Guy Swinnen | myfavoritesong.nl

Guy Swinnen

By in Geen categorie on 27 september 2020

De vijftigste gast op deze website is een hele speciale, wereldberoemd in België, werd bekend als frontman van The Scabs, ook wel The Rolling Stones van onze zuiderburen genoemd: Guy Swinnen. In de punktijd leerde Guy zichzelf gitaar spelen en in 1979 startte hij samen met bassist Berre Bergen, drummer Frankie Saenen en gitarist Francis Vangeel The Scabs. Het ging snel met het viertal uit Diest, want in 1983 stonden zij tussen grootheden als U2, Simple Minds, Van Morrison, The Eurythmics en Peter Gabriel op Belgisch beroemdste festival Torhout-Werchter.

De datum 22 december 1980 was zeer speciaal voor The Scabs. Toen verscheen de in eigen beheer uitgebrachte single ‘So Called Friends’, oplage 200. Geïnspireerd door punk/new wave maar vooral door The Clash. Heden ten dagen is deze single een waar collectors item, maar destijds struinden zij zelf de platenzaken af om de single aan de man te brengen.

Na vele shows, o.a. als support voor The Kreuners, kwam eind 1982 de mini-elpee ‘Here’s To You, Gang!’ uit. Hierop het eerste hitje ‘Matchbox Car’ tevens de derde single. Niet lang na het optreden op Torhout/Werchter verliet gitarist Francis Vangeel de band en werd vervangen door meestergitarist Willy Willy, die hiervoor het succesvolle Vaya Con Dios in de steek liet. Er braken gouden jaren aan. Vooral na de komst van bassist Fons Symons, groeide The Scabs uit tot de grootste Belgische rockband. Het album ‘Royalty In Exile’ bereikte de goudstatus en de single en tevens het allerbeste nummer ‘Hard Times’ werd een grote hit. Ook in Nederland kreeg deze prachtige rockballad veel airplay en in 1990 verscheen de band in Jan Douwe Kroeskes tv-programma 2 Meter Sessies. Tevens volgde er een optreden in Paradiso en in Countdown Cafe.

De doorbraak in Nederland bleef uit, maar in België werd de band succesvoller: de verkopen van opvolger ‘Jumping The Tracks’ overstegen die van ‘Royalty’ en songs als ‘Don’t You Know’, ‘Robbin’ The Liquor Store’ en ‘Nothing On My Radio’ werden dikke radiohits. The Scabs speelden weer op Torhout/Werchter, ditmaal met Pearl Jam, Lou Reed, Red Hot Chili Peppers en Bryan Adams. De platenmaatschappij investeerde in een internationale carrière. Voor de opnames van het album ‘Dog Days Are Over’ werden kosten noch moeite gespaard en stak men de Noordzee over om in de Chipping Norton Recording Studios, Oxfordshire te werken met topproducer Mike Vernon (bekend van zijn werk met o.a. David Bowie, Fleetwood Mac, John Mayall en Eric Clapton). Het album kwam ook in Frankrijk en Spanje uit, maar de internationale doorbraak bleef helaas uit. Willy Willy stapte op, de volgende plaat ‘Sunset Over Wasteland’ werd minder goed ontvangen en in 1996 gingen The Scabs uiteen.

Hierna startte Guy Swinnen zijn eigen band en er volgde een succesvolle solocarrière. Zijn eerste show was in 1997 op Marktrock in Leuven. Dat jaar verscheen ook de toepasselijke single ‘I’m Alive’, gevolgd door het album ‘Hazy’. De sympathieke Diestenaar maakte zeven albums, waarvan meerdere songs moeiteloos het niveau van de allerbeste Scabs-songs haalden. In de Guy Swinnen Band speelden diverse prominente Belgische muzikanten. In 1998 was zijn vaste gitarist Paul Van Bruystegem, de latere bassist van Triggerfinger. Een jonge Ruben Block viel tijdens zijn rockabilly-periode weleens in als gitarist. Op het in 2007 verschenen livealbum ‘Swinnen Live In Brussels’ was Mario Goossens de drummer. Alle Triggerfinger-leden hadden dus al een verleden bij Guy Swinnen voordat zij hun krachten bundelden.

In 2007 was de opwinding in rockminnend België groot toen The Scabs toezegden om in de Brusselse rocktempel Ancienne Belgique deel te nemen aan de Rewind-serie, waarin Belgische bands integraal hun doorbraak album speelden. Tijdens drie stijf uitverkochte shows speelden zij ‘Royalty In Exile’. In 2008 stonden The Scabs op TW-Classics, waar ook The Stooges en The Police aantraden. Een jaar later maakte de Belgische tv-zender Canvas een interessante documentaire over The Scabs, in het kader van de serie over Belpop. Tijdens de grote boekenbeurs in Antwerpen in 2010 werd het boek ‘The Scabs, Dirty Years Of Rock ’n’ Roll’ gepresenteerd en speelden Guy, Willy Willy en Frankie Saenen een akoestische set. In december van dat jaar werd het 30-jarig jubileum gevierd met een grote show in een bomvolle Lotto Arena in Antwerpen.

In de zomer van 2013 overleed bassist Fons Symons. In 2015 verscheen er een nieuw album ‘Ways Of A Wild Heart’. Begin 2019 ontvingen The Scabs uit handen van de Vlaamse auteur Herman Brusselmans een Lifetime Achievement Award. Twee dagen later overleed de ernstig zieke Willy Willy, die erop stond dat The Scabs hun ’40 Years-tour’ af zouden maken.

Eind 2018 kwam ‘The Duet Sessions’ uit, op deze cd doet Guy Swinnen duetten met o.a. zangeressen Eva de Roovere, BJ Scott, Nina Babet en Reena Riot (dochter van Fons Symons). De eerste maanden van 2019 stonden in het teken van een theatertournee vanwege dit album.

Als de Corona-crisis geen roet in het eten gegooid had, zou de Guy Swinnen Band in 2020 getourd hebben vanwege The Essential Tour (60 jaar Guy Swinnen). De enige elektrische show was eind september in de Bosuil in Weert. Na afloop van een weergaloos optreden vertelde Guy Swinnen wat zijn absolute favoriete nummer aller tijden is.

Luister hieronder naar het interview:


youtubelogo

 

Comments are closed.