erwinjava

Erwin Java

By in Geen categorie on 2 juni 2019

Erwin Java

Gitaarvirtuoos Erwin Java werd in 1978 bekend met de band White Honey, waarin ook zangeres Hanneke Kappen (later ook bekend als presentatrice van het KRO-radioprogramma ‘Stampij’ en het televisieprogramma ‘Je ziet maar’) en de latere Wild Romance-drummer Peter Walrecht zaten. Het stevige debuutalbum ‘Some Kinda Woman’, met daarop de single ‘Nothing Going On In The City‘, verkocht in een week 8000 exemplaren. De band uit het ‘Groninger Springtij’ speelde in die tijd ook nog in het voorprogramma van Talking Heads. In 1980 stopte de groep, maar vanaf die tijd was Java ook actief als studio- en sessiegitarist voor artiesten als Daniel Sahuleka, Kaz Lux en Bertus Borgers.

In 1981 werd de in Assen geboren gitarist gevraagd om bij Herman Brood & his Wild Romance te komen. Na een hectisch jaar verliet hij het ‘circus’. Vervolgens speelde hij in bands als AA and the Doctors, Second Skin en Dutch Concert. Nadat hij meedeed op de tweede plaat van Muskee Gang ‘Rimshots In The Dark’ (1986) werd hij de gitarist van Cuby & The Blizzards.

In 1996 verscheen de cd ‘Tracks From The Past’ – A Meyer/Java Project met bijdragen van Herman Brood, Eelco Gelling, Tineke Schoemaker en Alvin Lee (Ten Years After). In dit jaar was Erwin Java mede-oprichter van het Noorder Muziek Instituut waar hij sindsdien ook als docent werkzaam is. In 2006 en 2008 maakt Erwin deel uit van de theatertour Five Great Guitars waaraan o.a. ook de gitaarlegendes Jan Akkerman en Larry Carlton (Steely Dan, Joni Mitchell, The Crusaders) meededen.

In 2012 richtte Erwin Java de band King Of The World op waarvan een jaar later de debuut-cd ‘Can’t Go Home’ verscheen. Met deze band maakte hij ook de albums ‘KOTW’ (2014), ‘Live At Paradiso’ (2015) en ‘Cincinnati’ (2016). Hierna richtte de topgitarist zich op zijn eerste eigen album ‘Keepin’ It Real……’ dat in 2017 verscheen. Vanaf 2018 maakt Erwin deel uit van de theatertour ‘Keepin’ The Blues Alive’ van Johan Derksen.

Eind mei 2019 nam Erwin Java samen met David Hollestelle deel aan de ‘Six String Sessions’ van acteur/presentator/schrijver en muzikant Joris Lutz in de Dordrechtse poptempel Bibelot. Na afloop van dit optreden vertelde Erwin Java over zijn favoriete song van een groot artiest die zowel in de Blues, Rock’n’Roll als Country uitblonk.

Luister hieronder naar het interview:

 

youtubelogo

 

Comments are closed.