Covers

De Bijzondere Cover
Wanneer is een cover bijzonder? Niet omdat die cover een hit is geworden in plaats van het origineel, want dat komt vaak voor. Ook niet omdat die cover door een bekendere artiest is opgenomen dan de songwriter, want dat is vaak zo. Beslist ook niet omdat een band normaal eigen werk doet en zich zelden aan een cover waagt. Zelfs als de cover gedaan wordt door een artiest uit een geheel ander genre, maakt het niet per definitie bijzonder. Een cover is bijzonder als die cover een eigen tintje aan het origineel toegevoegd heeft. Voor de één is het onaanvaardbaar om aan het origineel te sleutelen en een ander kan juist enthousiast zijn. Prima, smaken verschillen.
Myfavoritesong.nl probeert bij regelmaat een cover onder de aandacht te brengen die het predicaat ‘bijzonder’ verdient.

– – – – – – –

Kiss
‘Kiss’ van Prince is natuurlijk een wereldberoemd nummer dat ook in de uitvoering van Tom Jones met The Art of Noise succesvol is geweest. Wellicht kent men het ook van de Brabantse groep Bertus Staigerpaip die een parodie op het nummer maakte en ‘Kiss’ veranderde in ‘Rits‘. Hoewel het nummer vaak gecoverd is, gebeurde dit niet vaak door beroemde artiesten, hoewel zangeressen als Sabrina en Kelly Clarkson hier natuurlijk wel toe gerekend kunnen worden. Een bijzondere uitvoering van ‘Kiss’ is een funky bluesrock-versie van Poppa Chubby.uit 2020. Behalve gitaar speelt Ted Horowitz ook de andere instrumenten en geeft dit nummer een mondharmonicasolo, waarmee de outro al bijzonder te noemen is.

youtubelogocover       youtubelogoorigineel
– – – – – – –

Sympathy For The Devil
Dat in de coverversie van Sandra Bernhard in tegenstelling tot het origineel niet ontiechelijk vaak ‘Woo Woo’ gezongen wordt, valt wellicht op. Ook het lagere tempo, soms wat zwoel gezongen. In het origineel zijn Zuid-Amerikaanse percussie-instrumenten goed te horen, waar de coverversie in het intro juist Indiase invloeden kent. Dit is nog enigszins van toepassing daar in de tekst de Indiase stad Bombay genoemd wordt. De zangeres heeft dit opgenomen voor haar album Excuses for Bad Behavior, Part 1 uit 1994:

youtubelogocover       youtubelogoorigineel

– – – – – – –
Ça Plane Pour Moi
De in 1945 geboren Roland van Campenhout is een legendarische Belgische bluesgitarist. Op zijn album ‘Lime & Coconut’ (2004) staat tussen de bonus-tracks een opvallende cover: een Tom Waits-achtige versie van de punkklassieker ‘Ça Plane Pour Moi’ van Plastic Bertrand uit 1978.:

youtubelogocover       youtubelogoorigineel

– – – – – – –

Chris Cornell R.I.P.
Op woensdag 17 mei 2017 werd de muziekwereld opgeschrikt door het overlijden van Soundgarden en Audioslave frontman Chris Cornell. De afgelopen dagen hebben diverse artiesten de populaire rockzanger herdacht door zijn nummers te spelen:
Heart zangeres Ann Wilson zong in de talkshow Jimmy Kimmel Live! een prachtige versie van de Soundgarden hit ‘Black Hole Sun’:

youtubelogocover       youtubelogoorigineel

 

De band Live is weer bij elkaar (zij staan op Pinkpop 2017). Tijdens hun optreden op het Rock On The Range festival in Columbus (OH) eerden zij Chris Cornell met de Audioslave-cover ‘I Am The Highway’:

youtubelogocover        youtubelogoorigineel

– – – – – – –

Stayin’ Alive
Op 26 februari 2014 speelde Bruce Springsteen in Brisbane, Australië. Tijdens die tournees ‘down under’ deed hij vaak covers van Australische bands, zoals ‘Highway To Hell’ (AC/DC), ‘Friday On My Mind'(The Easybeats). Op deze avond in het oosten van Australië deed hij een hele speciale versie van een Britse band bestaande uit drie broers die in hun jeugd in de buurt van Brisbane woonde.

youtubelogocover        youtubelogoorigineel

– – – – – – –

I Wanna Be Your Dog
In augustus 1969 verscheen een album dat vele bands later zou beïnvloeden, de debuutplaat van The Stooges, de band waarmee Iggy Pop bekend werd. Het nummer ‘I Wanna Be Your Dog’, destijds geen hit, is een klassieker die nog regelmatig door vele artiesten gecoverd wordt. De Engelsman Dan Donovan (o.a. Tribe Of Dan) heeft onlangs een hele aparte, akoestische versie inclusief mondharmonica van deze song opgenomen.

youtubelogocover        youtubelogoorigineel

– – – – – – –

John, I’m Only Dancing
In 1972 bracht David Bowie de single ‘John I’m Only Dancing’ uit. Het nummer werd alleen in de UK en Ierland een bescheiden hitje. De Noord-Londense rockabilly-formatie The Polecats maakte in 1981 een hele originele rockabilly versie van deze song, behalve op single werd het ook op 10″ roze vinyl uitgebracht. (Op 4 maart 2017 speelden The Polecats op het Scumbash-festival in Rotterdam).

youtubelogocover        youtubelogoorigineel

– – – – – – –
Sexy and I Know It
‘Sexy and I know it’ is een lied van het (inmiddels niet meer actieve) Amerikaanse muziekduo LMFAO (Laughing My Fucking Ass Off). Het nummer heeft op de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100 gestaan en haalde de zevende plek in de Nederlandse single top 100. Hoewel het geen hitnotering opleverde, Noah Guthrie (voorheen Only1noah) maakte er een prachtige ingetogen versie van. Zo kan het ook dus.

youtubelogocover        youtubelogoorigineel

– – – – – – –
Lovin’ You

De ultieme parodie op een prachtig origineel is in 1993 uitgebracht door de Pijnackerse band OLD COCKS on the BLOCK. Deze allesvernietigende versie van de Minnie Riperton song uit 1975, staat op de CD ‘Puke Power’, MullBrull Records.

youtubelogocover        youtubelogoorigineel

– – – – – – –


All I Want For Christmas Is You
De eerste cover in deze nieuwe rubriek is van Leo Moracchioli. Deze multi-instrumentalist heeft zijn eigen Leap Frog Studios waar hij zelf alle instrumenten inspeelt. Hij maakt zeer originele Metal Covers van bekende songs en plaatst zijn eigen op youtube die miljoenen keren bekeken worden. Een toepasselijke cover vlak voor kerst is ‘All I Want for Christmas Is You’, geschreven door Mariah Carey en Walter Afabasieff. Dit origineel uit 1994 behaalde de 5e plaats in de Nederlandse Top 40.

youtubelogocover        youtubelogoorigineel