nicodijkshoornstaand

Nico Dijkshoorn

By in Geen categorie on 24 maart 2019

Dankzij de schrijvers C. Buddingh en Johnny van Doorn kunnen de kijkers van Nederlands populairste talkshow ‘De Wereld Draait Door’ sinds 2008 iedere woensdagavond genieten van de messcherpe gedichten van Nico Dijkshoorn. Die twee zijn namelijk de grootste inspiratiebronnen van de schrijver, dichter, columnist maar zeker ook de muzikant Dijkshoorn, die zijn schrijversloopbaan begon als internetcolumnist onder de pseudoniemen Doordevil, P. Kouwes en C. Adriaanse. Zijn eerste 1000 gedichten verschenen in oktober 2008 als de gedichtenbundel ‘Daar schrik je toch van’. Zijn unieke kijk op mens, dier en gebeurtenissen weet hij perfect te beschrijven.

Als columnist schrijft hij voor o.a. de Volkskrant, Voetbal International, Muziekkrant OOR en staan zijn verhalen regelmatig in het literaire voetbaltijdschrift ‘Hard Gras’. Voor de boekenreeks Literaire Juweeltjes maakte hij ‘Lou Reed en andere goede vrienden’ (2013). Ook leverde Nico teksten voor de satirische animatieserie ‘Café de Wereld’, de Talpa soapserie ‘Samen’, ‘Draadstaal’ en ‘Dit was het nieuws’. Inmiddels zijn er vier prachtige romans verschenen: ‘De Tranen van Kuif den Dolder'(2009), ‘Nooit ziek geweest’ (2012), ‘In zijn nabijheid’ (2014) en de nieuwste ‘Ooit gelukkig’ (2019). Nico Dijkshoorn is tevens een fervent twitteraar met meer dan een half miljoen volgers.

In de theaters is Nico Dijkshoorn een graag geziene gast. In 2010 ging de geboren Amsterdammer samen met zijn band The Hank Five, journalist Leon Verdonschot en The Spades-frontman Denvis op tournee onder de noemer ‘Ook voor vrouwen’. Drie jaar later was er de voorstelling ‘Matenaaiers’ met Ronald Giphart. De eerste solo theatertour van Nico Dijkshoorn ‘Vuig’ startte in 2015. Een jaar later gaf hij een aantal spraakmakende voorstellingen met de legendarische Belgische schrijver Herman Brusselmans. Dijkshoorn reisde ook enkele seizoenen mee met het theaterfestival De Parade waar hij o.a. een show gaf met Tim Knol en Wilfried de Jong. Vaak was Nico de afsluiter op Puur Gelul in de Haagse poptempel Paard van Troje.

Als muzikant timmert muziekliefhebber Nico Dijkshoorn nogal aan de weg. Met zijn geweldige band The Hank Five maakt hij regelmatig de poppodia onveilig. Ook neemt hij iedere woensdag zijn gitaar mee om voor de uitzending van DWDD even met de muzikale gasten te jammen. In de videoclip ‘Hoopla‘ van Sven Hammond Soul featuring Patt Riley speelt Nico een prominente en hilarische rol. Nico heeft een brede muzieksmaak, hij struint wekelijks de Leidse platenzaken af om zijn collectie uit te breiden.

Op de eerste zaterdag van de boekenweek 2019 verscheen Nico Dijkshoorn in een boekenzaak in het historische centrum van Delft om daar zijn nieuwste roman ‘Ooit gelukkig’ te promoten. Na de signeersessie vertelde hij uitgebreid over zijn favoriete nummer van een van zijn absolute muzikale helden.

Luister hieronder naar het interview:

 

 

youtubelogo

 

Comments are closed.