markboonfotozeeheldenfestival

Mark Boon

By in Geen categorie on 6 juli 2018

Topgitarist Mark Boon is vooral bekend van de rockband Diesel, die hij in 1978 vormde met zanger/gitarist Rob Vunderink, bassist Frank Papendrecht en Kayak-drummer Pim Koopman. De eerste hit scoorde deze Haagse groep in 1979 met ‘Going Back To China’ van het geweldige debuutalbum ‘Watts In A Tank’. Van deze plaat kwamen ook de hits ‘Down In The Silvermine’ en ‘Sausolito Summernight’. Laatstgenoemde single kwam in de Nederlandse Top 40 niet hoger dan de 35e plek. Echter in Noord Amerika ging het plaatje 600.000 keer over de toonbank, bereikte de 25e plaats in De Billboard Hot 100 en werd in Canada zelfs een nummer 1 hit.

Door het succes van ‘Sausolito Summernight’ kreeg Diesel de kans om zeven weken door de USA en Canada te touren, men speelde in veertig steden, veel eigen shows maar ook als voorprogramma van Triumph en Grand Funk Railroad. In 1985 stopte de band om het vervolgens in 1988 (met de hit ‘Samantha’) en 2007 weer te proberen. In 2009 overleden kort achter elkaar Frank Papendrecht en Pim Koopman. In 2017 kwam de band in nieuwe bezetting met Mark Boon en Rob Vunderink weer bij elkaar en speelde op het Haagse festival Night At The Park waar o.a. ook Level 42 en Paul Young aantraden.

Voor Diesel speelde Mark Boon in bands als Smyle, Stamp ’n Go en The Hammer. In 1975 speelde hij als gast op de LP ‘Polyandri’ van Group 1850. Later maakten veel artiesten gebruik van de diensten van de begenadigde gitarist. Zijn gitaarspel is te horen op platen van Alides Hidding, Maywood, Freek de Jonge, Robert Jan Stips en Powerplay. Ook speelde hij een tijdje in Vitesse. Het bekende country-riedeltje van de Pussycat-hit ‘Mississippi’ is ook van Mark Boon.

In juli 2018 speelde Diesel, veertig jaar na de oprichting, op het Haagse Zeehelden festival. Daar sprak Mark Boon zich uit over zijn favoriete nummer aller tijden, uit de tijd dat hij als kind nog in de Verenigde Staten woonde.

Luister hier naar het interview:


youtubelogo

Comments are closed.