erwinnyhoff

Erwin Nyhoff

By in Geen categorie on 25 juli 2020

Anno 2020 zit zanger, gitarist en songschrijver Erwin Nyhoff al zo’n dertig jaar in het vak. In 1991 verscheen de eerste demo van zijn band The Prodigal Sons, waarmee hij twee jaar later o.a. met de prachtige single ‘You Still Think’ furore maakte. Vele clubshows en grote festivaloptredens (Pinkpop, Lowlands) volgden. Na twee albums viel de band uiteen en ging Nyhoff solo, een grillige periode waarin hij vele ups en downs kende, van succesvolle shows in o.a. Koninklijk Theater Carré en Paradiso tot allerhande bijbaantjes als bordenwasser en krantenloper.

Drie maanden nadat The Prodigal Sons in 1991 begonnen, stonden zij al in de finale van De Grote Prijs van Nederland. Het jaar 1992 was belangrijk voor het viertal, de eerste single ‘Shut Your Mouth’ verscheen en het clubcircuit maakte kennis met een rockband die klonk als The Rolling Stones begin jaren ’70. In maart van dat jaar speelde de band in het voorprogramma van Pearl Jam in volgepakt Nighttown in Rotterdam en liet daar net als de zojuist doorgebroken hoofdact een geweldige indruk achter. Ook verzorgden zij de support voor Alanis Morissette. In 1993 verscheen het debuut ‘Wine Of Life’, de cd stond vijf weken in de Album Top 100. De single ‘You Still Think’ was vaak op de radio te horen en er volgde opnames voor de tv-uitzending van 2 meter sessies. Ook kwamen The Prodigal Sons op de verzamelaar 10 jaar Zwols Popfront. Voor dit project begeleidde Nyhoff op akoestische gitaar de in Zwolle geboren Herman Brood en de Bombitas met een re-make van ‘I Don’t Need You’.

Maandag 23 mei 1994 was het absolute hoogtepunt voor The Prodigal Sons, toen zij op een uitverkocht Pinkpop speelden. Het Noordpodium werd die dag gedeeld met o.a. Cracker, Hans Dulfer en The Charlatans, terwijl op het Zuidpodium grootheden als Rage Against The Machine, Björk, Smashing Pumpkins, Crowded House, Urban Dance Squad en The Breeders hun kunsten vertoonden. In 1994 leverden The Prodigal Sons een bijdrage aan het Boudewijn de Groot-tribute-album ‘Als De Rook Is Verdwenen’ d.m.v. een Engelstalige versie (‘And Again’) van ‘Telkens Weer’. Vooral de geweldige stem van Nyhoff maakt indruk op deze versie.

De cruciale tweede plaat ‘In The Eye Of A Stranger’ bereikte niet de albumhitlijst, maar hierop stond wel het prachtige ‘Misty Rain’. Middels een Duitse tour en tweemaal een optreden op het South by Southwest-festival in Austin, Texas mocht men ook aan het buitenland ruiken. Ook kwam de compilatie-cd ‘In The Eye Of A Stranger’ in de USA uit. Het mocht niet baten, na honderden optredens viel de band in 1996 uiteen. Gitarist Marco Hovius kreeg later succes met 16Down en Erwin Nyhoff stortte zich volledig op een solocarrière.

Voor de eerste soloplaat toog Erwin naar Nashville om daar met producer Richard Dodd aan ‘Take Your Time’ te werken. Dodd produceerde eerder o.a. Freddie Mercury, George Harrison, Bob Dylan en Johnny Cash. De plaat kwam uit bij Warner, maar op het moment van verschijnen stopte de Amerikaanse platenmaatschappij de samenwerking met de Nederlandse stal waar behalve Nyhoff ook Ilse DeLange en Krezip zaten. De carrière raakte tijdelijk in het slop.

Eind 1999 nam Erwin Nyhoff de song ‘Taste Of Sweet Desire’ op, een vertaling van ‘32 jaar (Sinds 1 dag of 2)’ voor de Doe Maar-tribute cd ‘Trillend Op M’n Benen’. In 2007 deden The Prodigal Sons een eenmalige reünietournee.

De carrière van Nyhoff kent ook een aantal unieke samenwerkingen. In 1995 speelde hij samen met Tony Joe White tijdens 2 Meter De Nacht In. Ook kreeg hij de kans om op te treden met de originele bandleden van Elvis en nam hij samen met Mick Taylor voor de Nederlandse radio een aantal Stones-songs op.

Nadat Erwin Nyhoff in 2011 meedeed aan The Voice Of Holland, zijn versie van Springsteen’s ‘The River’ ligt een ieder nog vers in het geheugen’, bereikte hij de finale er werd derde. Gevolg: een bomvolle agenda. Vlak na de uitzendingen nam hij de onvervalste rocker, single ‘Must Be Love’ op in de Delftse studio van Sven Figee (Sven Hammond Soul). Ook verscheen hij in een uitzending van De Wereld Draait Door om daar tijdens een item over The Rolling Stones een aantal riffs van Keith Richards ten gehore te brengen.

Na de tv-successen in The Voice lonkte het theater en deed Erwin Nyhoff mee aan diverse muzikale theaterproducties: ‘Woodstock The Story’ en ‘In the Footprints of Springsteen’. Ook speelde hij mee met de theatertour Legendary Albums Live: ‘Brothers In Arms’ van Dire Straits met o.a. de begenadigde gitarist Marcel de Groot en  Springsteen’s ‘Born In The USA’.

Tijdens de corona-crisis van 2020 kwam Erwin Nyhoff op het lumineuze idee om met zijn turquoisekleurige Cadillac het land in te gaan en voor een select publiek in de openlucht korte optredens te verzorgen in het kader van de ‘Corona Cadillac Concerts’. Zo speelde hij half juli 2020 op een besloten feestje van een Delfts popfestival en vertelde hij na afloop uitgebreid over zijn favoriete song en artiest.

Luister hieronder naar het interview:

 
youtubelogo

Comments are closed.