fotokeesvankooten

Kees van Kooten

By in Geen categorie on 1 december 2018

De beste Nederlandse humoristische TV programma’s ooit gemaakt komen uit het brein van cabaretduo Kees van Kooten en Wim de Bie. Al in 1963 gingen zij bij de VPRO-radio aan de slag als ‘De Klisjeemannetjes’. Vanaf 1967 was dit legendarische duo ook op TV te zien in o.a. het muziekprogramma ‘Fenklub’ van Ralph Inbar en Sonja Barend, ‘Hadimassa’ (met Ton van Duinhoven) en in het spraakmakende programma ‘Het Gat van Nederland’, dat in 1972 de Zilveren Nipkowschijf won. In 1974 kwamen ‘heer Koot en heer Bie’ met Het Simplistisch Verbond wekelijks op de TV. Tot 1998 zond de VPRO programma’s uit onder de naam ‘Koot en Bie’, ‘Keek op de week’, ‘Krasse Knarren’, ‘In bed met van Kooten en de Bie’ en ‘Deksel van de Desk’.

Kees van Kooten speelde in zijn programma’s honderden typetjes waarvan F. Jacobse, Cor van der Laak, wethouder Tjolk Hekking, de vieze man, Koos Koets, Arie Temmes, Ralph Ternauw, Mehmet Pamuk, H.J. Bussink, Diana Charité, Prof. dr. ir. P. Akkermans, Jet Veenendaal en Carla van Putten de bekendsten zijn. Toen hij  een keer de Amsterdamse burgemeester Ed van Thijn persifleerde, kon de politicus niet meer in het openbaar spreken zonder dat er gelachen werd.

Van Kooten en de Bie maakten tussen 1967 en 1987 negen LP’s, waarvan ‘De eerste langspeelplaat van Het Simplistisch Verbond’, ‘Hengstenbal’, ‘Op hun pik getrapt’, ‘Mooie meneren’ en ‘Draaikonten’ de Album Top 10 haalden en de gouden status behaalden. Ook ontvingen zij tweemaal een Edison. De single ‘Stoont als een garnaal’ bereikte de 18e plaats in de Top 40 en ‘Zoek jezelf’ kwam zelfs in de Top 10. ‘Ballen in mijn buik’ van de Vieze man stond vijf weken in de Tipparade. Voor het programma ‘Het Gat van Nederland’ maakten Koot en Bie een Nederlandse vertaling van de Gilbert O’Sullivan-hit ‘Alone Again (Naturally)’. Het nummer ‘1948 – Toen was geluk heel gewoon’ werd later in 1972 een hit voor Gerard Cox.

Van Kooten en De Bie hebben de Nederlandse taal met vele woorden verrijkt, al deze vondsten zijn verzameld in het boek ‘Jemig de pemig’ uit 1998. Ook maakten zij jaarlijks de ‘Bescheurkalender’. Sinds de jaren ’60 is Kees van Kooten een bekend schrijver, eerst als columnist voor de Haagse Post, later zijn er vele boeken van zijn hand verschenen. Hiervoor ontving hij ook diverse literaire prijzen zoals CPNB publieksprijs (1987), de Groenman-taalprijs (2000) en in 2004 de Gouden Ganzeveer vanwege zijn betekenis voor het geschreven woord. In 2013 schreef de Hagenaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal en het boekenweekgeschenk. Ter promotie van zijn nieuwste boek ‘Sterk Verdund’ (uitgeverij van Oorschot) was Kees van Kooten begin december 2018 te gast in een bekende Haagse boekenzaak. Tijdens het signeren maakte hij even tijd om enthousiast over zijn favoriete nummer te vertellen.

Luister hieronder naar het interview:


youtubelogo

Comments are closed.