benjaminherman

Benjamin Herman

By in Geen categorie on 2 juni 2019

De in Londen geboren jazzmuzikant Benjamin Herman kreeg op zijn twaalfde zijn eerste saxofoon. Een jaar later trad hij al op in het clubcircuit. Niet veel later reisde hij de wereld over met verschillende groepen en op zeventienjarige leeftijd stond hij op het North Sea Jazz Festival. In 1991 studeerde hij cum laude af aan het Hilversumse conservatorium. Tevens studeerde Benjamin aan de Manhattan School Of Music in New York. In 1993 richtte hij New Cool Collective op, waarmee hij sindsdien tot ver buiten de landsgrenzen furore maakt. In 1997 verscheen het veelgeprezen eerste album ‘Soul Jazz Latin Flavours Nineties Vibe’.In 2000 won New Cool Collective de Edison Jazz award. Twee jaar later speelde men op diverse Bevrijdingsfestivals. In 2005 gaf het gezelschap acte de présence op zowel Roskilde, Lowlands als het Sziget-festival. Ook trad men vaak als Big Band op. Het album ‘Big Band Live’ kwam in 2007 ook in Japan uit. In 2013 verscheen de film ‘Toegetakeld door de liefde’, hierin speelde men onder de naam De Euromasters. Later dat jaar ontvingen zij op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf in de catagorie Beste Film Muziek. De nummers uit de film verschenen op het album ‘Chin Chin’. Een jaar later maakte de band ‘Hollandse Meesters’ met Guus Meeuwis wat resulteerde in de eerste plaats in de Album Top 100. In 2018 won de groep weer een Edison in het genre Jazz/World.

In 2018 werd de veelzijdige Benjamin 50 jaar en bracht twee totaal verschillende albums uit: de Easy Listening plaat ‘Project S’ en een pure, rauwe punkjazz-plaat ‘Bughouse’.  Sinds begin 2019 heeft Benjamin zijn eigen radioprogramma ‘Benjamin’s Lijst’ op NPO Soul & Jazz.

Benjamin Herman is een veelgevraagd saxofonist, zo speelde hij met o.a. Jan Akkerman, Candy Dulfer, de Gigantjes, Hans Teeuwen, Lois Lane, Chef’Special en voormalig The Jam en The Style Council frontman Paul Weller. Op 1 juni 2019 behoorde Benjamin Herman, samen met o.a. Earring-gitarist George Kooymans, tot de speciale gasten bij het voorlopig laatste optreden van De Raggende Manne op Kaderock in Den Haag. Vlak voor het optreden vertelde hij vol passie over zijn favoriete nummer.

Luister hieronder naar het interview:

 

youtubelogo

 

 

Comments are closed.