koosvandijkfoto

Koos van Dijk

By in Geen categorie on 21 juli 2019

Nederlands beroemdste artiestenmanager is zonder meer Koos ‘Coach’ van Dijk. De man die dankzij zijn tomeloze energie en flinke investeringen van Herman Brood de grootste rock’n’roll held van ons land maakte. Nadat Herman Brood een aantal keren in Koos zijn kroeg ’t Pleintje in Winschoten had opgetreden, werd van Dijk Herman’s manager. Hij verkocht zijn kroeg en kocht van de opbrengst een PA-installatie. Later leende hij geld van zijn vader voor de opnames van de debuutplaat ‘Street’ van Herman Brood & his Wild Romance. Op het sterfbed van Herman’s vader beloofde Koos plechtig dat hij op zijn zoon zou passen.    

Het had maar weinig gescheeld of oorlogskind Koos had nooit het daglicht gezien, aangezien zijn zwangere moeder ternauwernood een Duitse aanslag overleefde. De latere Brood-manager werd als nakomeling op 28 februari 1945 in Winschoten geboren. Na het voltooien van de Technische School ging hij werken. Koos wist van aanpakken, werkte bij diverse radio- en tv-zaken en had ‘s-avonds een bijbaan in een kegelbaan. Later gaf hij in de avonduren rijles. Het avontuur en het geld lonkten dus vertrok Koos naar Canada om daar silo’s te bouwen. In de weekenden toog hij met wat collega’s de grens over naar Detroit. Daar kreeg de rock’n’roll hem te pakken. Eenmaal terug in Nederland kocht hij van zijn zuur verdiende centen zijn eerste sportwagen. Geïnspireerd door wat hij in de USA gezien had, werd hij de eerste professionele Nederlandse dj, door ieder weekend in Bar Dancing De Barrage in Veendam plaatjes te draaien. Niet veel later begon hij samen met een kompaan een kroeg, ’t Pleintje in Winschoten waar op zondag bands optraden.

Het grote voorbeeld van Koos van Dijk is Colonel Parker (Dries van Kuik), de manager die Elvis Presley groot maakte. Na het redelijke succes van ‘Street’ volgde de grote doorbraak in 1978 door de single ‘Saturday Night’ en de LP ‘Shpritsz’ en werd Herman een nationaal popidool. Na de film ‘Cha Cha’ met Nina Hagen, volgde de populariteit in Duitsland.  In 1979 ging de band op tournee door de USA, waar ook het onderschatte album ‘Go Nutz’ werd opgenomen. Na deze tour viel de band deels uit elkaar en mede door ‘over-exposure’ in de pers was het succes tanende. Koos bleef echter met volle overgave de boel draaiende houden en met een nieuwe band ging Herman terug naar de kleine zalen. Dat resulteerde in een come-back in 1984 met het album ‘The Brood’ en de hit ‘Tattoo Song’. Na weer wat bandwisselingen kwamen in 1986 de Belgische meestergitarist Danny Lademacher en drummer Cees Meerman terug in de Wild Romance. Wat volgde was een succesvolle periode; in 1988 het album ‘Yada Yada’, de hitsingle ‘Sleepin’Bird’ en een memorabel optreden op Pinkpop.

In de jaren ’90 groeide Herman Brood uit tot Nederlands best verkopende kunstenaar. Mede door de connecties van Koos van Dijk verscheen Herman in menig tv-programma. Op 5 november 1996 bereikte Herman Brood de respectabele leeftijd van 50 jaar, Koos wist een keur aan artiesten als Nina Hagen, Trijntje Oosterhuis, Jules Deelder, Henny Vrienten, Gerard Joling, Linda, Roos & Jessica en Hans & Candy Dulfer naar het stijf uitverkochte Paradiso te halen. De periode 1998 tot 2000 was nogal hectisch, behalve de kunst en de Rock’n’roll maakte Herman Brood met een Big Band een jazz-album en deed met Deelder en Chabot een theatertour. In 2000 werd Herman ziek en een jaar later op 11 juli 2001 maakte de rockheld een einde aan zijn leven nadat hij van het Amsterdamse Hilton Hotel sprong. In een korte tijd wist Koos een imposante samenkomst in Paradiso te organiseren, waar velen bekende muzikale vrienden acte de présence gaven.

Na Herman’s dood werd Koos manager van Ellen ten Damme en Patty Brard, was hij de initiator achter de Luv-reünie en ging Burlesque-avonden organiseren. Het hoofdstuk Herman was echter nog niet afgesloten want er kwamen nog grote exposities in het Cobra Museum in Amstelveen en in het Groninger Museum en een film over het leven van Herman Brood: ‘Wild Romance’. In november 2016 verscheen de biografie ‘Koos’, een interessant boek geschreven door Robbert Tilli (broer van voormalig Moke-gitarist Phil Tilli).

De inmiddels 74-jarige Koos van Dijk denkt niet aan de geraniums want hij is de laatste jaren weer met volle overgave bezig met een hernieuwde Wild Romance, waarin oudgedienden als Danny Lademacher, David Hollestelle, Ge Carlsberg en Otto Kooymans, aangevuld met drummer Jan ’t Hoen en zanger Edgar Koelemeijer er weer een solide rock’n’roll machine van gemaakt hebben. De spraakmakende documentaire ‘Buying The Band’ zorgde voor een ongekende opleving, de zalen zijn weer vol en de band is een veelgevraagde festival-act. In juli 2019 speelde de Wild Romance op het Westerpop Festival in Delft. Hier deed Koos van Dijk een enerverend betoog over zijn favoriete nummer van een veelzijdig Amerikaans artiest die zowel in de blues, jazz, soul, rock’n’roll als country uitblonk.

Luister hieronder naar het interview:

youtubelogo

 

Comments are closed.