bobfosko

Bob Fosko

By in Geen categorie on 9 juni 2019

In 1988 maakte Nederland ineens kennis met een totaal nieuw geluid: de hectische jazz-punk van De Raggende Manne. Het debuutalbum ‘Vijf Sessies’, waarop de klassieker ‘Lullen bij de bus’, kwam tot stand door spontane improvisatie en werd in eigen beheer uitgebracht. Frontman/zanger en gangmaker van de spraakmakende band is Bob Fosko. Zijn echte naam is Geert Timmers, geboren in 1955 te Baarn. Fosko heeft vele talenten, behalve tekstschrijver is hij ook presentator, programmamaker, recensent, programmamaker en acteur.

Als zanger maakte Geert Timmers in 1977 voor het eerst furore met de band Scratch waarin ook gitarist David Hollestelle zat. Later zong hij in De Steile Wand waarvan in 1983 en 1984 drie singles verschenen. In deze band zaten o.a. drummer Anthony Delmonte Lyon (die daarvoor in de Wild Romance speelde) en de latere Raggende Manne-gitarist Theo Slagter. Deze band was eigenlijk de voorloper van De Raggende Manne.

Het succes van De Raggende Manne kwam vooral door de chaotische, geïmproviseerde optredens met keiharde ‘in-your-face’-teksten als ‘Sodemieter op’, ‘3x daags een nekschot’ en de publieksfavoriet ‘Ik vind je leuk’ met als romantisch refrein: ‘Ik vind je leuk, ik vind je aardig, maar je stinkt uit je bek als een beer uit z’n reet’. De zes seconden durende single ‘Nee’s niks’ van het tweede album ‘Knuppelhout’ werd een groot succes maar mocht niet in de hitlijst omdat een nummer minimaal een minuut moet duren. In 1992 won de band de CJP-Podiumprijs.

De bekendste song van de Raggende Manne is ‘Poep in je hoofd’ van het album ‘Rooie Pap’ uit 1995. Het begint met de onvergetelijke tekst ‘Zal ik jou eens effe lekker in je bek schijten of heb je al poep, poep in je hoofd’. Met dit nummer verscheen de band ook in een aflevering van De Lullo’s in het populaire VPRO-programma Jiskefet. In 1999 stopte de band.

In 1992 scoorde Fosko een hitje met de gelegenheidsformatie Blunt Axe. De single ‘Ben D’r Helemaal Klaar Voor!’ bereikte de 17e positie in de Top 40.  Het grootste succes kwam in 1996 toen hij de nr.1-positie behaalde met ‘Gabbertje’ onder de naam Hakkûhbar en ontving hiervoor een platina plaat. In de door Martin Koolhoven geregisseerde videoclip speelde acteur Ruben van der Meer de hoofdrol. In de periode 1999-2004 speelde Fosko samen met Pierre van Duijl en multi-instrumentalist Jean-Paul van der Meij de band Gorelev.

Dat de Raggende Manne de zanger nooit helemaal losliet bleek wel toen in 2001 het door Bob Fosko geschreven boek ‘Sodemieter Op! De Roemruchte Jaren van de Raggende Manne’ uitkwam. In 2011 vertolkte hij met een groot orkest Raggende Manne-liedjes op De Zwarte Cross. Een reünie kon niet uitblijven. In 2014 kwam de groep ijzersterk terug met de LP ‘Het is niet wat je denkt, het is veel erger’, men beklom weer de podia en zij gaven o.a. een memorabele show op Baroeg Open Air in het Rotterdamse Zuiderpark.

Ongeveer 30 jaar na het ontstaan verscheen in 2019 het album ‘Alles Kleeft’. Helaas werd er begin van dit jaar bij Bob Fosko slokdarmkanker geconstateerd. Hij bleef niet bij de pakken neerzitten want vol adrenaline stortte hij zich op een succesvolle, veelal uitverkochte clubtour. Bij ieder optreden waren er andere gastzangers zoals Beatrice vd Poel, Ryanne van Dorst, Frederique Spigt, Ro Krom, Theo Wesselo, Jim de Groot en Hans Vandenburg. Het waarschijnlijk allerlaatste optreden gaven De Raggende Manne op zaterdag 1 juni op Kaderock in Den Haag. Het werd een legendarische show met gastmuzikanten Bernd Ganzebev (De Kraaien), saxofonist Benjamin Herman en Earring-gitarist George Kooymans. Voor dit optreden sprak Bob Fosko rake teksten over zijn favoriete song.

Luister hieronder naar het interview:

youtubelogo

 

Comments are closed.