Vermoedelijk niet.

Met popfestivals zijn natuurlijk Lochem (1968) en Pink Pop (1970) bekende ijkpunten en het meerdaagse in Kralingen (Rotterdam) gehouden Holland Popfestival in 1970, 10 maanden na Woodstock, met o.a. The Byrds, Jefferson Airplaine, Santana, Canned Heat en Pink Floyd spant natuurlijk de kroon. Om een of andere reden zijn de festivals ’14 Uur Puur’ in Naarden onderbelicht (en dat is nog zwak uitgedrukt). Tijd om hier eens verandering in aan te brengen.

In 1970 op 5 mei traden er de Spencer Davis Group, Chicken Shack en Humble Pie op. Hoewel de Spencer Davis Group qua hitsuccessen al op hun retour waren, gold dit niet voor Chicken Shack -denk aan I’d rather go blind’- en zeker niet voor Humble Pie, de groep van zanger Steve Marriott en gitarist Peter Frampton, De band had in 1969 met ‘Natural Born Bugie‘ een grote hit in Engeland, Duitsland en Nederland. De rockformatie zou ook doorbreken in de VS resulterend in het album “Performance Rockin’ the Fillmore”. Buiten deze acts speelden gedurende die veertien uren ook vele Nederlandse bands waaronder Golden Earring, Livin’ Blues en Big Wheel.

Wat schetst echter mijn verbazing?

In 1967 was er al een ’14 Uur Puur’ met zo’n 30 bandjes in 28 zalen in een kazerne! Ruim 5000 bezoekers, aldus het Gooisch Poparchief dat aangeeft dat dit waarschijnlijk het eerste in Nederland gehouden popfestival is. De vandaag de dag nog bekendste namen zijn Groep 1850, The Incrowd en de Jay Jay’s. Een van de andere bands was James Mean. Dit Amsterdams viertal met in de gelederen de nog 16-jarige gitarist Ferdi Karmelk heeft niet lang bestaan en geen hit gehad. Toch is voor de ware Nederpopliefhebber dit wel interessant. Dat is niet alleen vanwege de latere carrière van Karmelk, die na Vitesse, Herman Brood &  his Wild Romance en Nina Hagen (zijn partner) op 33-jarige leeftijd eindigt. Nee, van de band is weinig bekend, maar Jimmy Tigges heeft in zijn prachtige boeken ‘Delftse Toeren’ wel een en ander vastgelegd!

Hierin wordt duidelijk dat James Mean na een voorprogramma van Tee Set de mogelijkheid kreeg in 1967 een singletje op te nemen op het eigen label van de Delftse band. Peter Tetteroo reikte het nummer ‘What Can I Do‘ aan en werd producer. Door het vertrek van meerdere leden uit Tee Set naar After Tea ging de groep James Mean plots over naar/in Tee Set. Met de nieuwe groepsleden werd ‘What Can I Do’ opnieuw opgenomen en zingt uiteraard Peter Tetteroo i.p.v. Ferdi Karmelk. Het is een ‘soulful’ nummer geworden (met een hobo-intro) en werd een bescheiden hitje.

’14 Uur Puur’ leent zich voor meer erkenning dan het tot nu toe heeft gekregen. Uniek in meerdere opzichten. Ooit gehoord van The Watts uit Amsterdam? Deze leverden er een bijzondere prestatie door negen uur achter elkaar te spelen. De festivals boden meer dan alleen beatmuziek, ook soul, jazz en een steelband. Zoals een bijbehorende sticker uit 1968 de tijdgeest van het festival treffend verwoordt: mode, action painting, sad movies, snacks en sex en andere waantoestanden.

Erik Bevaart

– – – – – – –

Expansiezucht
collageexpansie_900x179

Het vieren van het nieuwe jaar is niet alleen een moment van goede voornemens, maar ook van vooruitblikken. Als ik kijk naar wat er dit jaar gegarandeerd aandacht in de popmedia gaat krijgen, dan zal men zeker gaan terugblikken op drie gebeurtenissen uit het jaar 1969. 

1-John & Yoko in het Hilton (25-31 maart 1969)
2-Brian Jones overlijdt (3 juli 1969)
3-Woodstock Festival (15-18 augustus 1969)

Niets mis met het belichten van deze historische gebeurtenissen, je zal er nog genoeg over te zien krijgen.

De Top 40 van het jaar 1969 werd hier maar ten dele door beïnvloed en werd vooral beheerst door de musical Hair (die overigens pas een jaar later in Nederland werd opgevoerd). De eerste twee nummer 1-hits waren zelfs twee songs afkomstig uit deze musical: ‘Hair’ van Zen en ‘Ain’t got no, I got life’ van Nina Simone. Meerdere nummers dat jaar zouden Hair-gerelateerd zijn. Een bijzondere was afkomstig van de Arubaanse zangeres Marva Hodge. Samen met de band Moody Sec neemt zij het nummer ‘Let The Sun Shine In’ op, dat op de zesde plek belandt. Op de B-kant staat overigens het instrumentale funky ‘00-43-GM‘, genoemd naar het kenteken van Fred Haayens auto. Dit funky-geluid was toen on-Nederlands. Het was het eerste jaar dat er niet ene Nederlandstalige nr.1-hit was!

Ik hoop dat er buiten deze juist twee andere gebeurtenissen in 1969 onder de aandacht worden gebracht, nl twee die de Nederpop internationaal op de kaart zouden gaan zetten. Ik bedoel niet het Eurovisie Songfestival, waar met ‘De Troubadour’ Lenny Kuhr (mede)winnares was, nee, want Nederland had wel vaker gewonnen. Uniek was het volgende: de Golden Earrings gingen in mei naar Amerika en Shocking Blue bracht in juli ‘Venus’ uit. Eind van het jaar werd dit nummer in Amerika uitgebracht en Shocking Blue zou op 7 februari 1970 als eerste Nederlandse groep de eerste plaats in de Billboard Hot 100 halen. De band effende zo het pad voor Tee Set met ‘Ma Belle Amie’ en George Baker Selection met ‘Little Green Bag’. ‘Venus’ zou in 1985 ook in de uitvoering van Bananarama in de hoogste positie halen. In de VS wel te verstaan, want met beide uitvoeringen van ‘Venus’ lukte dit niet in Nederland.

In het jaar 1969 zouden als eerste Nederlandse band de Golden Earrings (met Jaap Eggermont als drummer) en later in het jaar als Golden Earring (met Sieb Warner als drummer) de VS aan doen. Op affiches kwam de naam van de band in 1970 toch nog regelmatig als meervoud voor. Hoewel de band er geen hit had, wilde men,  op aandringen van Freddy Haayen, het geluk beproeven. Haayen was de ontdekker van de Earring(s), degene die er ook voor zorgde dat in 1965 The Who naar Den Haag kwam en zou zelf uiteindelijk directeur van Polydor Engeland en Polydor USA worden. De Haagse groep baarde, merkwaardig genoeg, juist opzien met een lange uitvoering van ‘Eight Miles High’, de drie jaar oude Byrds-hit. Het geloof in succes in Amerika werd in 1969 verstevigd.

Het echte, grote succes van The Golden Earring kwam weliswaar pas in 1973/1974 met ‘Radar Love’, maar dan ook zo dat dit nu nog bekend is. Uiteindelijk kan de band terugblikken op 10 tours in de VS waarin 40 staten zijn aangedaan. Dit avontuur begon trouwens met een valse start. In april 1969 kwamen de Earrings niet verder dan Schiphol, omdat de werkvergunning nog niet was geregeld.

Het gerucht gaat dat Jimi Hendrix graag Rinus Gerritsen had willen inlijven voor z’n nieuwe band, maar waarschijnlijk is dit alleen informeel op management-niveau besproken. Later is Cesar Zuiderwijk benaderd voor The Who om de plek in te nemen van de in 1978 overleden drummer Keith Moon. ‘Radar Love’ is inmiddels Holland’s Trots, de song is immers honderden malen gecoverd, ook door ongelooflijk veel internationaal bekende artiesten. van R.E.M. tot Metallica en Bryan Adams.

Erik Bevaart

– – – – – – –


Nederpop, geschikt of ondergeschikt?
collagenederpoptop2000

Eigenlijk weet je het al, maar toch valt het wederom tegen…er staat in de Radio 2 Top 2000 zo weinig nederpop uit de eindjaren 60 en beginjaren 70. Het waren de gouden jaren van de Nederlandse popgeschiedenis met Amerikaanse hits van o.a. Shocking Blue en Golden Earring. Niets mis mee en gelukkig staan ook Cuby & the Blizzards en Brainbox in de lijst, maar bijv. The Outsiders en Tee Set ontbreken. Veel pareltjes ontbreken helaas. Waar ik dan aan denk? Laat ik er tien noemen, dat zou slechts 0,5% van die Top 2000 zijn. Het gaat niet om obscure plaatjes, want het zijn hits in mijn jeugd geweest.

Alle 10 draag ik een warm hart toe. De hoogste top 40-notering staat erachter.

Rob Hoeke –  Drinking On My Bed (1968-nr. 11) 

Big Wheel  –  If I Stay Too Long (1969-nr. 22)

George Cash – Nightingale (1969-nr. 10)

The Tower – In Your Life (1969-nr. 20)

Amsterdam – Lucy Lucy (1970-nr. 13)

Blue Planet – I’m Going Man, I’m Going (1970-nr. 16)

The Machine – Lonesome Tree (1970-nr. 11)

The Bintangs – He Didn’t Wanna Go Home (1970-nr. 35)

Livin’ Blues – Wang Dang Doodle (1971-nr. 10)

Monica en Oscar Benton – Everybody’s Telling Me (1972-nr. 17)

Zoals het goed zo zijn als Den Haag het Rock Art Museum eindelijk eens zou omarmen (of anders Delft of Amsterdam, immers ook historische popsteden), zou het wenselijk zijn als er een lobby komt voor de nederpop uit de gloriejaren. Geen overbodige luxe als we dit ook zien als cultureel erfgoed. Myfavoritesong.nl koestert de nederpop bij uitstek!

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Les en Jimmy
stonethecrowscollage_800x256

Niet alle jonge vroeg overleden popartiesten sterven op hun 27ste. Van de beroemdste Britse bands uit de jaren ’60 is eigenlijk alleen Brian Jones op z’n 27ste overleden, want van o.a.The Beatles, Led Zeppelin, The Small Faces en The Who werden de bekendste overleden leden toch beduidend ouder. Er is ook een bekende uitzondering, die toevallig raakvlakken heeft met de laatste vier groepen, die minder oud geworden is. Wie? Een moeilijke quizvraag, neem ik aan.

Onlangs werd even mijn geheugen opgerakeld bij het horen van de hit ‘Something In The Air‘ van Thunderclap Newman. Een eigenzinnig nummer van een door Pete Townshend bijeengeraapte band. In m’n eerste boek ’50 jaar Pophistorie, blunders, jatwerk & frustratie’ besteed ik aandacht aan artiesten met internationale nr.1-hits. Hits aan beide kanten van de zee en beide kanten van de oceaan. Als een song zowel de eerste plek in Nederland en Engeland als in de VS haalt, moet dit wel een goede song zijn (al hoef je het niet goed te vinden). Het lukte natuurlijk o.a. Elvis, Michael Jackson, Stevie Wonder en Madonna een keertje, The Rolling Stones 2x en The Beatles zelfs 11 x. Een schril contrast met The Who, die het nergens lukte om een nr.1-hit te scoren, terwijl nummers als ‘My Generation’, ‘Pinball Wizard’ en het van de tv-serie CSI bekende ‘Who are you’ in ieders geheugen zullen staan. Ik citeer: ‘Het lukte Pete Townshend wel om als producer van Thunderclap Newman met ‘Something In The Air’ in 1969 de hoogste positie in Engeland te bereiken’. Het nummer was geschreven en gezongen door de chauffeur van The Who, John ‘Speedy’ Keen, terwijl Townshend zelf bas speelde onder het pseudoniem Bijou Drains. Opvallend was dat de Schotse gitarist Jimmy McCulloch tijdens de opname pas 15 jaar oud was en toen al ervaring had opgedaan in de band One in a Million, waarmee hij reeds in 1967 twee singletjes opgenomen had. Niet geweldig, maar wel curiosa!

Waar Thunderclap Newman als een echte eendagsvlieg gezien kan worden, geldt dit niet voor Jimmy McCulloch die internationaal met Paul McCartney in Wings in 1974 echt zou doorbreken. Echter in die tussentijd zou hij eventjes spelen bij John Mayall (in navolging van een lange rij legendarische gitaristen) en vooral bekendheid krijgen in de band Stone the Crows. Misschien in Nederland niet echt bekend geworden, maar op vrijdag 26 juni 1970 speelde deze band wel op het popfestival in Kralingen, tussen Jefferson Airplane en Santana in. Toen was de gitarist van de band echter Les Harvey, jongere broer van Alex Harvey (die met de Sensational Alex Harvey Band furore zou gaan maken).

Les Harvey overkwam op 27-jarige leeftijd een fataal ongeluk in Swansea in 1972: elektrocutie op het podium. Er was nog geen publiek, het was een soundcheck. In McCulloch had de band een waardige vervanger. Stone the Crows  timmerde behoorlijk aan de weg, zat bij hetzelfde management als Led Zeppelin en had in Maggie Bell een goede zangeres met een rauwe stem. Zij zou later op Swan Song records, het label van Led Zeppelin, diverse platen maken.

Na vier elpees hield Stone the Crows op te bestaan en vertrok Jimmy McCulloch voor een paar jaar naar Paul McCartney & Wings. Nog even speelde hij in de heroprichting van de Small Faces, waarmee hij twee songs op de elpee ’78 in the Shade’ opnam. Het meest verdienstelijke nummer (ook van het gehele album) is naar mijn mening ‘Thinkin’ about love‘. Zijn heroïneverslaving zorgde voor z’n vroege dood in 1979… op 26-jarige leeftijd en toch al een enorme carrière achter de rug.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Innuendo
queelinnuendocollage
Het mooie aan muziek is dat er altijd nog wel iets te ontdekken is. Regelmatig word ik verrast door iets wat ik hoor. Daarmee gaat er een wereld voor mij open aan nieuwe geluiden van vele jaren geleden. Je raakt gewoon nooit uitgeluisterd. Met het verstrijken van de jaren verandert ook de muzieksmaak. We worden rijker aan levenservaring en tevens rijker aan melodieën uit de muziekgeschiedenis. Eigenlijk is het leven te kort om de vele juweeltjes te ontdekken die er zijn gemaakt. Ik heb een flinke lijst met platen die ik aandachtig wil gaan beluisteren. Voorbeelden zijn het album ‘Silver’ van Johnny Cash, ‘Tin Machine’ van de groep Tin Machine met David Bowie, ‘Super Trouper’ van Abba, ‘Tunnel of Love’ van Bruce Springsteen en het laatste Queen album in het leven van Freddie Mercury, ‘Innuendo’.Mijn favoriete Queen herinneringen dateren uit het jaar 1989. Het jaar van het album ‘The Miracle’. Ik was verknocht aan de singles die van dat album verschenen. Ik kon ze allemaal meezingen. ‘I Want It All’, ‘Breakthru’ en ‘The Invisible Man’ waren voor mij de platen van het jaar. Bovendien was ik gefascineerd door die prachtige mysterieuze albumcover. Voor de echte fans is ‘The Miracle’ niet het beste Queen album ooit. Voor mij was het was het niets minder dan een juweeltje.Twee jaar na ‘The Miracle’ overleed Freddie Mercury. ‘Innuendo’ was dat zelfde jaar volledig aan mij voorbij gegaan.  Vorig jaar, tijdens het beluisteren van de top 2000 werd ik gewezen op het nummer ‘Innuendo’. Ook al was deze compositie al jaren oud, toch klonk het als nieuw voor mij. Ik had nog noot zoiets gehoord. De tempowisselingen, het briljante gitaarduet tussen Steve Howe (gitarist van Yes) en Brian May. En natuurlijk de sublieme vocalen van Mercury zelf. Dit is de muziek die over vijftig jaar nog steeds staat als een huis. De passie en emotie die hij bezit en overbrengt. De kracht van zijn stem. De veelzijdigheid. Wat kan muziek toch bijzonder zijn. Liza Minnelli zei het als volgt: “in his last recordings, Freddie sounded as if he was singing to God.” En zo is het!Pas geleden heb ik de vertolking van ‘Innuendo’ door Robert Plant bekeken, tijdens het tribute concert uit 1992. De enige live uitvoering tot dan toe. Het nummer schijnt beïnvloed te zijn door het lied “Kashmir” van Led Zeppelin. Over de kwaliteit van die uitvoering van ‘Innuendo’ zal ik verder maar niet uitweiden. Kijk en oordeel zelf, het staat op YouTube. Het feit dat Freddie wist dat hij zou sterven toen ‘Innuendo’ werd opgenomen geeft het album, hoe wrang ook, een extra dimensie. Aanschaffen dus maar die plaat. En dan ook alle bijbehorende singles met het prachtige artwork wat terugkomt in de albumcover. De hele familie compleet en wel in mijn platenkast. Het leven van een vinyl liefhebber is mooi. Hoe triest het verhaal van de uitvoerende artiest dan ook mag zijn. Het ontdekken van de muziek gaat door. ‘Innuendo’ is een van de vele stops.
Christian Roos

– – – – – – –
Can’t Find?
collagecantfindmywayhome
Een paar songs behoren tot mijn favorieten aller tijden. Welke? In o.a. ‘Angel from Montgomery’, ‘A Song for You’, Little Wing, ‘Fire and Rain’ en ook ‘Can’t Find my Way Home’ ben ik enthousiast over het origineel, maar ook over zekere interpretaties van deze klassiekers. Goede songs worden bij uitstek gecoverd soms zelfs door erg goede artiesten. ‘Can’t find my way home’ is geschreven door Steve Winwood en ongetwijfeld kennen velen het nummer in de uitvoering van Blind Faith, de min of meer mislukte geforceerd geformeerde topband uit 1969. Die ene elpee met die bijzondere hoes heeft wat mij betreft in elk geval een topnummer opgeleverd. Het bijzondere eraan was dat Clapton akoestisch speelde, in de jaren 60 na zijn periodes bij The Yardbirds, John Mayall’s Bluesbreakers en Cream ongebruikelijk.

De tekst zou gaan over de (innerlijke) strijd tegen drugsverslaving met een zin als ‘leave your body alone’, dus zonder naalden in armen e.d. Sommigen horen iets religieus in: ‘Someone hold the key’. Het kan verkeren, het nummer is meerdere malen in een bluegrass-versie uitgebracht, o.a. door Allison Krauss, maar ook is er een triphopversie en een metal-uitvoering. Jammer, laat het nummer in haar waarde. Geen uptempo, maar langzaam. Geen opsmuk, maar sober. Prima zoals Steve Winwood het zelf akoestisch brengt. (YouTube link)

O.a. Bonnie Raitt, Styx, Joe Cocker, Paul Carrack, Elkie Brooks en The Allman Brothers Band hebben het opgenomen, John Mayer speelt het tijdens concerten en zorgt voor een puike gitaarsolo erin. (YouTube link). Mijn voorkeur gaat uit naar twee andere uitvoeringen, van Swans (YouTube link) en van zangeres Ellen McIlwaine (YouTube link). Hun interpretatie is eigen, geeft het weer iets bijzonders. Dat geldt trouwens ook wel voor House of Lords.  (YouTube link).

Met meer dan gemiddelde interesse vroeg ik mij af welke Nederlandse artiesten ‘Can’t Find My Way Home’ opgenomen hebben. Ik kwam er slechts twee tegen, eentje uit 1971 en de ander uit 2015. Beide keren was Bertus Borgers de zanger! Zowel met Mr. Albert Show als met de Young Retro’s is het vastgelegd. Een compliment voor zijn repertoirekeuze! (YouTube link).

In m’n speurtocht naar goede coverversies van het nummer, waar ik er tientallen van beluisterd heb, liep ik tegen een heuse contest uit 2010 aan. Er was een prijsvraag uitgeschreven, waarbij de winnaar een door Steve Winwood gesigneerde Fender Stratocaster kon verkrijgen. Ene Brenna Fitzgerald viel deze eer te beurt. Niet onverdienstelijk dus. (YouTube link).

Wellicht een idee om iets vergelijkbaars in Nederland te doen. Met een nummer van vaderlandse bodem. Ik denk niet zo zeer aan de bekende hits als Radar Love, Hocus Pocus en Saturday Night, maar iets minder bekend. Deze zijn ook al zelfs door Amerikanen gecoverd. Ik denk aan wat anders. Vier voorbeelden van oude nederpophits met een Top 20 notering als ‘The Smile’ van Brainbox, ‘Nightingale’ van George Cash, ‘I’m Going Man, I’m Going’ van Blue Planet  of ‘Lonesome Tree’ van The Machine? Volgens mij niet eerder als cover op lp/cd gezet. Die zorgen voor een herwaardering van de song. Misschien is een hitje van een Nederlandse gelegenheidsband uit 1969 -enigszins vergelijkbaar met Blind Faith, dus met een bekende zanger en bekende gitarist- een goed idee: ‘In Your Life’ van The Tower. De Engelstalige hit van Boudewijn de Groot met gitarist Eelco Gelling in een sound van 50 jaar later, daar ben ik echt wel benieuwd naar…  (YouTube link).

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

The Poor Side?
johnnyriverscollage

In mijn vorige column (over de band Jackson Heights) lichtte ik al een tipje van de sluier op wat mij op muziekgebied fascineert. Zo vind ik het boeiend om te proberen een mening te vormen over waarom een goede artiest/band niet is doorgebroken. Jackson Heights is zo’n voorbeeld van een goede band, die relatief onbekend gebleven is. Misschien ondergewaardeerd? Ik heb een poging ondernomen een verklaring te vinden. Het brengt mij bij iets van 15 jaar geleden, toen ik bezig was met de voorbereidingen van mijn eerste boek ’50 jaar Pophistorie, blunders, jatwerk en frustratie’. 

In dit boek heb ik de geschiedenis van de popmuziek beschreven op een niet-conventionele wijze, dus niet chronologisch, per genre of alfabetisch. Ik koos voor 10 onderwerpen, waarvan sommige niet of nauwelijks in de media beschreven waren. Even een voorbeeldje? De link tussen beroemde artiesten en Nederland, variërend van Elvis, Chubby Checker, The Beach Boys, The Rolling Stones, Nina Simone, David Bowie, Van Halen, Red Hot Chili Peppers en Prince tot Solomon Burke. Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar deze hebben alle 10 een verschillende connectie met Nederland, check it out popquizliefhebbers!

Even terug naar het onderwerp.

Wanneer is een artiest ondergewaardeerd of onderschat? Is dat niet een kwestie van smaak of is er een objectieve maatstaf aan te leggen? Om te voorkomen dat willekeur deze bepaalt, heb ik een lijst samengesteld van 50 artiesten die grote hits hadden in de VS en/of Engeland, maar niet ene in Nederland. Als er overduidelijk succes in de toonaangevende popmuzieklanden is en dat blijft uit in Nederland, mag hij/zij niet toch ondergewaardeerd voelen in Nederland. Zeker als deze meerdere echt grote hits heeft/hebben afgeleverd. De top 5 van deze lijst heeft inderdaad een imposante staat van dienst:

1-Adam Faith met 11 Engelse top 10-hits

2-Johnny Rivers met 9 Amerikaanse top 10-hits

3-The Bachelors met 8 Engelse en ene Amerikaanse top 10-hit

4-The Shirelles met 6 Amerikaanse en ene Engelse top 10-hit

5-Gary Lewis & the Playboys met 7 Amerikaanse top 10-hits.

Het zijn allen artiesten die bovendien een (of zelfs twee) nummer 1-hit hadden. Ik beperk mij nu even tot zanger/gitarist Johnny Rivers, in dit rijtje de enige artiest die zowel in de jaren ’60 als ’70 succes had. Hij speelde in 1967 op het Monterey Popfestival, is producer op zijn platenlabel Soul City geweest van Fifth Dimension en schreef in 1961 als 18-jarige al I’ll make believe voor Ricky Nelson. Hoewel veel hits covers waren (van o.a. Chuck Berry) was z’n enige nr.1-hit juist wel van eigen hand: Poor Side of Town uit 1966. Het is een droevig nummer, een echte ballad, dat later opmerkelijk weinig gecoverd is, met als uitzonderingen The Monitors, Al Wilson, The Walkabouts, Nick Lowe en Eels. In Nederland is het in 1975 echter een hitje geweest in een bijna onherkenbare uitvoering van de disco-act Love Machine.

Bijna 76 jaar jong, Johnny Rivers treedt nog steeds op en laat uiteraard zijn grootste hit dan horen. (YouTube link)

Ook van Eels, 40 jaar na het origineel!, is de live-opname van het succesvolle album met strings de moeite waard: (YouTube link)

Veel fans zijn van mening dat het onbegrijpelijk is dat Johnny Rivers nog niet opgenomen is in de Rock & Roll Hall of Fame. Daar valt wat voor te zeggen, hij is bepaald geen eendagsvlieg, verkocht zo’n 30 miljoen platen en heeft zijn sporen in twee decennia verdiend.  Zijn carrière is echter grotendeels gestoeld op het vertolken van andermans werk. Zou dat de reden zijn van het niet worden opgenomen in de lijst van ‘legends’? In de wereld van blues en folk is dat geen schande.

Misschien is Johnny Rivers eigenlijk niet alleen in Nederland maar ook in eigen land ondergewaardeerd.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Jackson Heights: onderschat of een muzikale desillusie?

jackson-heightscollage

Eind jaren 60 toen ik negen jaar was, kreeg ik allerlei singletjes van m’n oudste broer en zus. Zij kochten immers elpees en dan waren de singletjes overbodig. Mijn collectie varieerde van Donovan en Melanie tot Cream en John Mayall. Een jaar later was het heel af en toe mogelijk om zelf een singletje te kopen. Dat kon maar op twee plekken in mijn dorp. Soms kocht ik in de uitverkoop bij Termeulen op de Lijnbaan in Rotterdam. Singletjes ruilen kon met net iets oudere jongens. Mijn favoriete band werd The Nice, die een ongebruikelijke combi van rock, klassiek en jazz maakte. En dat net zo gemakkelijk met teksten van wat toen folkzangers genoemd werden: Bob Dylan en Tim Hardin. Het was natuurlijk begin 1970 een grote schok dat de band uit elkaar ging, iets waar je op mijn leeftijd, tien jaar nog, totaal geen rekening mee had gehouden.

Eenmaal de klap te boven ging de interesse natuurlijk uit naar wat de leden zouden gaan doen met hun nieuwe muzikale avonturen. Emerson, Lake & Palmer moest wel een topband worden, dat kon toch niet anders in mijn optiek. En hun single ‘Lucky Man’ met die mysterieuze Moog-synthesizersolo had wel iets unieks. Zeker zo interessant was voor mij de band die zanger/bassist Lee Jackson ging beginnen: Jackson Heights. Waarschijnlijk ging hij te snel van start en had beter even kunnen wachten op het vinden van betere muzikanten, want dat was bij de eerste elpee ‘King Progress’ helaas nog middelmaat. Ondanks de mooie hoes, ontworpen door ontwerpgroep Hipgnosis, een valse start. Hipgnosis maakte ook hoezen voor The Nice en o.a. Led Zeppelin en Pink Floyd.

Pas bij de vorming van een geheel nieuwe bezetting kreeg de band iets eigens. Muzikaal werd rond 1972 het grootste verschil gemaakt door toetsenman Brian Chatton, wiens carrière eigenlijk ongelooflijk groot is geworden, maar toch een relatief onbekende gebleven is. Bekijk maar eens diens CV, waar uit blijkt dat hij samengewerkt heeft met o.a. Eric Burdon, Meatloaf, Andy Mackay en Jon Anderson.

Chatton had niets van de in die tijd gebruikelijk bombastische keyboardpartijen waar o.a. Rick Wakeman, Jon Lord, Ken Hensley en de eerder genoemde Keith Emerson patent op leken te hebben. Er werd in Jackson Heights ingezet op tweestemmig zangwerk. Er kwam een switch van platenlabel en bij Vertigo zou de band nog drie albums maken. Met af en toe werkelijk goede nummers, maar toch geen echt succes. Na ‘The Fifth Avenue Bus’ kwam het derde album ‘Ragamuffin’s Fool’ dat meer verdiend had dan de marginale rol die het in die tijd vervulde. Hierop staat het schitterende openingsnummer ‘Maureen’. (YouTube link)

Met een frisse blik van nu probeer ik voor het gebrek aan succes een verklaring te vinden. Ik waag een poging. De popmuziek eind jaren 60 en begin jaren 70, nog geen tien jaar na de doorbraak van The Beatles en The Stones, werd gekenmerkt door groepen die niet per definitie op hitsucces uit waren, maar zich richten op de elpeeverkoop. Sommige nummers duurden een gehele elpeekant. Zowel de progressieve pop eind jaren 60 met soms wat jazz-invloeden als de symfonische rock met vooral klassieke invloeden begin jaren 70 werd steeds dominanter. Instrumentaal en bombastisch. Jackson Heights voldeed hier niet aan. Ingetogen i.p.v bombastisch, tweestemmige vocalen i.p.v een rockende charismatische leadzanger. Een mix tussen melodieuze zanglijnen en instrumentale hoogstandjes. Tussen wal en schip, te groot voor het servet en wellicht te klein voor het tafellaken? Net op het verkeerde moment die mix geprobeerd? Een beetje waar bands als Renaissance ook mee te kampen hadden: voldoende muzikale bagage met onvoldoende commerciële erkenning.

Het vierde, tevens laatste album ‘Bump ‘n’ Grind’ uit 1973, is voorzien van een aantrekkelijke hoes en werd bovendien opgevijzeld met enkele gastmuzikanten. Het grote succes bleef echter uit, waar het Keith Emerson met ELP juist voor de wind ging.

Ach, 45 jaar later klinkt Jackson Heights nog steeds niet verkeerd, bepaald geen desillusie! (YouTube link)

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Onbekend maakt onbemind?
collageharrymanx

Als ware kattenliefhebber heb ik altijd verbaasd gestaan over de katten zonder staart, die van het eiland Man. Het zijn niet m’n favoriete katten. Het eiland vind ik wel iets bijzonders hebben. Gelegen in de zee op ongeveer even grote afstand van Engeland en Wales als Schotland en Ierland. Ik ben er nooit geweest en naar mijn weten ken ik niemand uit m’n vrienden -en kennissenkring die er geweest is. Wellicht hoor ik het nog. Muzikaal gezien kent het eiland een paar beroemde voormalige inwoners in The Bee Gees, maar mijn aandacht gaat uit naar Harry Manx. Een mooie naam voor een aldaar geboren muzikant, daar inwoners van het eiland Man ‘Manx’ genoemd worden. 

Voor het eerst hoorde ik over Harry Manx in 2006 toen radio-dj Hubert van Hoof in een interview voor m’n toenmalige website 50jaarpophistorie.nl (zie link) hem bij de onderschatte, ondergewaardeerde artiesten plaatste. Dat is hij nog steeds. Evenals The Bee Gees is Harry Manx het eiland niet trouw gebleven en is op jonge leeftijd geëmigreerd naar Canada. Je kan hem als een folkyblues- of bluesyfolk singer/songwriter afschilderen, maar beslist geen doorsnee. Niet alleen vanwege zijn roots, maar zeker niet in de laatste plaats door een instrument dat Manx bespeelt: Mohan Veena. Voor mij tot kort voor kort een onbekend instrument. Met maar liefst 20 snaren. De omschrijving van Harry Manx als ‘a slide guitarist with a love of Indian music’ (zie link) dekt behoorlijk de lading, een soort ‘east meets west’. Bepaald geen doorsnee muzikant dus en dat is goed te horen in zijn vertolking van Van Morrison’s klassieker ‘Crazy Love’. Een goed overzicht van covers wordt trouwens geleverd op secondhandsong.nl en wat ‘Crazy Love’ betreft, zie link.

Ik heb dit nummer overigens thuis in een schitterende -mijn favoriete- uitvoering van zangeres Esther Phillips, maar laat ik niet afdwalen en nu de aandacht vestigen op Harry Manx (YouTube link).

Voor verdere info qua uitleg van het instrument zie YouTube en Wikipedia.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Wichita Lineman
glencampbellcollageweb
Ik denk dat het begin jaren ‘80 moet zijn geweest. Ik zit voor de platenkast van mijn vader. Ook al was ik toen een jaar of vier, staat het me nog steeds helder voor de geest.  In mijn handen heb ik de hoes van de langspeelplaat ‘Bloodline’ van Glen Campbell.  Op de draaitafel is de naald van de pick-up aanbeland bij het nummer ‘Christiaan No’.  Een lied wat mijn vader vaak draaide, omdat het een verwijzing is naar mijn naam. Het was mijn vroegste herinnering aan Glen Campbell. Nieuwe herinneringen dienden zich vanaf dat moment  aan. Tot aan zijn dood toe.

Jaren later heb ik als volwassen man de LP opnieuw in mijn handen.  Mijn vader heeft ‘Bloodline’ aan me meegegeven, nadat hij deze jarenlang op zolder heeft gelegen. Het vinyl heeft zijn herintreden gedaan en verdringt de CD uit de huiskamers. Ook Glen Campell heb ik herontdekt. Daar is wel wat aan voorafgegaan. Tijdens de Grammy Awards van 2012 vindt er een speciale tribute plaats. Country zanger Blake Shelton zingt ‘Southern Nights’ en geeft dan het podium aan ‘the man himself’ voor een vertolking van het bekende ‘Rhinestone Cowboy’.  Ik ben verbluft  vanwege de liefde voor de zanger. Artiesten als Paul McCartney en Joe Walsh staan vooraan het podium. De camera legt vast hoe ze vol bewondering dit mooie moment beleven.

Vanaf dat moment besluit ik te gaan graven in de muziekarchieven de man. ‘Wichita Lineman’ behoort zonder moeite tot een van mijn favorieten aller tijden, ‘Gentle On My Mind’ gaat nooit vervelen en ‘Rhinestone Cowbow’ blijft een klassieker.
De documentaire ‘I’ll be Me’ toont het gevecht van een artiest met Alzheimer. Terwijl doktoren hem net verteld hebben dat hij aan Alzheimer lijdt, besluit hij met zijn gezin zijn ziekte wereldkundig te maken en een aantal concerten te geven. Een gewaagde onderneming, want niemand weet hoe het publiek gaat reageren en of hij het aan zal kunnen.  De tour groeit uit tot een reeks uitverkochte shows door heel Amerika. Het geheugen van Glen Campbell documenteert van zeer nabij deze Goodbye Tour. Een tragisch maar tegelijkertijd een prachtig ode aan de unieke zanger, wat een grote indruk maakt op mij. Weer is er een Glen Campbell moment toegevoegd aan mijn leven.

Een week voor zijn overlijden draai ik opnieuw Campbell vinyl.  De LP ‘Glen Travis Campbell‘ uit 1972 bevat een Roy Orbison cover, ‘Running Scared’ (link). De ene grootheid  eert de andere. Zo mooi kan muziek dus zijn. En dan is daar dat bericht op 8 augustus. Ik krijg kippenvel wanneer ik lees dat hij is overleden. Onvermijdelijk maar toch onverwachts.  Wat ook onvermijdelijk is, is dat door al die geweldige muziek hij een plek heeft bemachtigd in mijn persoonlijke ‘Hall of Fame’. Michael Jackson, Roy Orbison, Johnny Cash, The Eagles, Glen Campbell. ‘The Wichita Lineman is forever on my line’.

Christian Roos

– – – – – – –

 

Nu of nooit?
collagecsyn

Van de in de jaren 60 en 70 populair geworden artiesten zijn er al vele niet meer onder ons. Ook in 2017 hebben wij weer van een aantal afscheid moeten nemen. Als twee oude rotten weer samen gaan spelen is dat nieuws. Dat is de aankondiging dan ook van het in april geplande concert van Steve Stills en Neil Young. Dit benefiet vindt plaats door toedoen van Stills en z’n vrouw, die aandacht willen vestigen op autisme. Dit alles vanwege hun zoon die hieraan lijdt.

Automatisch doemt dan de gedachte op dat de tijd gaat dringen voor een reünieconcert voor Crosby, Stills, Nash & Young. De heren zijn allen 70+, waarbij David Crosby zelfs al 76 jaar oud is. Van alle legendarische topbands uit de jaren 60 zijn de oorspronkelijke leden namelijk nog in leven. Waarschijnlijk de enige. Ga maar na: o.a. The Beatles, The Who, Led Zeppelin, The Byrds, The Band, Small Faces, Cream, Creedence Clearwater Revival, Moody Blues en Deep Purple zijn niet in de bekendste en/of originele bezetting meer mogelijk al zou voor The Stones en The Kinks nog een uitzondering gemaakt kunnen worden daar de toonaangevende leden nog in leven zijn.

Crosby, Stills, Nash en Young was niet alleen de eerste ‘allstarband’ met leden afkomstig uit The Byrds, Buffalo Springfield en The Hollies, maar had ook nog eens drie nationaliteiten in zich. De leden van de band hadden ook allen solohits. Het is echter Neil Young die het langst, meest actief en meest succesvol in de muziekentertainment is. Daar leek het niet naar uit te zien. Gitarist Stills had (al voor z’n band Manassas) in 1970 een succesvol soloalbum afgeleverd. Stephen Stills had op het gelijknamige album een toenmalige topbezetting met o.a. Eric Clapton, Ringo Starr, Mama Cass Elliot, Booker T.Jones en… Jimi Hendrix. Het album kwam twee maanden na de dood van de legendarische gitarist en dat maakt diens bijdrage op ‘Old Times Good Times’ (link) per definitie interessant, ook al klinkt het gitaarspel heden ten dage gedateerd.

De catchy hit die afkomstig was van het album mag er nog steeds zijn: ‘Love the One You’re With’ (link), een van de drie hits die Stills in 1971 in Nederland zou behalen. Daar zou het echter wel bij blijven. Op beide nummers speelt Stills niet onverdienstelijk ook orgel!

Love the One You’re With’ is een door vele topmuzikanten gecoverde song: van Aretha Franklin, Joe Cocker, King Curtis en Bob Seger tot The Three Degrees en Rufus. Eentje uit 2012 wil ik je niet onthouden. Deze is afkomstig van Jen Stills, inderdaad dochter van (link).

Of Crosby, Stills, Nash & Young ooit nog bij elkaar gaan komen, wie weet. Een ding is hoopgevend en dat is Trump, hun gemeenschappelijke vijand. Zou die toch nog ergens goed voor zijn. Bekijk gerust een artikel hierover (link).

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

De Wederopstanding
collagesympathyforthedevil
Vooropgesteld dit: ik ben a. theïst en b. ik geloof niet in God. Voor mij een ezelsbruggetje om te onthouden wat een atheïst ook weer is. Ik wil nog wel eens denken dat een atheïst iemand is die tegen het drinken van thee is. Nee, ik geloof niet in God. Alleen in datgene wat je concreet kunt waarnemen en wat logisch beredeneerbaar is en zich feitelijk voordoet. Het enige dat zweverig aan mij is, behalve m’n ribben is de opvatting dat feiten mogelijkheden zijn en geen voldongen gegevenheden.

Het is mij dan ook een raadsel dat er miljoenen mensen zijn die daadwerkelijk geloven, dat er iemand is geweest die op water heeft gelopen, heel sympathiek water in wijn kon veranderen en zelfs uit de dood herrezen is. Hoeveel paddestoelen moet je hebben gegeten om dit te bedenken?

Voor mij is alle geloof bijgeloof. En het officiële bijgeloof, daar lach ik om. Ik loop naar hartelust onder ladders door en –hoewel ik niet direct op donkerhuidige types val- ik ga een zwart poesje niet uit de weg als dat toevallig mijn pad kruist. Tja en vrijdag de dertiende is dan toevallig zo’n datum, waarop ergens in de veertiende eeuw orthodox-fundamentalistische christenen hun bloeddorstigheid hebben laten zien. Door nagenoeg alle kruistochtridders, de tempeliers die een ander evangelie aanhingen, in één nacht over de kling te jagen.

Nee, kom bij mij niet aan met God of een onsterfelijke Jezus Christus. Daarentegen heb ik veel meer sympathie voor de duivel. Die er de hele geschiedenis alleen maar op uit is geweest om zieltjes te winnen en waar hij dat kan God en Jezus te jennen. De duivel is een soort anarchist, iemand die ontregelt en garen spint bij chaos. Wie beweert dat Adolf Hitler de duivel in eigen persoon was, doet onrecht aan Lucifer. Immers; Hitler adoreerde de orde –Ordnung muss sein- en dat kun je Beëlzebub niet in de schoenen schuiven.

Toen ik mij in 1969 bekeerde tot de Stones, was dat omdat ‘Jumpin’ Jack Flash’ zo’n verpletterende indruk op mij maakte. ‘I was born in a crossfire hurricane’, aldus de rauwe kreet van Jagger. Wat een mietjes zijn die baby’s van tegenwoordig dan toch met hun onderwatergeboortes, begeleid door new age-muzak en zo’n zelfgebreide meehijgende droplul als verwekker. Voor mij vertegenwoordigde dat nummer de ultieme power, meer energie viel er niet uit muziek te halen.

Totdat ik ‘Sympathy for the Devil’ hoorde. Een song die van alles in mij losmaakt: energie, woede, agressie zelfs, maar ook lust en geilheid.  Je zult mij zelden vrijwillig de dansvloer zien betreden. Met het ritmegevoel van een halfzijdig verlamde schildpad en de motoriek van een neergeschoten eend wek ik de indruk van een onvoldoende gedrogeerde psychopaat. Niettemin; als ik dit nummer hoor gaat van alles in en aan mij onwillekeurig bewegen. Mijn lichaam en geest reageren bijna reflexmatig bij de eerste tonen van deze ooit zo controversiële song.

Controversieel, omdat de Stones destijds werden beschuldigd van het bedrijven van satanisme. Een nadere beschouwing van de tekst, die geïnspireerd heet te zijn door Mikhail Bulgakov’s roman ‘The Master and the Margarita’, leert dat het eigenlijk gaat om stevige kritiek op het immorele karakter van de mensheid. De verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog, de Russische Revolutie en de moord op de Kennedy’s vormen in die zin een aanklacht.

Een uiterst dansbare aanklacht trouwens, want nodigt de studioversie van de LP ‘Beggar’s Banquet’ al uit tot heupwiegen; de meer op Zuidamerikaanse ritmes gebaseerde live-versie van de CD ‘Flashpoint’ mag als de meest ultieme uitvoering worden beschouwd. Werkelijk onmogelijk om hier stil bij te blijven zitten. En nodigt uit om het geluid op orkaankracht te zetten. Een nóg mooiere versie uit de tijd van ‘Flashpoint’ staat op de bootleg dubbelCD ‘Live in Wembley’, van 7 juli 1990. Het voorafgaande nummer ‘2000 Light Years’ is nog maar net weggestorven of de ritmes van ‘Sympathy’ dienen zich al aan: kippenvel van onder tot boven! En dan moet het nummer nog beginnen! Toen, in 1990, heb ik exact dezelfde uitvoering tweemaal meebeleefd in het Feyenoord Stadion. Zwaar onder de indruk.

Nog steeds raak ik in vervoering als ik deze uitvoering hoor. Sterker nog, ik zou geen nummer weten dat ook maar in de buurt komt van wat voor mij inmiddels is uitgegroeid tot de ultieme rocksong. Voor eens en voor altijd moet het daarom aan mijn aanstaande nabestaanden duidelijk zijn dat ik bij mijn begrafenis ‘Sympathy For The Devil’ ten gehore gebracht wil hebben. En laat de deksel nog maar effe van de kist. De kans op een wederopstanding is namelijk levensgroot aanwezig.

Karel Kanits, auteur van het boek ‘De Teennagels van Keith Richards’
karel.schrijft.nl

– – – – – – –

 

Muzikaal etnisch profileren?
collageblueeyedsoul
Het is al zeker 25 jaar geleden, ik werkte voor een groothandel in lp´s & cd´s, dat een Amsterdamse winkelier, gespecialiseerd in soul en R&B, bij mij wat cd’s van Kenny Rogers bestelde. Hoogst verbaasd vroeg ik aan hem of het wel de bekende Kenny Rogers was of een naamgenoot. Het was wel degelijk de zanger van hits als ‘Ruby’ en ‘Coward of the county’. “Zo af en toe bestel ik Blue Eyed Soul“,  aldus de uitleg van de vriendelijke klant. Niet eerder had ik deze term gehoord. Het is dus soul gemaakt door blanke zangers en zangeressen. Toch was mijn associatie met Blue Eyed Soul niet richting deze countryzanger, maar eerder richting Joe Cocker of Tony Joe White. 

Hoewel het een grappige term is, dekt Blue Eyed Soul niet echt de lading, want dit impliceert dat soul in de basis een afwijkende kleur ogen kent en dan wordt heus niet zo zeer bedoeld ´green´, maar ´black´. Mensen met donkere ogen kunnen echter ook blank zijn. Soul is natuurlijk geen synoniem voor ´black´ en soul kent geen monopolie voor een kleur. Bekende soulnummers zoals ‘(Sittin’ On) The Dock Of The Bay’, ‘In The Midnight Hour’ en ‘Knock On Wood’ zijn mede geschreven door de blanke gitarist Steve Cropper. Met de eveneens blanke bassist Donald ‘Duck’ Dunn speelde hij op vele opnames van het Stax-label. Ook de studiomuzikanten van Motown, de Funk Brothers, kenden in Bob Babbitt een blanke bassist en wat te denken van de blanke studiogitarist Dennis Coffey? Het leven en ook de ziel is niet zwart-wit.

Is Blue Eyed Soul nu daadwerkelijk een andere sound of is het slechts een benaming voor soul gezongen door een blanke artiest? Ogenschijnlijk het laatste; een genre wil ik het niet noemen. ‘Treat Her Right‘ van Roy Head op het label Back Beat geldt als een exponent van de Blue Eyed Soul uit 1965. Niet verwonderlijk dat dit nummer veel gecoverd is, o.a.door Tom Jones. Het is een pakkend, ‘catchy’ nummer. Zelf heb ik meer met de band Treat Her Right, vernoemd naar de hit en meer met de Amsterdams platenzaak, vernoemd naar het label.

Vorig jaar april is op Radio 2 in samenwerking met NPO Soul en Jazz de Zwarte Lijst uitgezonden met maar liefst 1471 soul- en jazznummers. De criteria voor het opgenomen worden in die lijst zijn mij niet bekend en met de beste wil van de wereld zie ik de logica niet. Wat is er zwart aan het instrumentale jazznummer ‘Take Five’ van het Dave Brubeck Quartet  of aan ‘Turks Fruit van Rogier van Otterloo/Toots Thielemans? In de lijst komen we diverse malen o.a. Frank Sinatra, Adele, Simply Red en Steely Dan tegen. Ook George Michael schijnt te behoren tot de categorie Blue Eyed Soul.

Ter afsluiting dan aandacht voor de band Treat Her Right. Voor wie van een bluesy smoelschuiver, slidegitaar en mellow zang houdt, is het album ‘Tied To The Tracks‘ een aanrader!
Erik Bevaart

– – – – – – –

 

I Can’t Tell You Why
collageeagleshistory
‘Searching for Sugar Man’ ging over de carrière van Sixto Rodriquez. 
‘Some Kind of Monster’ over de groep Metallica en het tot stand komen van het album ‘St. Anger’. Dan is er nog Golden Earring: ‘Making Tits ’n Ass’ en The Rolling Stones – ‘Crossfire Hurricane’. Enkele voorbeelden van muziekdocumentaires, die ik de afgelopen jaren heb gezien. Het is niet zozeer altijd de muziek die mij aanspreekt. Het creatieve proces van het maken van een plaat of de historie van een band is het bekijken meer dan waard. Met alle hoogte -en dieptepunten van dien, die een artiest of band ervaart.

Hoe goed geïnformeerd ik soms denk te zijn over de artiesten die ik denk te kennen, er zijn gelukkig altijd weer momenten dat ik aangenaam word verrast. Over platen die in een ver verleden zijn gemaakt, toen ik bijvoorbeeld nog in de luiers liep. Over hoe goed een band eigenlijk is geweest en hoe generaties mensen zijn beïnvloed door de muziek die toen is gemaakt.

Recentelijk heb ik op Netflix ‘History of The Eagles – The Story Of An American Band’ bekeken. Bij de Eagles denk ik aan de grote hits. ‘Hotel California’, ‘New Kid in Town’ en ‘One of these Nights’. Laatstgenoemde is overigens een van mijn favoriete Eagles nummers. Maar ik leerde dat de Eagles zoveel meer zijn. Het is voor mij niet mogelijk om in een paar zinnen de Eagles te omschrijven. Iedereen zal een eigen gevoel hebben bij de band. Wat je ook van hen vindt, ‘History of Eagles’ is het zien absoluut waard.

In 1979 scheen de band creatief op een dood spoor te zitten en was de magie verdwenen. De opnames voor hun LP ‘The Long Run’ verliepen stroef. Het verhaal gaat dat Don Henley de hulp van Bob Seger en J.D. Souther had ingeroepen om Glenn Frey aan een nummer te helpen, te weten ‘Heartache Tonight’. Na ‘The Long Run’ was het voorlopig gedaan met de band. Pas in 2007 kwamen ze terug met het verassende ‘Long Road Out of Eden’.
De absolute kraker op de LP ‘The Long Run’ is voor mij ‘I Can’t Tell You Why’. Timothy B (als laatste bij de band gekomen) schreef het samen met Glenn Frey en Don Henley. Naar mijn weten kwam het niet vaak voor dat Timothy B solo zingt in Eagles nummer. Bij het zien van de docu hoorde ik het lied voor de eerste keer. Ik was meteen verkocht. Een prachtige ballade die indruk op mij maakte. De gitaarsolo in het lied: heerlijk gewoon. Dat zijn de beste nummers. De nummers die je snel voor een tweede en derde keer wilt beluisteren. Daarna komen ze je in lijst van all-time favorites. ‘I Can’t Tell You Why’ was een hit in Amerika en Canada en tevens een de laatste hits van de groep.

Ik ben er van overtuigd dat de muziekwereld nog mooie verassingen in petto heeft. Uit de tijd dat de Rock and Roll in opkomst was. Uit de tijd dat Bob Dylan zijn elektrische gitaar ging bespelen. De tijd dat Eagles hun beste werk achter hadden zich gelaten. Zo af en toe kom ik een diamantje tegen van weleer. ‘I Can’t Tell You Why’ is de meeste recente. Wanneer iemand nog een mooie muziekdocumentaire weet, ik hou mij van harte aanbevolen. Het levert soms mooie verassingen op.
Christian Roos

– – – – – – –

 

OKTOBER 75 –  DE BILJARTERS
 ( je kan ook te fanatiek zijn )

In de periode na het Duitse nachtclub-avontuur met het orkest de Dynamic Five viel het niet mee om een band te vinden die echt iets te bieden had. Laat staan dat er van te leven viel. Maar ach, ik kreeg weer geld via een uitkering en ik zou wel zien. Inmiddels woonde ik op mezelf in de Afrikaanderbuurt in Rotterdam Zuid in een pand dat ontzettend scheef stond en daardoor het stempel ‘onder de huurwaarde’ had gekregen. Ik betaalde het luttele bedrag van 60 gulden per maand en daar had ik een hele verdieping voor.

wbblueswietbliemert
Maar ja, het autootje was ook op afbetaling en iedere maand wilde de fa. De Lage Landen ook zijn geld terug. En dan had je nog de autoverzekering en de wegenbelasting. Natuurlijk was die belasting de eerste post die je schrapte. Tot je een keer gefotografeerd werd en een flinke boete op je dak kreeg. Met de verzekering ging ’t eenvoudiger. Je belde gewoon de maatschappij op en zei dat je geen auto meer had. Je nam gewoon ’t risico. Die ellendige kar waar ik mee geflest was deed het trouwens om de haverklap niet. Het ding stond de meeste tijd werkloos voor de deur. En maar afbetalen. En een van die keren, dat-ie wel startte kreeg ik ook nog eens een aanrijding, een volgende financiële ramp. Dankzij mijn toenmalige partner ben ik die  periode niet bankroet geraakt. Haar spaarrekening is heel wat keren geplunderd. Een tijd van zwart zaad dus, maar toch heb ik toen de stoute schoenen aangetrokken en ben klarinetles gaan nemen.

Nadat ik zo ongeveer alle bandjes in Zuid-Holland en omstreken had moeten aanhoren kreeg ik aansluiting bij een formatie waar wel wat in leek te zitten. Een band, nieuw opgezet met nummers in de stijl van The Eagles. Eerst een avondje langs in Capelle a/d IJssel waar een van de leden woonde. Er was een bijeenkomst geregeld met alle muziekmakers van het betreffende gezelschap. De verhalen klonken goed: er werd zelfs over optredens gesproken en ik gaf blijk van belangstelling. Goed, dat werd dus volgende week zondag oefenen.

Ai, dat was weer pech hebben. Mijn Fiat had weer eens kuren en natuurlijk had ik geen geld voor reparatie. Even bellen naar drummer Harry en het probleem was voor even de wereld uit. Dan komen we je toch gewoon halen, sprak hij. En inderdaad, die zondag stond-ie om een uur of twee bij me op de stoep. Het viel me meteen op, dat hij amper kon lopen. De aap kwam al gauw uit de mouw : hij was gewoon nog stomlazarus van de avond ervoor. Of ik maar even wilde rijden.

Na een rit van een goed half uur (er werd in Steenbergen geoefend) kwamen we bij de oefenruimte aan. Deze bleek voor de afwisseling weer eens in een huiskamer gevestigd te zijn. De basinstallatie van de vorige 4-snaren-tovenaar stond er nog. Ik kon er zonder bezwaar gebruik van maken. Binnengekomen begon ik onmiddellijk mijn gitaar uit te pakken en maakte aanstalten om in te pluggen. Ho, ho, rustig aan. Dat was niet de bedoeling. Eerst even een biertje nemen. Nou ja, 1 biertje: het werden er wel een stuk of vijf. Ach ja, muzikanten onder elkaar. Maar ik was die gezelligheidssfeer een beetje ontgroeid. Bij de Dynamic Five was ik aan een kordatere aanpak gewend geraakt.

Tot mijn stomme verbazing werd de dekhoes van het aanwezige biljart getrokken en trokken alle bandleden een keu uit een rek. Voor de vorm heb ik ook nog even mee gestoten. Na een uur of  twee kreeg ik het eindelijk voor elkaar dat we maar eens wat geluid uit onze versterkers gingen toveren. Ze zeiden het niet, maar ik las het van hun koppen af : wat een fanatieke eikel, die nieuwe bassist. Na afloop kreeg ik enkele elpees van The Eagles en dat soort bands mee om thuis te beluisteren. Goed dat ze niet wisten hoe mijn pick-up er uitzag, een spijker als naald….

Een week later herhaalde het tafereel zich en toen er na zo’n drie uur nog geen gitaar gestemd was, haalde ik het in mijn hoofd om er wat van te zeggen. Goed dan, even dit potje biljart afmaken. Toen het krijt op was pakte iedereen met tegenzin z’n instrument. Aan het eind van deze meeting kreeg ik tot mijn afgrijzen te horen dat we toch wat vaker moesten oefenen, want zo schoot het niet op. Ik denk dat ik iets gezegd zal hebben in de trant van: misschien wat minder aan het biljart?

OK, woensdag al de volgende repetitie. Harry zou me wel weer ophalen. Op het afgesproken tijdstip ging de bel en ik trok boven via het touw de deur open om te zeggen dat ik er aan kwam. Maar de hele band bleek voor de deur te staan. Wat gezellig jongens, kom even verder. Toen de heren allemaal de trap bestegen hadden vroeg ik of ze een biertje wilden. Ik dacht toch te weten, dat ze daar niet vies van waren. Ik kon alleen geen biljarttafel aanbieden. Maar neen, ze hadden nogal haast en er kwam een vaag verhaal over verplichtingen die ze hadden ten opzichte van mijn voorganger. Iets met de zanginstallatie of weet ik veel. Ze zagen zich dus genoodzaakt om afscheid van mij te nemen en, o ja, ze kwamen ook de elpees ophalen. Ik besefte pas, wat er was gebeurd, toen ze de deur weer uit waren. Ik heb het er maar op gehouden, dat ik niet scoorde als artiest op het groene laken en dat ik te veel over muziekmaken zeurde. Alweer een carriere misgelopen.

Nota bene:  Ik hoorde pasgeleden, dat James Brown ook op het biljart is begonnen.

Dit is een van de vele verhalen uit het boek : W.B. BLUES – 40 jaar gek van muziek geschreven door Wiet Bliemert.
www.wietbliemert.nl

– – – – – – –

 

Dee Dee Ramone in Paradiso
maart 2001
collagedeedeeramone
Een gedenkwaardige dag, alweer ruim vijftien jaar geleden. Schiet me opeens te binnen na de wanstaltige vertoning van Feyenoord tegen Sparta. Dee Dee Ramone speelde vroeg in de zondagavond in de bovenzaal van Paradiso, dus ik besloot maar eens vroeg met een rondje voordrinken in de stad te beginnen. In de Soundgarden hadden ze een goeie flipperkast, dat leek een mooi begin. Ik bestelde een flinke pot bier en mocht meeflipperen met een paar gozers die al bezig waren. Ging goed, en veel lol en bier erbij. Alles werd nog veel beter toen het bericht voorbijkwam dat Ajax met 9-0 van Sparta had gewonnen. Ja, vroeger was echt alles beter.

Uitgeflipperd en ingedronken zette ik na een paar uur koers naar Paradiso, alwaar ik had afgesproken met Chucky Assberry, mijn bandmaatje uit mijn Ramonescoverband The Assberries. We zouden naar Dee Dee gaan kijken, zuipen en ons vervolgens de kleedkamer inlullen om meneer Ramone het vuur aan de schenen te leggen. Uiteraard kwam de raseikel niet opdagen. Er waren wel meer mensen niet die avond. In de goed gevulde bovenzaal kwam ik de hele avond precies uno bekende tegen. Het zal niemand verbazen dat dat Jack Jansen was, want die kom je echt overal tegen. Tot vervelens toe, zou je bijna zeggen, ware het niet dat het zo’n sympathieke kerel is. Maar dat terzijde. Dee Dee en consorten (twee akelig verslaafd ogende Amerikaanse speedpunkies) kwamen op en zetten de meest energieke set neer die ik van Dee Dee gezien had sinds hij de Ramones had verlaten. Hij speelde voor het eerst weer bas en had zoveel haast dat hij flinke stukken van nummers oversloeg, eerst tot verbazing en afgrijzen van de twee anderen, later tot hun grote plezier. Hoogtepunt was zonder meer de hartverscheurende versie van ‘Please Mr. Postman’. ‘Wooowowowowowoooooo mister postman, oowoowoowwwwwwoo yeaheahea’. Zoiets. Meer bier!

Halverwege de set kondigt hij Pet Sematary aan en draagt het op aan Joey. ‘Hope he will be better soon’, voegt hij eraan toe. Daar moet ik het fijne van weten. Er gingen al langer verhalen dat het niet goed zou gaan met Joey, maar een liedje over een begraafplaats aan hem opdragen… Afijn, nog meer bier en stevig meebrullen met alle ouwe Ramonesnummers die er opgedist werden, prima avondje.

Na de laatste toegift begeef ik me naar het kantoor bij de entree, vastbesloten om een interview met Dee Dee af te dwingen. Programmeur Ben Kamsma vangt me op. Die ken ik goed, kat in het bakkie!

‘Wat kom je doen, Roland?’
‘Ik moet Dee Dee even spreken, hij zei een paar dingen en het is morgen deadline voor de maandbladen, dus…’, lul ik vol overtuiging.
‘Welk blad dan?’

Ik weet niet meer wat ik gezegd heb, misschien wel Arts en Auto – als de drank is in de man… -, in ieder geval gaat Ben met een tevreden grijns richting kleedkamer om mijn interview te regelen. Binnen een minuut is hij terug en mag ik mee naar de grote kleedkamer, waar oom Ramone met al net zo’n tevreden grijns op de bank zit, met in zijn handen het kleinste pijpje dat ik ooit gezien heb. Hij geeft me vriendelijk een hand en vraagt me naast hem te komen zitten, maar wel midden op het kussen, want hij is druk bezig met tussen de kussens kruimeltjes wiet en hasj te verzamelen die andere artiesten hebben gemorst. Kruimeltje na kruimeltje verdwijnt in het minuscule pijpje, dat nochtans niet echt vol raakt. Ik voel een slappe lach opkomen, dus begin ik snel te praten terwijl Dee Dee de vlam in de pijp steekt.

‘Prima optreden, hoe kom je aan zoveel energie op je oude dag?’
‘Ach, niet te veel drinken en vooral niet te veel drugs, he.’

Hij wijst op zijn pijp, die hij in één haal leeg heeft gerookt. Meteen begint hij weer tussen de kussens te graaien.

‘Waarom droeg je Pet Sematary aan Joey op?’
‘O, hij heeft het laatst ook aan mij opgedragen.’

Typisch Ramones-antwoord, de slappe lach dringt zich weer langzaam op en ik ben bang dat hij het merkt en kwaad wordt. Te laat, mister Paranoia heeft al iets in de gatenen houdt er niet van om niet serieus te worden genomen. Met een brede grijns leg ik uit wat voor mooie dag het is: Ajax 9-0, lekker gezopen op een mooie lentedag en een prima gig gezien. Dat werkt en mijn plezier vergeeft hij me. Zelf is hij ook tevreden de laatste tijd, het gaat goed. Voor veel geld een nieuw gebit laten aanmeten (grijnst naar me terug om het te laten zien) en een hoop prima psychiaters bezocht. En hij begint de namen van die kerels op te noemen. Allemaal Duitse namen die nergens op slaan. Ik houd het niet meer. Een van de ‘platenbonzen’ die twee meter naast ons het gesprek volgen, ziet me worstelen en schiet me te hulp.

‘En Dee Dee heeft net een mooie stapel aan royalty’s binnengehaald, want de laatste sampler van de Ramones is al over de halve wereld goud.’

Dee Dee glundert, steekt weer een pijp op en geeft te kennen dat het zo mooi is geweest. Ik sta op en bedank hem voor al het moois dat hij aan mijn leven heeft toegevoegd, en dat waardeert hij.

Een paar weken later sterft Joey Ramone. En als Dee Dee het jaar erna het ruime sop kiest, besef ik dat ik hem op de bank in Paradiso voor de allerlaatste keer gezien heb. Vroeger was alles beter, maar ook aan het verleden komt een einde… Een volgende keer meer over Dee Dee!

Roland Wetzels
alias Ola Carbona, gitarist The Stiff

– – – – – – –

 

De man in het zwart
collagejohnnycash
Ik had Johnny Cash nog graag zien optreden. Tegen de tijd dat ik hem en zijn muziek ben gaan leren kennen, was hij al overleden. Natuurlijk wist ik voor die tijd wie hij was, maar ik had me nooit in hem verdiept. Ik kende wat liedjes uit zijn beginperiode bij Sun Records. Het label waar ook andere grootheden als Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, Carl Perkins en Roy Orbison furore hebben gemaakt. Een jaar na zijn dood zag ik op de BBC een documentaire over hem. Het was een indrukwekkend geheel, wat mij heeft geprikkeld om meer over hem te weten te komen. Ik kocht wat platen en ging op zoek naar het leven achter de artiest.

Ik zag de film ‘Walk the line’ in de bioscoop. Een prachtig biografie over Johnny Cash en zijn vrouw June Carter. Vanaf dat moment was ik om. Ik had genoeg gezien en gehoord om overtuigd te zijn van het nieuwe feit, dat ik een fan geworden was van Cash. Wat spreekt mij zo aan in hem? Een optreden uit 1971 vat het eigenlijk goed samen. Voor het eerst brengt hij die avond het lied ‘Man in Black’ ten gehore. Slechts een paar uur daarvoor heeft hij het nummer voltooid. Hij staat in Nashville voor een zaal met studenten. Johnny Cash is de onderwijzer. Terwijl hij het lied zingt, kijkt hij de mensen in de zaal in de ogen. Het is alsof hij, al zingend, hen iets bij wil brengen. ‘Man in Black’ is een protest song. Veel mensen in het land zijn tegen de oorlog in Vietnam. Een jaar eerder werden er vier studenten doodgeschoten in Ohio, wat bekend staat als het ‘Kent State-bloedbad’. Johnny kijkt de zaal rond zingt en onderwijst. Over de oorlog. Over de ongelijkheid in de samenleving.

We’re doin’ mighty fine, I do suppose,
In our streak of lightnin’ cars and fancy clothes,
But just so we’re reminded of the ones who are held back,
Up front there ought ‘a be a Man In Black

“Het gaat goed met ons. Maar denken we ook aan degene die achtergesteld zijn?”

Hij heeft een enorm charisma, terwijl hij daar zo staat. Het is alsof hij de vader is van het land. De jonge mensen in de zaal luisteren aandachtig naar zijn woorden. Hun ogen stralen bewondering uit.

I’d love to wear a rainbow every day,
And tell the world that everything’s OK,
But I’ll try to carry off a little darkness on my back,
‘Till things are brighter, I’m the Man In Black

Wat volgt is een staande ovatie. De leraar heeft gesproken. Een bijzonder college, wat men nog lang bij zal blijven. Natuurlijk is er meer dan dit optreden en het lied “Man in Black”. De man lijkt alles te hebben ervaren, wat een mens kan overkomen. Leven in armoede, een broer verliezen, de steile weg naar populariteit bewandelen, gebroken relaties, drugsgebruik, verguist worden door velen…. zijn leven was letterlijk rock and roll. Als ik zijn live-albums beluister, die hij heeft opgenomen in de gevangenissen San Quentin en Folsom, dan besef ik dat hij eens van de weinigen is geweest, die daar heeft mogen zingen. Hij heeft namelijk beleefd wat die mensen hebben beleefd. Johnny Cash heeft recht van spreken. Juist omdat hij geen heilige is geweest en de harde lessen van het leven heeft geleerd.
Een van de laatste nummers die hij uitbracht is het nummer “Hurt”. Het is een cover van de Amerikaanse rockband Nine Inch Nails. Producer Rick Ruben trekt Cash een paar jaar eerder uit de vergetelheid en maakt opnieuw een icoon van hem. De videoclip is legendarisch en Johnny kijkt daarin terug op zijn leven. Hij kijkt zijn sterfelijkheid recht in de ogen.

Kort na de opnames overlijdt zijn vrouw June aan complicaties na een hartoperatie. Johnny Cash, in diepe rouw, overlijdt zelf 3 maanden later in september van 2003.
Pas een jaar later begin ik pas met het het ontdekken van zijn leven en zijn muziek.
Helaas heb ik hem dus niet meer zien spelen. Een college ‘Levenslessen’ van meneer J.R. Cash, was me heel wat waard geweest.

Christian Roos

Redactie: Op 30 juni 1994 gaf Johnny Cash een optreden in Rotterdam, Nighttown. Een kaartje koste destijds 50 gulden. Een verslag hiervan is te lezen op deze link.

– – – – – – –

 

Eendagsvlieg, wat?

Wie van muzieklijstjes houdt, kent vast wel de site hitsallertijden.nl. Met zo´n 3000 (!!!) uiterst diverse opsommingen afkomstig van o.a. Studio Brussel, Top 2000, Veronica en Q Music viel mijn oog op de Top 500 Eendagsvliegen. Gaf ik onlangs al mijn commentaar op de term Singer/Songwriter en bij deze op de term ‘eendagsvlieg’, ofwel ´one hit wonder*  Dat laatste lijkt toch een prachtige benaming voor  de artiest die slechts ene hit wist te scoren. Een mooiere term dan in mijn optiek wat minder gelukkig gekozen ‘eendagsvlieg’, daar sommige van deze hits juist wekenlang de hitlijsten sierden en ook nog eens grote hits werden.

 

Toch kleeft er aan beide termen iets ongelukkigs. John Fogerty met ene solohit, is dat een eendagsvlieg? Nee toch, klinkt niet logisch. Traveling Wilburys gelden echter in die Top 500 als eendagsvlieg, ondanks de tientallen hits die de bandleden individueel en/of in groepsverband maakten. Ook de Engelse band Free geldt met ‘All Right Now’ dan als eendagsvlieg, terwijl de Rotterdamse soulband Free met als bekendste nummer ‘Keep in touch’ dan juist niet als eendagsvlieg geldt. Verwarrend.

Wat hier in Nederland een eendagsvlieg genoemd zou kunnen worden, kan in werkelijkheid een act zijn met vele hits aan de andere kant van de oceaan. Sly & the Family Stone geldt hier onterecht als een eendagsvlieg terwijl deze band drie nummer 1-hits in de VS had en bovendien van grote invloed is geweest op het genre funk en beroemde artiesten als Prince. Alleen ‘Family Affair’ werd een hit, terwijl het pakkende ‘Dance to the music’ hier niet verder kwam dan de tipparade.

youtubelogo

Ook voor Curtis Mayfield zou dan gelden dat hij als eendagsvlieg beschouwd wordt. Nee, dat klopt ook niet. Voor mij geldt dat een eendagsvlieg een artiest is die slechts ene hit gemaakt heeft en verder in de muziekgeschiedenis geen rol van betekenis heeft gespeeld. Een aardige bijkomstigheid is bij die Top 500 dat er een vermelding is van vermeende eendagsvliegen. Zo blijken de volgende acts toch twee noteringen te hebben, maar worden zij vooral geassocieerd met die ene hit:

Natalia Imbruglia – Torn uit 1997
K’s Choice – Not An Addict uit 1996
4 Non Blondes – What’s Up uit 1993
Men at Work – Down Under – uit 1982
Sniff ‘n’ the Tears – Driver’s Seat uit 1980
Santa Esmeralda – Don’t Let Me Be Misunderstood uit 1977
Lynn Anderson – Rosegarden uit 1971

Een moeilijke, maar ook irrelevante popquizvraag: wat was hun/ haar andere hit?

We blijken allemaal tientallen en wellicht zelfs een paar honderd eendagsvliegen te kennen. Neem een kijkje en je ziet in zo´n lijst er hits bij staan waarvan je verbaasd bent dat dit van die muzikant(en) de enige hit is en soms denk je wellicht: ‘hoe is het mogelijk dat dit een hit geworden is?’ Dat kan zijn, omdat dit in jouw optiek een heel slecht nummer is, maar het kan ook omdat het een a-typische hit is. Ik denk dan aan bijv. Laurie Anderson’s ‘O Superman’. Soms is de artiest in kwestie afkomstig uit een niet-Europees niet-Engelstalig land, zoals Mory Kante en Freddie Aguilar. Soms is een eendagsvlieg zelfs twee keer een hit geworden. Mighty Sparrow had met ‘Only A Fool’ zelfs twee x een eenmalige hit! Zowel in 1969 als 1977 stond het nummer in de Top 40. Ook ‘Funkin’ for Jamaica’ van trompettist Tom Browne werd twee maal een hit, al was de tweede keer wel heel karig. Het begrip eendagsvlieg blijkt wederom onhandig te zijn. Beide nummers zullen ongetwijfeld door elke lezer herkend worden.
Ik hou het dus op het volgende: Een eendagsvlieg is dus een artiest die slechts ene hit gemaakt heeft en verder in de muziekgeschiedenis geen rol van betekenis heeft gespeeld.

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Singer/songwriter is geen genre

singersongwritercollage
Al geruime tijd ben ik verbaasd over de hernieuwde populariteit van de singer/songwriter en het is opmerkelijk dat een zanger als Ed Sheeran in z’n eentje grote zalen kan vullen. In m’n vrienden- en kennissenkring heb ik fervente fans van het eerste uur van o.a. Chuck Prophet, Lee Clayton en John Martyn. Prima! Sinds de jaren 90 gebruikt de muziekentertainment steeds vaker de term ´singer/songwriter´ niet alleen als omschrijving, maar ook als genre. Dat is het natuurlijk niet, want als liedjesschrijver kan men alle kanten op en merkt men wel wie de song oppakt en in welk jasje het gestoken wordt. Als zanger is men door de begeleiding al sneller in een genre te plaatsen. Singer-songwriter is wat mij betreft niets anders dan een zanger(es) die grotendeels zijn of haar liedjes zelf schrijft en akoestisch solo of in een kleine muzikale setting ten gehore brengt. Blijkbaar wordt er in de media anders over gedacht. 

Zoals de term ontstaan is, is er waarschijnlijk een herleiding naar de troubadour van vroeger, die in de jaren 50 en 60 folkzanger(es) genoemd werd. Woody Guthrie, Pete Seeger, Bob Dylan, Joan Baez, Donovan etc. werden immers geassocieerd met het genre folk. Als er enige vorm van politiek engagement in hun lied zat, was het al snel een protestzanger. Eind jaren 60 en begin jaren 70 waren deze zangers populair. Hoe verschillend dan ook, maar Randy Newman, Melanie, Leonard Cohen, Cat Stevens, Tim Hardin, Tony Joe White, Carly Simon e.v.a. golden als ook in de hitlijsten als succesvolle vertegenwoordigers van wat aangeduid wordt als singer/songwriter. Als je duidelijk een genre als jazz, blues, soul, rock of country beoefent, maar wel je eigen repertoire ten gehore brengt, word je niet gerekend tot de groep singer/songwriter. Blijkbaar moet er dus een overduidelijk pop-element in zitten.

Deze week nam ik eens een kijkje in het op dit onderwerp toonaangevende Amerikaans boek met de schitterende titel Singer-Songwriters, Pop music’s performer-composers, from A to Zevon. Dit in 1994 verschenen boek is geschreven door de vermaarde journalist Dave DiMartino, die z’n sporen bij o.a. Billboard en Rolling Stone verdiend heeft. Hij beschrijft hierin 206 zangers en zangeressen. De bekendste namen (tot 1994) ontbreken niet en van enkele minder bekende heb ik materiaal in huis, waaronder Phoebe Snow, Dwight Twilley en Danny O’Keefe. Dat stemt mij tot tevredenheid. Uiteindelijk waren drie namen (ook) bij mij niet bekend: Peter Allen, Willie Nile en Essra Mohawk.

Wat mij het meest verbaasde in dit boek is dat onder die singer/songwriters o.a. Keith Richards, Pete Townshend en Joe Walsh gerekend worden, muzikanten die toch vooral gelieerd worden aan een beroemde band. Vanwege hun soloplaten tellen ze mee, tja. Ook artiesten als Chuck Berry, Roy Orbison, Buddy Holly en Iggy Pop tref je in deze selectie aan. In die logica zou je dan weer Stevie Wonder mogen verwachten, maar die onbreekt dan weer. Waar ligt de grens? Dit afgezet tegen 100% singer/songwriters die niet vermeld staan in de selectie van die 206, zoals Rod McKuen, Townes van Zandt en Phillip Goodhand-Tait (allen immers met een enorme carrière tijdens het verschijnen van het boek) maakt mijn blik nog kritischer.

Meest verrassend vond ik dan nog om Jimi Hendrix aan te treffen, omdat meerdere bekende hits van hem niet van zijn hand waren, zoals Hey Joe (Billy Roberts), All Along the Watchtower (Bob Dylan) en een van z’n bekendste performances de Troggs-hit Wild Thing was. Aangezien Janis Joplin ontbreekt, lijkt mij het veelal gebruiken van andermans werk toch het breekpunt. Maar waar ligt de grens?

Op deze wijze is de term singer/songwriter wel erg vaag en van een journalist van dat kaliber zou je iets beters mogen verwachten. Er is sinds 1994 wel het een en ander bijgekomen en op Lastfm tref je er digitaal 1000 aan, helaas niet alfabetisch. Kijkend naar deze website, waar die 1000 singer/songwriters beschreven worden, wordt het begrip blijkbaar ook ruim genomen, waar -al dan niet logisch- Phil Collins en David Gilmour ook deel van uitmaken.

Wel, voor mij geldt nog steeds de door mij reeds gegeven definitie als meest verhelderend: een zanger(es) die grotendeels zijn/haar liedjes zelf schrijft en akoestisch solo of in een kleine muzikale setting ten gehore brengt. Ter afsluiting een mooi voorbeeld: wijlen zangeres Phoebe Snow live.
youtubelogo
Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Roy Orbison – Walk On
roy-orbison-walk-600x196
Roy Orbison is een man die in zijn leven veel leed heeft meegemaakt. In 1966 verloor hij zijn vrouw bij een motorongeluk. Twee jaar later verloor hij twee van zijn drie kinderen bij een brand in zijn woning. Zoveel hartzeer bracht in het geval van Roy Orbison de beste muziek in hem naar boven. Op mijn elfde jaar beleefde ik mijn eerste concertervaring. Met mijn vader reisde ik af naar Ahoy, Rotterdam om daar Roy Orbison te zien en te horen zingen. Een avond die ik nooit meer zal vergeten.

Ik kende Roy Orbison maar al te goed. Vanaf het moment dat ik mijn wieg lag, moet ik zijn muziek al hebben horen klinken. Liedjes als ‘It’s Over’, ‘Crying’, ‘Only the Lonely’ en ‘Oh, Pretty Woman’ waren voor mijn inmiddels even vertrouwd als pindakaas. Dat kan ook niet anders, aangezien mijn vader een van de grootste fans op aarde is. Hij heeft al zijn LP’s en heeft hem verschillende keren mogen ontmoeten. En daar zat ik dan, in afwachting van wat er zou komen. Rechts zat mijn vader, links van mij zat een man die een praatje met maakte met hem. Natuurlijk ging het over de ster van de avond, over het fan zijn en over de ruim 250 LP’s die hij thuis heeft staan. Toen Orbison het podium betrad sprong mijn vader op en riep: ’Daar is hij!’ Uit volle borst werden alle liedjes die avond meegezongen. Zo had ik hem nog nooit meegemaakt. Klappend, zingend en dolenthousiast als een jonge hond. Dit alles tot groot genoegen van mijn buurman.

De volgende dag lazen we in het NRC een review van het concert. Het stukje tekst beschreef een grote fan die met zijn zoon het concert bezocht. Dat waren dus mijn vader en ik. Het was tevens de laatste keer dat ik Roy Orbsion live aan het werk heb gezien. Ruim een jaar later overleed de beste man aan een hartaanval. Een grote schok, want het was alsof een familielid was heengegaan. De zanger maakte een groot deel uit van het leven van mijn vader en daar heb ik dan ook veel van meegekregen.

artikelorbison_600x1548

In de jaren na zijn dood ben ik me gaan verdiepen in het leven en de muziek van Orbison. Over de successen, de persoonlijke tragedies, zijn vergeten jaren en zijn comeback met de Traveling Wilburys. Er was veel muziek wat ik nog niet eerder had beluisterd, veel verhalen over hem die ik nog niet had gehoord. Wanneer een artiest komt te overlijden, is plotseling  de belangstelling groot voor zijn of haar werk. De cd’s en boeken die verschijnen zijn niet aan te slepen. Zo ook in het geval van Orbison. Voor mensen die niet bekend zijn met relatief onbekende werk, was dit een uitgelezen kans.

De grootste hits van een artiest zijn niet per definitie ook de beste platen. In het geval van Orbsion is dat zeker waar. Eind jaren ’60 was zijn populariteit tanende. Bands als Cream en Pink Floyd waren in opkomst. Zij lieten een ander geluid horen, terwijl Orbison altijd trouw bleef aan zijn eigen stijl. Dat is te prijzen maar dat maakte ook dat het nog decennia zou duren, voordat de muziekwereld hem weer in de armen zou sluiten. In 1968 bracht Orbison het nummer ‘Walk On’ uit. Het verscheen tevens op de langspeelplaat ‘Roy Orbision’s Many Moods’ uit 1969. ‘Flowers’ stond op de B-kant van de single. Beide nummers zijn geschreven door Orbison en Bill Dees en zijn oprechte Orbison classics. Bill Dees heb ik in 2006 overigens nog ontmoet in Nashville. Een bijzonder aardige man. Hij heeft veel hits met Orbison geschreven. Waar deze man was, was ook zijn gitaar. Zelfs de receptioniste van het hotel werd vereerd met een lied, terwijl ze met een rood hoofd achter de balie zat, niet wetende waar ze kijken moest.

Walk On’ wordt gezien door fans als een van Orbisons beste tracks. Vocaal is Orbison hier superieur. De lange uithalen en het begeleidend orkest maken de ballade een waar genot om naar te luisteren. Het is een typisch Orbison nummer, wat past tussen zijn grote hits van enkele jaren eerder. Hij kon het grote publiek met ‘Walk On’  echter niet bereiken en met hem dreigde het in de vergetelheid te raken. Na zijn dood, toen er een stroom van Roy Orbison albums op de markt kwam, leerde ik het liedje kennen. Er zijn overigens meer vergeten diamantjes die hij heeft gemaakt. Maar de afwezigheid van gerichte distributie, promotie en de opkomst van een ander geluid van andere artiesten, maakte dat deze nummers vrijwel zonder spoor verdwenen.

royorbisonabroos
Superfan Ab Roos (links), vader van ondergetekende, naast zijn grote held.

Walk On’ was die avond niet te horen, tijdens het concert, in Ahoy, Rotterdam. Het duurde nog even voordat ik het lied zou leren kennen. Eerst moest er namelijk iets ergs gebeuren. Orbison overleed op 6 december, 1988. Hij was slechts 52 jaar geworden. Zoals de tragedies het beste in Orbison naar boven haalde, zo maakte het dat de tragedie van zijn overlijden, ik zijn beste werk heb mogen ontdekken. ‘Walk On’ maakt daar zonder twijfel onderdeel van uit.

Christian Roos, auteur  van de boeken ‘Perspectief’ en ‘Een hemel vol woorden’.

– – – – – – –

 

Oklahoma en een te goed bewaard geheim…
tonymathewscollage
Plaatsen als New Orleans, Memphis, Detroit en Nashville zijn voor de eeuwigheid verbonden met de muziekgeschiedenis; deze plaatsen spelen immers onmiskenbaar een hoofdrol binnen de genres jazz, blues, soul, rock & roll en country. Dichter bij huis zijn Den Haag en Volendam op geheel eigenwijze bepalend voor de Nederlandse popgeschiedenis. Den Haag heeft zeker ook in de jazzwereld z’n sporen verdiend. Muziekgeografisch is mij onlangs iets anders opgevallen: Oklahoma. De veelbezongen Route 66 kruist deze staat diagonaal.

Oklahoma heeft slechts ongeveer 1/5 van het inwoneraantal van Nederland, zo’n 3.8 miljoen inwoners. Desondanks is deze staat op muzikaal terrein flink vertegenwoordigd in de muziekgeschiedenis. Mijn interesse was jaren geleden gewekt door het nummer Home Sweet Oklahoma in de uitvoering van Jimmy LaFave, maar geschreven door Leon Russell. Laat dit nu net een song van Russell zijn die zelden gecoverd werd! LaFave maakt op z’n website zelfs reclame voor deze staat, waarin hij overigens niet geboren is.

Even wat voorbeelden van invloedrijke muzikanten uit Oklahoma? Ga er maar even voor zitten… Folkzanger Woody Guthrie, die een grote invloed op Bob Dylan had, jazzcoryfeeën als Ella Fitzgerald, Earl Bostic, Chet Baker en Charlie Christian (de eerste gitarist die elektrisch ging spelen), bluesgiganten als Jay McShann, Ruth Brown en Lowell Fulson en countrysterren als Garth Brooks en Vince Gill. In de popmuziek hebben buiten de reeds genoemde J.LaFave en L.Russell ook JJ Cale en Elvin Bishop Oklahoma flink op de kaart gezet.

In deze column wil ik graag een minder bekende artiest uit deze staat in de schijnwerpers zetten, namelijk de gitarist/zanger Tony Mathews. Jarenlang was hij de gitarist in de band van Ray Charles en hij heeft helaas slechts twee soloalbums in zijn carrière gemaakt, ‘Condition: Blue’ uit 1981 op het bekende Alligator-label en ‘Alien in my own home’ uit 1989 op Ichiban Records. Beide vond ik terug in m’n platenkast.

Zijn funky blues doet denken aan Johnny ‘Guitar’ Watson en Tony Mathews is zeker geen mindere zanger of mindere gitarist en heeft ook humor in zijn composities, getuige ‘Too many people in my bed‘.

Ook op internet kom je zijn naam betrekkelijk weinig tegen. Op you tube is zijn eerste soloplaat niet te horen, maar is het tweede soloalbum in het geheel te vinden. Blijkbaar niet populair, want dit is ‘slechts’ zo’n 800x bekeken. Een nog goed, eigenlijk te goed, bewaard geheim dus, afkomstig uit een bijzondere omgeving.

Eenmaal you tube afstruinend trof ik de echt oude opname ‘I Wish’ van T. Mathews aan op het Convoy label en heeft hij een aandeel in smoelschuiver Louis Myers prima album ‘I’m a Southern man’ uit 1978, maar beide zijn wat mij betreft niet zo bijzonder als z’n funky blues.
Erik Bevaart

– – – – – – –

 

‘Second’ best
garymoore_collage
Op jonge leeftijd kwam ik door twee oudere neven in contact met verschillende muziekstijlen, waarvan de jazz-rock toen de meeste indruk op mij maakte. Mijn middelbare schooltijd van 1977 tot 1983 bracht Disco, opkomst van de Punk/New Wave, the NWOBHM en vele Doe Maar meisjes in de klas. Het is in deze periode dat ik voor het eerst met deze gitaarvirtuoos in aanraking kwam. Op een solo album van de toenmalige Rainbow drummer (Over the Top-Cozy Powell)  hoorde ik een instrumentaal nummer ‘Killer’, met Jack Bruce op bas en een ontketende Gary Moore op gitaar. Dit nummer gaat van een tour de force over in een onvervalste blues door merg en been, met zijn latere Midnight Blues Band bracht diezelfde blues hem grote successen. Datzelfde jaar bracht Thin Lizzy het album Black Rose uit met Gary Moore als vervanger van Brian Robertson op gitaar, en het nummer ‘Do Anything You Want’  was een regelmatig gedraaid nummer in het Beton Uur van Alfred Lagarde.

Op een Rock festival in Brugge in 1982, met o.a. Uriah Heep , Anvil en Golden Earring, zag ik hem voor het eerst in levende lijve.  Als Deep Purple fan sprak zijn line-up me zeer aan met Ian Paice  drums, Neil Murray(Whitesnake) bas en Don Airey(Rainbow) toetsen. Zijn verwantschappen met de Deep Purple stamboom zijn altijd nadrukkelijk aanwezig geweest. Bij dit optreden ontsnapte hij aan een wisse dood omdat een volgspot vlak naast hem op het podium neerstortte, hetgeen helaas het einde van ’t optreden betekende.

Een jaar later was zijn roem aardig gestegen en verzorgde hij een optreden op Pink Pop, met o.a. een prachtige ‘ Tulpen uit Amsterdam ‘ versie. Zijn instrument beheersing is dusdanig goed dat het steeds meer gaat blijken dat zijn stem niet echt geschikt is voor het harde gedeelte van zijn repertoire. Zijn optreden in 1985 in Ahoy tijdens zijn ‘Run for Cover’-tour was wederom een bevestiging hiervan, muzikaal: als een huis, zang technisch: twijfelachtig. Wellicht heeft hem dit doen besluiten, na wat verkeerde keuzes van zangers voor de live shows en o.a. de weigering van Glenn Hughes om met hem te touren na zijn  briljante vocale bijdragen aan het ‘Run for Cover’-album, om zich op de Blues te storten.

garymoorecollage2

In 1990 zag ik hem weer in het voorprogramma van Tina Turner in Utrecht met zijn Midnight Blues Band. Zijn bijna anderhalf uur durende optreden was magistraal, dat had Tina waarschijnlijk ook gezien en deed die avond ook haar naar ongekende hoogtes stijgen. Als opstap of voorprogramma is Gary Moore voor iedere artiest een uitdaging. Verdere projecten die de moeite waard zijn: G Force bijvoorbeeld en in 1994 speelt hij wederom met Jack Bruce (en Ginger Baker) in BBM, wat een alleraardigst album tot gevolg heeft. In 1999 werd zijn optreden bij het Northsea Jazz Festival op het laatste moment afgelast en miste ik hem.

Na een machtig Phil Lynott Tribute concert in Dublin in 2005,  prachtige DVD, zag ik hem voor het laatst met voormalig Thin Lizzy drummer Brian Downey op Bospop 2007. Hij haalde buiten zijn Blues die avond wat oude Lizzy-krakers van stal en was die avond wederom, in de stromende regen overigens, en geweldige opmaat voor afsluiter John Fogerty die net als Gary, Weert en omstreken liet schudden met een lichte aardbeving tot gevolg. Dit vernamen wij na het weekeinde in de plaatselijke krant.

Eigenlijk heeft Gary Moore altijd als een rode draad door mijn muziekleven gelopen, zijn eerste noten bij Colloseum (jazz-rock),  Skid Row (rock), natuurlijk zijn korte doch krachtige Thin Lizzy bijdrage, voor de massa gelukkig redelijk succesvol geweest maar nooit helemaal de erkenning gekregen die hij verdiende. Gary Moore overleed 6 februari 2011, op 58-jarige leeftijd.

Check out: G-Force – ‘G-Force’, Gary Moore – ‘Corridors of Power’, Don Airey – ‘K2’, BBM – ‘Around the Next Dream’  en boven vernoemde albums.

Ed van Schijndel, muziekliefhebber en uitbater ’t Proeflokaal in Delft.

– – – – – – –

 

Na 42 jaar nog altijd ‘rock ‘n’ ro-ho-ho-ho-ho-hoooolll’

heavy-metal-kidsweb

Nooit zo overtuigend iemand ‘’rock ‘n’ ro-ho-ho-ho-ho-hoooolll’ horen krijsen als Gary Holton dat ruim vier decennia geleden voor het eerst deed in ‘Rock ‘N’ Roll Man’. Het nummer staat op het album Heavy Metal Kids, het debuut van de gelijknamige Engelse band. Een plaat met een verhaal, waarin ik onbedoeld een kleine rol speel.

youtubelogo

We schrijven 1974 en een bandnaam als Heavy Metal Kids heeft in die dagen beduidend meer impact dan je je nu kunt voorstellen. ‘Heavy metal’, het begrip zoals het later in de encyclopedie is terechtgekomen, bestond gewoon nog niet. Het album zelf – vond ik toen en vind ik nu nog – is een buitenbeentje met zijn haast onmogelijke mengeling van hardrock, glamrock, reggae en, zo kun je het nu uitleggen, early punkrock. Dat alles geproduceerd door sixties pop-icoon Dave Dee, in later dagen platenbons bij het Atlantic-label.

HMK mag het in 1975, na een tweede album, in Amerika gaan proberen waar de band toert met onder anderen Alice Cooper, Rush en Kiss. Ze noemen zich inmiddels The Kids om, verlost van dat ‘heavy metal’, de Amerikaanse markt in te palmen. De relatie met Kiss komt overigens al snel tot een eind nadat zanger Holton en toetsenist Danny Peyronel gillend van de lach over het podium rollen als ze vanaf de zijkant er getuige van zijn hoe bij een vuurspuwact de haardos van Kiss-bassist Gene Simmons in de fik vliegt. Na diverse personeelswisselingen – Peyronel bijvoorbeeld vertrekt naar UFO – en een derde album is het in 1978 met de band gedaan. Frontman Holton is kort invaller bij The Damned en wimpelt, naar verluidt, een aanbod van AC/DC af om opvolger te worden van de overleden Bon Scott!

Hij keert weer terug in zijn oorspronkelijk metier als acteur en speelt in diverse Engelse tv-series, waaronder het populaire Auf Wiedersehen Pet. Tegelijk vecht de notoire innemer Holton met wisselend succes tegen zijn drugs- en alcoholverslaving. In 1985 overlijdt hij op 33-jarig leeftijd aan een fatale combi van alcohol en morfine.

Het album HMK blijft me door de jaren heen intrigeren. Vooral omdat het klereding maar niet als cd wordt uitgebracht (alleen het derde album Kitsch is verkrijgbaar). Ik heb zelfs de lp niet, bezit alleen een cassettebandje van een kwart eeuw oud en belabberde kwaliteit. Ik blijf zoeken, tegen beter weten in. Totdat op zeker moment een promotor van een Nederlandse distributeur me verrast met… een splinternieuw album van Heavy Metal Kids, ‘Hit The Right Button’. Drie leden van de oorspronkelijke bezetting, onder wie Peyronel die nu de zang doet, besloten dat het na ‘the longest teabreak in rockhistory’ tijd was voor een comeback. Wie niet bekend is met de voorgeschiedenis, beschouwt het album van een band met zo’n naam op voorhand als ‘goed fout’. Ik oordeel milder en heb er een positieve review aan gewijd. Wat meespeelde was dat dankzij deze nieuweling, het eerste album weer in het vizier kwam.

Vriend J, wiens ex ooit de gewraakte lp heeft meegenomen, meldt dat hij via via een vinylversie heeft geleend en die wel even op cd zal zetten. Kort daarna volgt een sombere boodschap: het eerste nummer was doorzeefd met krassen en niet te repareren. Maar als hij nu mijn oude cassettebandje met de hele elpee even mag lenen, dan…

Enige tijd later een nóg somberder bericht: het bandje is opgevreten. Aangedaan door dit onbeschrijfelijke verlies, wend ik me tot mijn Engelse contactpersoon bij de nieuwe HMK. De bewuste promotiedame heeft met deze fan van het eerste uur te doen. ‘Het punt is,’ reageert ze, ‘dat wij ons best doen om de eerste twee albums op cd uit te brengen. Het vergt echter nogal wat onderhandelingen met het Atlantic-label.’ Maarrr… belooft ze, ze zal kijken wat ze voor me kan doen.

Goed twee weken later landt er een envelop uit Engeland. Daarin, losjes verpakt in een maffe opblaasgitaar, een cd-rom met de tekst: Heavy Metal Kids – For Bram. Plus de mededeling dat ze inmiddels het als haar persoonlijke missie heeft opgevat dit album officieel op cd uit te brengen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd.

Inmiddels hebben we YouTube en daar vind je de weinige tot nu toe bekende live-registraties van de oorspronkelijke HMK uit 1974. Plus de albums. Luisteren is geheel voor eigen risico en ik sluit niet uit dat je, net als mij overkwam in 1974, wordt gegrepen door the late & great Gary Holton en zijn onweerstaanbare ‘rock ‘n’ ro-ho-ho-ho-ho-hoooolll’.
(Dit is een geactualiseerde versie van het artikel dat in 2003 was te lezen in UP Magazine.)

Bram van Schaik, journalist-tekstschrijver

– – – – – – –

 

A Song for Leon
leonrussellcollage

Vorige week zondag 13 november is Leon Russell gestorven en dat is zelfs in Nederland niet geheel onopgemerkt gebleven. Berichten op o.a. Nu.nl en Telegraaf en een mooie in memoriam is te lezen op Classic Rock Mag, waarin ook tweets staan van o.a. Brian Wilson, Slash, Eric Burdon en Robbie Robertson.

Eerbetoon
Ook Billboard en Vintage Vinyl News verzamelden een aantal van deze reacties, afkomstig van generatiegenoten als Eric Clapton, Ringo Starr, Cat Stevens en Brian May, maar ook van Chaka Khan, Beth Hart, Lucie Silvas, Sheryl Crow, Julian Lennon, Bootsy Collins en acteurs LeVar Burton en Whoopie Goldberg. Al met al een fraai eerbetoon. De afgelopen jaren hebben Elton John en Elvis Costello zich al eerder zeer lovend uitgelaten over Leon Russell. New York Times besteedde grote artikelen aan zijn dood en CNN maakte een muzikaal overzicht.

Niet bekend in Nederland
Dat het overlijden van Russell in Amerika en Engeland meer dan hier aandacht kreeg, is op zich niet verwonderlijk. In Nederland heeft hij immers geen hits gekregen en dook hij slechts als songwriter een paar keer op in de Top 40. ‘Delta Lady’ van Joe Cocker bereikte in 1969 de 15de plek, ‘Superstar’ van The Carpenters in 1971 de 21ste positie, Oscar Harris had met ‘Back to the Island’, een B-kantje van ‘I’m still in love with you’, een hit uit 1977 (25ste plek). ´Time for love’ was een B-kantje van ‘Rainy Night in Georgia’ van Randy Crawford en behaalde in 1981 de 17de plaats. Toch zal de Nederlandse bewerking van ´Manhattan Island Serenade´ als ´Oude Maasweg´ van de Amazing Stroopwafels het bekendst zijn, al heeft juist dit nummer geen hitnotering. In 2013 verraste de onbekende Steffen Morrison tijdens The Voice of Holland met een goede uitvoering van ‘A Song for You’ en kwam hiermee op 1 op iTunes. Op 22 maart 2012 trad Russell na vele jaren eindelijk weer eens in Nederland op. Paradiso was echter niet uitverkocht. Bluesmagazine maakte hiervan een concertverslag.

Volstrekt uniek
De dood van Leon Russell is niet van ‘zo maar weer een muzikant’. Hij maakte een bijzondere mix van rock ’n roll met country en gospel, maar er zijn meer redenen om nog eens Russell op juiste waarde te schatten.

Zie hier zeven redenen waarom Leon Russell zo’n unieke plek in de muziekindustrie inneemt:

1-Russell is een van de weinige muzikanten die meerdere facetten van de muziekentertainment vervuld heeft: als performer, studiomuzikant, begeleider tv-orkest, songwriter, arrangeur, producer, talentontdekker en platenbaas. Hij is opgenomen in zowel de Rock ‘n’ Roll Hall of Fame als Songwriters Hall of Fame en won een Grammy Award. Met zes albums die in de VS de status goud gehaald hebben.

2-Russell heeft een belangrijke rol gespeeld in zelfs vier genres: rock, blues, country en singer/songwriter. Joe Cocker, BB King, Willie Nelson en JJ Cale maakten gebruik van de capaciteiten van Russell.

3-Russell heeft voor drie gitarist/zangers een enorme betekenis gehad. Zo stond hij aan de wieg van singer/songwriter JJ Cale´s carrière (wiens eerste soloplaten op Shelter waren), was verantwoordelijk voor de herwaardering van bluesgitarist Freddie King (met enkele platen op Shelter) en voor jazzgitarist George Benson, wiens eerste single als zanger ‘This Masquerade’ , een compositie van Russell, single van het jaar in 1976 in de VS werd. Het was de eerste hit in de geschiedenis die nummer 1 werd zowel in de pop, jazz als R & B-charts.

4-Russell heeft met een groot gedeelte van de muziekgeschiedenis op het podium gestaan, waaronder The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, Eric Clapton, Ray Charles en Elton John, maar ook studiowerk voor/met o.a. Phil Spector, Frank Sinatra, Stevie Wonder, The Beach Boys en The Byrds. De muziekfilms ‘Mad Dogs & Englishmen’ en ‘Concert for Bangla Desh’ waren en zijn unieke documenten.

5-Zijn songs zijn door vele beroemde muzikanten vertolkt, veelal de top binnen hun genre o.a. door zangeressen Amy Winehouse, Aretha Franklin, Whitney Houston, Shirley Bassey, Barbra Streisand, Peggy Lee, Dusty Springfield, Helen Reddy en Betty Wright en zangers als Donny Hathaway, Andy Williams, Billy Eckstine, Kenny Rogers, Bob Seger, Ray Charles, John Mayall en Joe Cocker. Ook uiteenlopende bands als Nazareth, Simply Red, Toots & the Maytals en Sergio Mendes & Brazil 77 namen iets op van Russell. The Black Crowes speelden een tour zelfs met op de achtergrond een grote afbeelding van Russell. ‘Poor Elijah / Tribute to Johnson’  is een aan Russell schatplichtige opname. LINK

6-Beroemde artiesten als The Temptations, The Carpenters, Bill Medley alsmede jazzbassist Ron Carter hebben zelfs een album naar een nummer van Leon Russell genoemd: ‘A Song for You’. Ondanks de minder flatteuze titel van een album van Russell, ‘Stop all that jazz’, hebben ook veel top jazz- en fusionmuzikanten ‘This Masquerade’ opgenomen, waaronder Toots Thielemans, Phil Woods, Carmen McRae, David Sanborn, Rahsaan Roland Kirk, Houston Person, Joe Pass en Pat Metheny. Uiteraard zijn andere composities, waaronder Bluebird en A Song for You, ook veel gecoverd. Bluesartiesten waagden zich nog al eens aan ‘Palace of the king’ en het met Clapton geschreven Blues Power. Dit laatste stond ook op het live-repertoire van Herman Brood.

7-Russell heeft 60 jaar als muzikant op het podium gestaan. In 1956 begonnen in nachtclubs (als 14-jarige!) tot aan z’n optredens dit jaar.

You Tube
Zijn gezondheid ging de laatste jaren achteruit en al helemaal dit jaar. Er zijn op you tube veel opnamen te vinden van Leon Russell spelend met vele bekenden waaronder Neil Young, Bonnie Raitt, John Mayer en Sheryl Crow. Neem eens de moeite wat andere, oude opnamen te beluisteren en herdenk Leon Russell…

Een vrij onbekende is uit 1983 met Ronnie Milsap: LINK

Een bijzonder duet is van Karen Carpenter – Ella Fitzgerald: LINK

De in een vrouwengevangenis opgenomen gospeluitvoering van A Song for You van Myrna Summers: LINK 

Live in 1971 in een kasteel in Baarn LINK

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Een vergeten band…

sunnyjimbandcollage

Nu het stemmen op de Lokale Top 40 achter de rug is en de definitieve lijst binnenkort gepubliceerd wordt, viel mijn oog op artiesten die niet ene stem wisten te vergaren. Van die 159 bekende acts die in de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben opgetreden, zijn er meerdere op wie niet gestemd werd. In dit illustere rijtje bevinden zich Vader Abraham, Rene Froger en Dennie Christian en dat is wat mij betreft zeker positief te noemen. Echter bands als Livin’ Blues en Time Bandits konden ook niet rekenen op enige steun. Dat geldt tevens voor een band die op geen enkele populariteit kon teren: de Sunny Jim Band. En dat is dan weer niet vreemd, want je zou het een ‘vergeten’ band kunnen noemen. Zelfs niet terug te vinden in een Oor-encyclopedie.

 

De Sunny Jim Band heeft in 1979 een optreden in jongerencentrum De Trucker gegeven en was daarmee een van de eerste buitenlandse popgroepen in Pijnacker. Hoewel deze voornamelijk Engelse band enige successen wist te boeken, was een hitnotering niet voor hen weggelegd. De mix van new wave en powerpop en een vleugje reggae was bepaald niet slecht gedaan. In Duitsland had de viermansgroep meer succes dan in Engeland en Nederland. Er volgde een tour met de Boomtown Rats en kwam in 1980 op tv in Rockpalast, een contract met platenmaatschappij Vertigo, waar twee lp’s voor werden afgeleverd: ‘Maximum Pain’ en ‘Jay’. Voor de in Hamburg opgenomen single ‘Mixed Up’ werd Robert Jan Stips gevraagd, n.a.v zijn rol als producer bij Gruppo Sportivo.

Het grote succes bleef uit en er is weinig meer van de band vernomen. Bassist John C. Barry is later nog wel op drie soloplaten van wijlen Nikki Sudden te vinden. Misschien had de Sunny Jim Band meer succes verdiend, oordeel zelf:

youtubelogo

Erik Bevaart

– – – – – – –

 

Off The Wall

Een de van de eerste lp’s die ik kocht, was “Off The Wall” van Michael Jackson. Deze plaat heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad. Niet alleen op mij maar ook bij het wereldwijde publiek (meer dan 20 miljoen verkochte exemplaren) . De plaats stamt uit 1979. De tijd dat Michael Jackson nog de Prince of Pop was. Vrij van roddels en achterklap. Vrij van rechtszaken en excentriek gedrag. Vrij van de druk van de torenhoge verwachtingen, die elke plaat daarna met zich meebracht.

michaeljacksonoffthewallcol

En dat is goed te horen. Michael klinkt losjes en zingt alsof hij niets hoeft te bewijzen. Ook de hoesfoto toont een ontspannen Michael. Klaar om zich los te weken van zijn broers en muzikaal een andere richting op de gaan. Klaar om de wereld te veroveren. Drie jaar later zou hij “Thriller” loslaten op de wereld. “Off The Wall” doet echter niet onder voor “Thriller”. Sterker nog, ik vind “Off The Wall” Michael Jackson’s beste album.

Toen ik als kind de plaat beluisterde was ik direct dol op nummers als ‘She’s Out Of My Life’ en ‘Rock With You’. Nummers die iedereen kent en twee van de vier liedjes die de Amerikaanse top-10 behaalden. “Off The Wall” is een discoplaat. Kant A is gevuld met dansnummers en dat zet zich door met de titeltrack op kant B. Totdat de plaat tot rust komt met ‘Girlfriend’ (een Paul McCartney compositie) en ‘She’s Out Of My Life’.

Naar mijn smaak is het echte diamantje op de LP een van de songs, wat geen single is geworden. Een track die in de loop der tijd steeds meer grip op mij begon te krijgen. Want wat krijg je als je de talenten van Stevie Wonder, Michael Jackson en producer Quincy Jones met elkaar vermengt? Dan kunnen er hele mooie dingen ontstaan. ‘I Can’t Help It’ werd geschreven door Stevie Wonder en Susaye Greene, een van de laatste leden van The Supremes. Het liedje zou in de loop der jaren op verschillende B-kanten verschijnen van de singles “Don’t Stop (‘Til You Get Enough)’ en ‘Bad’.

‘I Can’t Help It’ heeft een jazzy sfeer en het geheimzinnige geluid van de synthesizer op de achtergrond maakt het lichtvoetige liedje een opvallende verschijning, tussen de andere nummers van de LP. Er zijn tijden dat ik er geen genoeg van kan krijgen. Want er is vrijwel niets aan het liedje wat tegen gaat staan. Alles lijkt te kloppen. Michael zingt loepzuiver en de productie van Quincy Jones is zoals altijd vlekkeloos. In de Michael Jackson documentaire “From Motown to Off The Wall” vertelt Stevie Wonder dat ‘I Can’t Help It’ oorspronkelijk was bedoeld voor “Songs in the key of life”, zijn meesterwerk uit 1974. Overigens wordt in die documentaire het liedje volkomen terecht geprezen.

Het staat absoluut in mijn top -10 van favoriete Michael Jackson tracks. Hij zingt sensueel en relaxed. Een groot verschil met de soms overgeproduceerde nummers die hij later zou uitbrengen. Dit is de Michael Jackson die ik wil horen. Iemand die vooral plezier had in het maken van platen, zonder de grote druk van buitenaf. Het album “Off The Wall” en in het bijzonder “I Can’t Help It” doen terugdenken aan die tijd.

Christian Roos, auteur  van de boeken ‘Perspectief’ en ‘Een hemel vol woorden’.

– – – – – – –

 

The Rise and Fall of my Idol……

Het zal in het jaar 1976 óf 1977 geweest zijn dat ik voor het eerst kennis maakte met Rory. Er was een nieuw bedrijf begonnen met als lokkertje een aanbieding: 3 LP’s voor 10 guldens. Ik meteen besteld: 461 Ocean Boulevard van Clapton, Takin’ it to the streets van de Doobies én Live in Europe van Rory Gallagher. Die laatste blies me helemaal uit m’n sportsokken: een rauw zingende, vreselijk goed gitaar spelende langharige vent, alles wad ik als jong ventje wou zijn! Edoch, de eerste teleurstelling diende zich al snel aan: m’n Hondo II Strat over een  buizenradio klonk absoluut niet zoals Rory’s Strat over een Vox AC30…….. Om nog maar te zwijgen over het totáál ontbreken van enig talent qua gitaar spelen!

rorycollection

Dankzij mijn vakantiebaantje was ik in staat om het nodige werk van de man te kunnen kopen, stuk voor stuk pareltjes, waarbij, naar mate de jaren verstreken, het accent steeds meer op de rock kwam te leggen, dat was voor deze jongen géén probleem!

Ik had om diverse redenen (lees: geldgebrek, te ver weg) geen kans om ‘m ergens te zien optreden maar via het legendarische programma Rockpalast kreeg ik m’n portie Rory live wel binnen. Met als absoluut hoogtepunt: de eerste dag van het  Loreley festival 1982, waar naast Rory ook nog eens Eric Burdon en Frankie Fuckin’ Miller op het programma stonden. Ik zou in de zevende hemel moeten zijn, ware het niet dat ik een zware griepaanval had. Dus met een deken helemaal om me heen gewikkeld bibberend voor de TV, hopende dat ik het vol zou houden tot het einde, en reken maar dát ik het gehaald heb! Na een ietwat aarzelend begin kwam Rory op stoom en ik ging volledig uit m’n deken! Ik heb het concert gelukkig op DVD,  zet het nog regelmatig op .

Enter het memorabele jaar 1995: Rory komt in Nighttown in Rotterdam!! Daar moest en zou ik bij zijn, dát moge duidelijk zijn. Kon een kaartje scoren en kon m’n geluk niet op…… tót ik een paar vrienden sprak die hem de avond er voor (7 januari ’95) in Paradiso gezien hadden. ‘Het was slecht, zijn halverwege maar weggegaan’ en woorden van dergelijke strekking. Maar ‘mijn’ concert was op de 10e, tijd genoeg om zich te herpakken dus, leek mij tenminste. ’s Avonds in de kou naar Rotterdam, in de rij voor Nighttown, ging het woord ook rond over de slechte prestatie in Amsterdam. Eenmaal in de zaal was het voorprogramma al begonnen: ze hadden héél goed naar Rory geluisterd, het lag er duimendik boven op! Enfin, voorprogramma klaar, hun instrumenten en versterkers weg gehaald, en het wachten was op mijn idool. Na een klein uur(!) betrad hij het podium, met een totaal andere bassist dan degene die ik kende, Gary McAvoy. ‘Continental Op’ werd ingezet: na een paar (valse) noten moest Rory een andere gitaar hebben, z’n zang was onvast, hij liet z’n bottleneck steeds vallen (hij wou ‘m in z’n jaszak doen maar die kon hij op de tast niet zo snel vinden) en als overmaat van ramp wees hij naar de bassist als er gesoleerd moest worden, dat hij dat maar moest doen. Dit heeft zich nog een paar maal herhaald die avond, toen hij de onvrede in het publiek merkte begon hij met kreten als ‘If you think you’re tough, come to Belfast!!’ en ‘If you think you’re a better Player then me, come up here!!’. Nodeloos te zeggen dat na een aantal nummers de zaal al half leeg was, het resterende publiek stond nog steeds vol ongeloof te kijken naar wat hier gebeurde. Het voor mij nog meest memorabele moment van de avond was toen hij z’n akoestische gitaar pakte en ‘Out on the Western Plain’ speelde. Vlekkeloos, alsof de geest van Lead Belly himself afgedaald was om z’n handen besturen!  Na krap een uur was het concert afgelopen, er werd niet eens meer om een toegift gevraagd! Naar wat ik achteraf hoorde is hij in de kleedkamer onderuit gegaan en naar het ziekenhuis in Amsterdam gebracht, vervolgens is hij over gebracht naar een ziekenhuis in Londen. Hier kreeg hij een geslaagde levertransplantatie maar hij overleed op 14 juni aan een longontsteking. Zijn broer (tevens manager) riep tegen iedereen die het maar wou horen dat Rory eigenlijk te ziek was om te spelen, maar ik kon me niet onttrekken aan de indruk dat hier ook alcohol in het spel was……..

We zijn inmiddels 21 jaar verder, heb samen met mijn goede vriend Hans (wellicht nog een grotere Rory fan dan ik!) vorig jaar voor het eerst het Rory Gallagher Festival in Ballyshannon bezocht.  In elke bar die je binnen kwam speelde er óf een DVD van Rory, óf er klonk muziek van ‘m óf er trad een band op die nummers van hem speelde, geweldig! Daarnaast ook de nodige keren The Band of Friends gezien, hierin spelen de oude drummer en bassist van Rory, aangevuld met een Nederlandse zanger/gitarist. Prima band, maar je mist iets. Ik ga Irish Tour maar weer eens opzetten, en verzucht: Rory: They don’t make them like you anymore!!

Ed Mul, Bekend popquizzer

– – – – – – –

 

My favorite song:

Planet Of Love van Lemming

‘Legendarisch’ wordt te pas en vooral te onpas verward met ‘succesvol’, dat zal menigeen met me eens zijn dus ik hoef daar niet verder over door te fulmineren. Een van de, naar mijn bescheiden mening, zeer weinige echt legendarische Nederlandse bands is Lemming. In het midden van de jaren zeventig hadden ze een paar hitjes en zanger Wally ‘McKey’ Slot is tot op de de dag van vandaag bezig met (re)releasen van materiaal van die band. Begin van de eeuw had hij zelfs nog een hitje.

 

lemmingplanetofloveweb

Een paar jaar geleden wilde ik met mijn bandje mijn favoriete Lemmingsong Planet Of Love coveren, maar omdat de tekst op de plaat niet zo duidelijk was, mailde ik Wally of hij die voor me kon uitschrijven. Binnen een dag kreeg ik een enthousiast mailtje terug met eerst de tekst en vervolgens aanmoedigingen voor mijn bandje:
Zoiets dacht ik (over de tekst!) en ‘t kan er niet veel naast zitten he, nee ik vind dit veeeels te gaaf wat jullie doen EN….. Glamrock is nog het enige waar je kans mee hebt dat het terug komt. Beloof jij dat je het me laat weten wanneer jullie een optreden hebben en PLANET gaan spelen live, want dan wil ik graag langskomen bij jullie optreden. Rebel Rebel van Bowie is ook al zo gaaf en iets van Slade DAT WAS LIVE OOK ZO N SPEKTAKEL!

Hartelijk groet van Wally & Co

Helaas was mijn bandje niet zo goed als Wally’s enthousiasme doet vermoeden, want na het eerste optreden viel het al van teleurstelling uit elkaar. Een optreden met de legende is er dus nooit van gekomen.

Nu neemt dit verhaal een vreemde wending, want Wally vertelde me ook dat hij na de dood van zijn vrouw, een jaar of tien geleden, in een diep dal terechtkwam en daarom een aanbieding van een Belgisch management met beide handen aangreep. Het management wilde Lemming in Belgie opnieuw van de grond krijgen, maar zag al gauw in dat dat een zinloze missie was en stelde toen voor om Wally op de ‘Nedervlaamse’ schlagermarkt te gooien. Dat vond Wally een stuitend idee maar met een volkomen lege agenda had hij weinig keus. Hij had meteen succes en ontmoette ook al snel zijn nieuwe liefde Karla, die een label in Belgie runt en sindsdien zijn belangen behartigt. Ik ben een keer bij ze wezen kletsen in Rotterdam en dat was een leuke middag. Hij kon nog vol vuur vertellen over die succesperiode van Lemming. Hoe ze in 75 of 76 een keer dachten headliner te zijn op een festivalletje in de Achterhoek. Maar toen ze met een tevreden gevoel over hun professionele act het podium afstapten, werd er een vrachtwagen voor het podium gereden waaruit een enorme PA werd geladen. In een mum van tijd stond het zaakje en begonnen er een paar boeren in het Achterhoeks te rocken. Volgens Wally klonk dat zo goed dat Lemming weken later nog bibberend het podium betrad. Maar met Bennie Jolink kon hij het meteen goed vinden: ‘Die zei altijd dat ik de mayonaise op de patat was!’

O ja, Planet Of Love is nog geeneens op Youtube te vinden, dus begin maar te zoeken op platenbeurzen en Marktplaats – het is de moeite waard!

Roland Wetzels
alias Ola Carbona, gitarist The Stiff

– – – – – – –

 

Een Drie O-hit
(Over Onverwachte, Onderscheidende en Onlogische Hits)

Eind jaren 60 kreeg ik m’n eerste singletjes van m’n oudste broer en zus. Zij kochten inmiddels elpees en dan waren die kleine 45 toerenplaatjes overbodig. Van m’n broer kreeg ik o.a. ‘White Room’ van Cream en van m’n zus ‘Universal Soldier’ van Donovan. M’n eerste zelf gekochte singletje was ‘Hang on to a dream’ van The Nice bij de lampenzaak Radio Notenboom in Pijnacker (tegenwoordig café Het Hoofdkantoor). Afgeprijsd. Ik moest er aan denken toen in maart dit jaar het nieuws naar buiten kwam dat toetsenman Keith Emerson overleden is. Zijn muziek draaide ik al jaren niet meer, hoewel ik de elpee ‘Five Bridges suite’ van The Nice nog steeds weet te waarderen. In het Hoofdkantoor klinkt regelmatig ‘Lucky Man’ van Emerson, Lake & Palmer, waarin het enorme talent van Emerson goed naar voren komt met z’n toen unieke synthesizersolo. Het is een krachtig voorbeeld van -wat ik noem- een Drie O-hit: een onverwachte, onderscheidende en onlogische hit. Artiesten die zich niet met hits bezigden en met eigenzinnige, onderscheidende nummers, de gangbare commerciële opbouw tartend, desondanks de hitladder wisten te bestijgen.


Een goed eerder voorbeeld van zo’n Drie O-hit was ‘America’ van The Nice (uit 1968) en wel bij uitstek door het instrumentale karakter, een parodie-achtige bewerking van een bekende West Side Story film – en musical-hit en door de lengte van de single, ruim 7 minuten! Schitterend hoesje!

De alternatieve, progressieve popmuziek (progrock later genoemd) maakte na een voorzichtige start eind jaren 60 echt furore in de jaren 70. Met symfonische rock had ik dan weer niks. Met jazzrock zeker wel, maar dat terzijde. De popmuzikanten uit de jaren 60 waren vaak middelmatige muzikanten, die nog al eens in de studio vervangen werden. Rond 1970 kwam daar verandering in met Focus en -op gepaste afstand- Solution, waarmee popmusici vakmensen bleken. ‘Hocus Pocus’ van Jan Akkerman en consorten is ook zo’n onverwachte onlogische hit, niet in de laatste plaats door het jodelen van Thijs van Leer.

Ook in Pijnacker, dat overwegend wat ‘achter’ lag op maatschappelijke ontwikkelingen, had je begin jaren 70 ‘progressieve bands’ als Ombepuz met o.a. Ton van der Quast en Ypsilon, de band van m’n oudste broer Peter. Voor de platenmaatschappij Negram maakte deze viermansgroep een instrumentale single “Hector’ met als b-kant ‘Chemical’ Ik was aanwezig bij het afscheidsconcert van Ypsilon in de zomer van 1973 in het nog vrij nieuwe jongerencentrum De Trucker in Pijnacker. Dit was -nog als 13-jarige- het eerste concert dat ik bijwoonde. In januari 1975 werd ik er actief met organiseren van bandjes; het eerste optreden was van Hans Dulfer (toen nog autohandelaar) met o.a. gitarist John Schuursma (bekend van Rob Hoeke en Brainbox).

Een band die ook voor een echte Drie O-hit gezorgd heeft, was Supersister met ‘She was naked’ uit 1970. Dit was zelfs hun doorbraak en toetsenman Robert-Jan Stips, zou na Golden Earring, Sweet d’Buster en The Nits met Stips Freek de Jonge begeleiden en in 1997 zelfs een nummer 1-hit krijgen met de Dylan-bewerking ‘Leven na de dood’. Daar humor in muziek een rol speelde bij Supersister is het niet verwonderlijk geweest dat Stips gevraagd werd als producer van Gruppo Sportivo.

Supersister speelde -evenals o.a. Focus- in juni 1970 al op het Holland Popfestival, waar nog geen jaar na het legendarische Woodstock-festival ook enkele van die acts, zoals Jefferson Airplane, Santana, Canned Heat en Country Joe McDonald, Kralingen in Rotterdam aandeden. Verder waren o.a. Pink Floyd en The Byrds op dit financieel niet al te best verlopen spektakel. Zowel mijn broer Peter als Ton van der Quast was getuige van dit muziekfestijn. In het door mij samengestelde boekje ‘Muziekliefhebber’ vertelt Ton op komische wijze welke herinnering hem nog zo goed bijstaat: niet kunnen pissen bij het concert van The Byrds. Sowieso is dit boekje een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in memorabele concerten. Bij mij te koop voor maar 4,50 euro.

Ook ‘Radio’ van Supersister was geen typische commerciële hit, maar zo onverwacht en onlogisch was dit natuurlijk niet meer sinds ‘She was naked’. Toen in 1973 de aparte, maar minder ‘weirde’ single Bagoas  uitgebracht werd met een andere bezetting (met o.a. jazzsaxofonist Charlie Mariano) werd dit geen hit. Verzin het maar eens om een nummer te noemen naar een gecastreerde machtswellusteling uit de tijd van Alexander de Grote.

Supersister* had iets intellectueels over zich. Zo werd er soms een frase in Latijn gezongen. Robert Jan Stips is nog steeds actief en treedt vaak solo op. Hij is nooit ‘weggeweest’ en zit niet in het Johan Derksen-circuit. In 2008 nam hij de cd/dvd ‘Rond’ op, waarbij hij repertoire van o.a. Supersister, Transister en de Nits solo speelt. Natuurlijk ontbreken ‘She was naked’ en ‘Radio’ niet. Merkwaardig genoeg niets van Sweet d’Buster. Het is even wennen om ‘In the Dutch mountains’ in het Nederlands te horen met als titel ‘Dankzij de duinen’. Er staan ook twee verrassende covers op, nl. Twilight Zone (niet zo fraai, mijns inziens) en een langzame, Leonard Cohen-achtige bewerking van Una Paloma Blanca.

Een Drie O-hit zal het niet worden. Pijnig je hersenen eens en denk eens na welke Drie O-hits jij weet te noemen en meld het de redactie!

*Jimmy Tigges had drie jaar geleden een goed interview in Delft met Stips, waarin hij uit de doeken doet waarom Delft belangrijk is geweest voor Supersister.

Erik Bevaart
Drummer Old Cocks on the Block, Auteur van het boek: 50 Jaar Pophistorie, Blunders, Jatwerk & Frustratie (MullBrull boeken 2004), voorzitter stichting Cultuur Support (www.cultuursupportpn.nl).