Johnny Manuhutu | myfavoritesong.nl

Johnny Manuhutu

By in Geen categorie on 26 oktober 2020

In de jaren ’70 kreeg Johnny Manuhutu landelijke bekendheid met zijn band Massada. In de zomer van 1978 kwam de latin rockband voor het eerst in de Top 40 met de single ‘Latin Dance’. Er zouden meerdere hits volgen en in 1979 stond de band tussen grote acts The Police, Elvis Costello and the Attractions, Rush, Dire Straits, Average White Band en Peter Tosh op de tiende editie van Pinkpop. Anno 2020 is de groep nog steeds ‘Alive And Kickin’ en treed zo’n vijftig keer per jaar op.

Johnny Manuhutu werd op 10 september 1949 in Ciribon op het Indonesische eiland Java geboren. In 1951 kwam hij aan in Nederland. In 1963 startte Johnny vanuit zijn woonplaats Huizen al zijn eerste bandje, toen nog als gitarist. Na de komst van gitarist Chris Latul werd Johnny zanger en speelde percussie. Onder de naam The Eagles speelden zij op menig Moluks feest. Toen in mei 1972 de Amerikaanse groep The Eagles met de single ‘Take It Easy’ de tipparade binnenkwam en de song een hit dreigde te worden, werd de bandnaam veranderd in Massada. De nieuwe bandnaam werd ontleend aan een historische berg in Israël waar een groep Joden zicht verzette tegen een overmacht aan Romeinen. Vergelijkbaar met de situatie van de Molukse staat.

De eerste hit ‘Latin Dance’, van het debuutalbum ‘Astaganaga’ dat in de album Top 10 kwam, bereikte de vijftiende plaats in de Top 40. De single werd overigens ook in Frankrijk uitgebracht. Toen Massada met de tweede single ‘Dansa (Don’t Quit Dancing)’ in Toppop verscheen en weer een hit scoorde, was de naam definitief gevestigd. Het tweede album ‘Pukul Tifa’ kwam op 2 juni 1979 in de Nederlandse albumlijst binnen. Twee dagen later speelde Massada op Pinkpop. Op deze veel besproken editie zou Mick Jagger een gastoptreden geven bij reggae-icoon Peter Tosh, waarmee hij net een nummer 1-hit had met ‘(You Gotta Walk) Don’t Look Back’. Tot grote teleurstelling van organisator Jan Smeets blies de Stones-frontman zijn gastoptreden af en verliet het terrein nadat hij backstage een partijtje gevoetbald had met… de leden van Massada. 1979 was misschien wel het succesvolste jaar voor Massada; na Pinkpop volgde een succesvolle tournee door Duitsland, het album ‘Pukul Tifa’ werd goud en de single ‘Arumbai’ behaalde plek twee in de Top 40.

In 1980 scoorde de band met ‘Sajang Ė’ een regelrechte nummer 1-hit. Voor deze single, opgenomen met een kinder- en dameskoor, kreeg men weer een gouden plaat. De band was net versterkt met bassist Turu Leerdam en supergitarist Rudy de Queljoe die voorheen in Vitesse speelden. Laatstgenoemde zat daarvoor in o.a. Dragonfly en Brainbox. Ook het derde album ‘Pusaka’ kende hoge verkoopcijfers. Hierna besloot de band het over een andere boeg te gooien en kreeg een meer funky sound en er werd voor het eerst niet in het Maleis gezongen. Tussendoor produceerde Johnny Manuhutu nog een album van Molukse amateurmuzikanten.

Nadat in 1990 een nieuwe single werd overwogen, maar niet doorging, leek er een einde aan Massada te komen. In 1995 trad Johnny  Manuhutu toe tot de Massada Revival Band. Later ging Massada weer optreden en in 1997 stond men op het Malieveld in Den Haag op de Pasar Malam. In 1999 verscheen Massada in de tv-programma’s Voor de Verandering, TROS T.V. en De Plantage. In 2005 verscheen de live-dvd ‘Massada 25 Years Live’, een jaar eerder opgenomen in Huizen. In maart 2006 gaf Massada twee optredens op het Jakarta International Java Jazz Festival en waar o.a. ook Kool & the Gang optrad. In 2018 verschenen alle Massada-klassiekers op cd in de serie ‘Golden Years Of Dutch Pop Music’. Ook was er de release van de live dubbelcd/dvd ‘Baronda’. In januari 2020 kwam er weer een interessante cd uit: ‘De Jonge Jaren Van Massada’. De agenda voor 2020 stond helemaal vol, ook met een theatertour, helaas stak het Corona-virus de kop op en volgde uitstel van de evenementen.

In oktober 2020 kwam Johnny Manuhutu voor een interview naar Kasteel Oud-Wassenaar voor het veelbeluisterde radioprogramma ‘And The Beat Goes On’. Na afloop vertelde hij over zijn favoriete song, waar zijn band Massada veel aan te danken heeft.

Luister hieronder naar het interview:

 

youtubelogo

 

 

Comments are closed.